ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ομαλά θα διεξαχθεί η φετινή τουριστική σεζόν, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, που θα «παγιδεύουν» τον ιό και θα βάζουν φρένο στη διασπορά του, σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Μιλώντας στο mononews.gr, ο κ. Σαρηγιάννης, εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με την ημερομηνία – ορόσημο που έχει τεθεί για την ασφαλή επανεκκίνηση του κλάδου (μέχρι 14/5), εντούτοις εκτιμά ότι τη “full season” θα είναι η χώρα σε θέση να την υποδεχτεί με έναν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
«Στις 14 Μαΐου θα είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Δε μιλάω για το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν μία κορύφωση εκείνη την περίοδο, αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι θα είμαστε αρκετά χαμηλά σε κρούσματα», αναφέρει ο καθηγητής, ο οποίος τοποθετεί την κορύφωση του σημερινού κύματος της επιδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με 3.000 ημερήσια κρούσματα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται, ωστόσο, αναφορικά με την έναρξη της “full season”, θέτοντας τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξή της.
«Χωρίς να συμπεριλάβουμε το στοιχείο ‘τουρίστες’, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι από το τέλος Ιουνίου, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είμαστε ουσιαστικά σε χαμηλούς αριθμούς, όσον αφορά στα κρούσματα. Ίσως όχι τόσο χαμηλούς όσο πέρσι, που ήταν μέχρι 20 κρούσματα την ημέρα, αλλά μπορεί να είναι μία τάξη μεγέθους γύρω στα 100, αριθμός ο οποίος θα βαίνει μειούμενος», αναφέρει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ο σχεδιασμός πρόληψης αλλά και διαχείρισης, βάσει του οποίου θα γίνουν τα «ενδιάμεσα ανοίγματα», με την προϋπόθεση πάντα ότι το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Αν ενδιάμεσα, θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε. Αν μπουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αν κάνουμε προληπτικά πολλούς ελέγχους, αν κάνουμε όλα αυτά που δεν κάναμε πέρσι, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε τουρισμό στη χώρα, με καλές συνθήκες για εμάς και αρκετή ασφάλεια. Εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να το κάνουμε. Και πρέπει να το κάνουμε στο βαθμό που είναι εφικτό, με βάση μία αναπτυξιακή λογική, που θα τονώσει την εθνική οικονομία», εξηγεί.
Συνδυαστικό «πακέτο» μέτρων
Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» μέτρων για την υποδοχή των τουριστών, που θα μπλοκάρει κάθε πιθανή «δίοδο» από την οποία θα μπορούσε να περάσει ο ιός και να διασπαρεί στην κοινότητα.
«Η πρότασή μου συνίσταται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο δεν περιορίζεται στην προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Προτείνω να γίνεται συνδυαστικά εργαστηριακός έλεγχος των ταξιδιωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση, με δυνατότητα επανάληψης του ελέγχου 7 μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα και δυνατότητα αυξημένου αριθμού rapid tests στα τουριστικά θέρετρα. Εναλλακτικά του πιστοποιητικού εμβολιασμού, προτείνω την προσκόμιση πιστοποιητικού ανάρρωσης από την covid 19, με ημερομηνία μέχρι 6 μήνες από την άφιξη των ταξιδιωτών στη χώρα, που θα πιστοποιεί τη φυσική ανοσία.
Έχω κάνει υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, ο έλεγχος μόνο στις πύλες εισόδου, όσο καλά και να γίνεται, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στους ασυμπτωματικός, τους προσυμπτωματικούς και στα άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο, μπορεί να χαθούν κρούσματα της τάξεως του 25-30%, ειδικά με τα rapid tests που έχουν χαμηλή ευαισθησία», εξηγεί ο καθηγητής. Παράλληλα, τονίσει ότι ο λόγος που προτείνει επαναληπτικούς ελέγχους και μαζικά ταχεία τεστ σε σημεία συγχρωτισμού, είναι προκειμένου να εντοπίζονται όσοι «ξεφεύγουν» από τον αρχικό έλεγχο, να απομονώνονται και έτσι να αποτρέπεται η διασπορά του ιού στη χώρα.
Έγκαιρος εμβολιασμός στους επαγγελματίες των κλάδων
Καίριος είναι, ωστόσο, και ο ρόλος του εμβολιασμού των επαγγελματιών που απασχολούνται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, με τον καθηγητή να δηλώνει ότι μπορεί να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα.
«Μελέτη μας καταδεικνύει ότι εάν εμβολιαστούν νωρίτερα κάποιες επαγγελματικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες συγχρωτισμού, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε έναν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, της τάξης των 70.000 συνολικά στην κοινότητα και όχι επί αυτών που διαγιγνώσκονται και ανακοινώνονται.
Σε αυτές τις ομάδες, προτεραιότητα είχαν ο τουρισμός, τα καταλύματα και η εστίαση, που αντιστοιχούν σε περίπου 300.000 εργαζόμενους και ακολουθούσαν το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση, οι αγορές κοκ», αναφέρει.
Τονίζει, ωστόσο, ότι το βέλτιστο πρόγραμμα εμβολιασμού προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα ανοίγματα των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τη σχετική πρόταση να βρίσκεται ήδη στη διάθεση του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Αν, υποθετικά μιλώντας, ανοίξουν παράλληλα η εστίαση και το λιανικό εμπόριο, που το θεωρώ απίθανο, πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Γιατί σε αυτό τον κλάδο, οι εργαζόμενοι έρχονται σε ενεργό επαφή με τους πελάτες, δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 μέτρο απόσταση.
Αν, όμως, δεν ανοίξει η εστίαση το Μάιο και ανοίξει τον Ιούνιο, ενώ εντωμεταξύ ανοίξει το λιανικό εμπόριο και πριν από αυτό τα σχολεία, προφανώς και θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα οι εκπαιδευτικοί», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του μέτρου για αυξημένα τεστ σε εργαζομένους, όχι όμως αρκετό για να βάλει «φρένο» στη διασπορά στους εργασιακούς χώρους των “επίμαχων” κλάδων.
«Το μέτρο με τα τεστ θα βοηθήσει πολύ. Αν γίνονται τεστ στους εργαζόμενους μπορούμε να πάμε σε ανοίγματα πιο γρήγορα. Εξαρτάται, όμως, από το πόσα θα διενεργούνται. Επίσης, τα τεστ είναι μία πληροφορία η οποία δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να ακολουθείται από σωστή διαχείριση της κατάστασης που θα διαμορφώνεται», τονίζει ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι ειδικά ως προς το άνοιγμα της εστίασης ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να τοποθετηθεί νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, οπότε και θα έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια.
Προς εξέταση η προτεραιοποίηση επαγγελματικών ομάδων
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (22/2), οι επαγγελματίες που απασχολούνται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού δεν έχουν προτεραιοποιηθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενδεχόμενο το οποίο θα εξεταστεί εφόσον ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην προτεραιοποίηση.
«Το πλάνο και ο άμεσος και κύριος στόχος μας είναι να τελειώσουμε τη διενέργεια εμβολιασμών μέχρι και την ευπαθή ομάδα, τα υποκείμενα νοσήματα της ομάδας Β. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει τον Μάιο. Από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε αν θα ενταχθούν επαγγελματικές ομάδες στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, εκτός από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν ήδη προτεραιοποιηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι «αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι μετά τα μέσα, τέλος Μαΐου».
«Είναι σωστή η προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών γιατί, αν μη τι άλλο, μετά το Πάσχα (σ.σ. 2/5) θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, αναλόγως πάντα με τα κρούσματα. Με αυτήν την έννοια δεν είναι παράλογο να δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις