«Η Ελλάδα αποδείχθηκε πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Θανάσης Δαγούμας, σε πάνελ για την ενεργειακή μετάβαση με τίτλο «Unfolding Energy Transition», στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Head of European Power, Bloomberg, κ. Ανδρέας Γκαντόλφο.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σημείωσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης «η χώρα με τη συμβολή της ΡΑΕ κατάφερε να προωθήσει πολιτικές μέσω του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών για να υποστηρίξει τους καταναλωτές και να υπάρχει κοινωνική συνοχή». Απαντώντας σχετικά με τους «πονοκεφάλους» που θα προκαλέσει η ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια στη ρυθμιστική αρχή, σημείωσε πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα «είναι αυτό της ευστάθειας του δικτύου στις νέες συνθήκες» αλλά και πως «πρόκληση θα είναι και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας». Κάλεσε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει το πλαίσιο λήψης αποφάσεων, ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία «άμεσης αντιμετώπισης» των διαφόρων κρίσεων.

Ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης, σημείωσε από την πλευρά του πως «η ενεργειακή μετάβαση έπρεπε να ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν», εξηγώντας πως βασικοί λόγοι που αυτό δεν συνέβη είναι «η μη κοινωνική αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Μίλησε παράλληλα για την αναγκαιότητα «να επανασχεδιαστεί – όσο δύσκολο και αν είναι – το ενεργειακό σύστημα όλης της Ευρώπης. Γιατί όλα, και τα δίκτυα, ήταν δομημένα να λειτουργούν με βάση ανθρακικές μονάδες». Ο ίδιος, αναγνώρισε «στρεβλώσεις», τις οποίες όπως ανέφερε «προσπαθούμε να διορθώσουμε με πίεση χρόνου, δηλαδή με νέες στρεβλώσεις» και τόνισε πως «αργήσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχουμε, γιατί θα βγούμε από τον “δρόμο”».

«Βρισκόμαστε σε φάση τεκτονικών αλλαγών στην Ευρώπη, στην ενέργεια αλλά και σε άλλα πεδία» ανέφερε ο κ. Αντώνης Μένεγας, Executive VP, Energy, Libra Group, ο οποίος σημείωσε ακόμα πως «στο κομμάτι της ενέργειας πάμε σε μια νέα πραγματικότητα. Το σύστημα είχε φτιαχτεί με άλλη λογική, δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα να παράγεται μακριά από τα σημεία κατανάλωσης. Πάμε πλέον σε μια πιο κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας.Είναι απαραίτητο να παράγουμε βιώσιμη, οικονομικά προσιτή ενέργεια όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο κατανάλωσης. Να εστιάσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, να περιορίσουμε και να αξιοποιήσουμε στο μέτρο του δυνατού τα απόβλητά μας και να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Αναφερόμενος στο ζήτημα των καυσίμων ο κ. Μένεγας τόνισε ότι « η υιοθέτηση “νέων” καυσίμων είναι επίσης απαραίτητη για γεωπολιτικούς λόγους. Η Ευρώπη και ο κόσμος δυστυχώς έμαθε τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας υπό τη σκιά ενός πολέμου και την ανάγκη να αντικατασταθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου με εναλλακτικά καύσιμα που παράγονται τοπικά, όπως βιοαέριο,

βιομεθάνιο ή υδρογόνο. Κάθε τοπικά παραγόμενο κυβικό μέτρο αερίου έχει σημασία».

Ο κ. Ιωάννης Καλλίας, Managing Director της TUV Austria Hellas, σημείωσε από την πλευρά του πως «έχουμε την τύχη να έχουμε γεννηθεί και να ζούμε σε μια ήπειρο που κατανοεί τα προβλήματα» και πρόσθεσε «πολλές φορές μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση, χωρίς να υπολογίσουμε τον κοινωνικό και τον ανθρώπινο παράγοντα». «Δεν κάνουμε focus στον άνθρωπο και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για τη συνέχεια» σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Καλλίας.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Ιωάννης Καλτσάς, τόνισε πως «όπως τη δεκαετία του ’60 και του ’70 υπήρξε μια επανάσταση ηλεκτροδότησης στην Ευρώπη, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε σε κάθε χωριό, έτσι την τελευταία και την επόμενη δεκαετία η Ευρώπη και ο κόσμος θα ζήσει μια νέα επανάσταση ηλεκτροδότησης». Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ανέφερε πως «φιλοδοξούμε η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αυτή τη δυναμική και είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην Ευρώπη». Παράλληλα πως «η εικόνα που βλέπουμε για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας. Θα έχει ένα φοβερό μέλλον μέσα από την καινούργια τεχνολογία. Θα δούμε ίσως σε κάθε ελληνικό σπίτι panels για ηλιακή ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης». Όσο για τον ρόλο της Τράπεζας στην ενεργειακή μετάβαση, μεταξύ άλλων έθεσε και τον εξής: «Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει κανένας πίσω γιατί δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες. Κάποιοι επωφελούνται πιο γρήγορα από όλους. Ο ρόλος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι όλη η κοινωνία θα πηγαίνει με τον ίδιο ρυθμό».

Διαβάστε επίσης

Γ. Μαργώνης (Παπαστράτος): Μονόδρομος το reskilling – Οι μεγάλες εταιρείες έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε