ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Περιεχόμενα
Την ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας “για να χτίσουμε ξανά το σπίτι της βιομηχανίας και από εκεί να ξεκινήσουμε για μια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας μας με έντονη την εξωστρέφεια” έθεσε ως βασική προτεραιότητα, στους στόχους για το 2023, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός στις εργασίες της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).
Υποστηρίζοντας τη θέση του αυτή και αναφερόμενος στη σημασία που έχει μια “εκστρατεία” για νέα εκβιομηχάνιση της χώρας με έντονη εξωστρέφεια, θέμα που απασχόλησε και τη Γενική Συνέλευση, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαθιός.
“Η βιομηχανία ήταν, παραμένει και πρέπει να παραμείνει ο κορυφαίος πυλώνας της οικονομίας. Η δε επόμενη μέρα στην οικονομία μετά τις κρίσεις συγκλονισμού της πρέπει και πάλι να στηριχθεί στην παραγωγή. Ειδικά στη βιομηχανική παραγωγή. Γιατί η οικονομία πρέπει να αποκτήσει πράγματι ένα νέο μοντέλο στηριγμένο βεβαίως στην ανταγωνιστικότητα εντός και εκτός Ε.Ε. Και την ανταγωνιστικότητα αυτή μπορεί να τη φέρει και θα τη φέρει η βιομηχανική παραγωγή. Η εξωστρεφής βιομηχανική παραγωγή.
Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, περάσαμε περιόδους στην μεταπολίτευση που ήταν έντονη η αίσθηση μήπως και δεν θέλαμε βιομηχανία στον τόπο μας. Τι άλλο να πούμε όταν η βιομηχανία μας έχανε και το σπίτι της μέσα στο ίδιο της τον τόπο. Το υπουργείο Βιομηχανίας. Το υπουργείο που είχε την ευθύνη ως ατμομηχανή της οικονομίας. Το αρμόδιο υπουργείο και για την συνεργασία με τον πυλώνα εκείνο που αποδεδειγμένα ήταν είναι και παραμένει διαχρονικά ο μεγαλύτερος, ισχυρότερος και πάντα συνεργάσιμος εργοδότης με την Πολιτεία. Και εξήγηση πειστική δεν δόθηκε ποτέ. Γι’ αυτό και ο νέος κύκλος της δράσεως του ΣΒΑΠ, ξεκινάει με κορυφαία επιδίωξη την ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μαθιός.
Ιστορική επένδυση στον Πειραιά του 1873
Δίδοντας έμφαση στη σημασία και στην ανάγκη των επενδύσεων ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ αναφέρθηκε στο 1875 όπου εγκαινιάσθηκε το μηχανουργείο του Σκωτσέζου John McDowall, με την ελληνική αρχαιοπρεπή επωνυμία ΗΦΑΙΣΤΟΣ και έγινε σημείο αναφοράς της εποχής στον βιομηχανικό Πειραιά. Το συγκεκριμένο μηχανουργείο λειτούργησε στην τότε περιοχή Καραβά κοντά στο νηματουργείο Ρετσίνα, στο Μηχανοποιείo Βασιλειάδη, που καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Οι εργασίες της Γ.Σ.
Ο συντονισμός των συζητήσεων έγινε από τον αντιπρόεδρο του ΣΒΑΠ κ. Ιωάννη Καρακάση, ο οποίος και ορίσθηκε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και από τον εκτελεστικό πρόεδρο κ. Σταύρο Θεοδωρόπουλο.
Εξειδικευμένες αναφορές σε επίκαιρα οικονομικά θέματα και της βιομηχανίας που απασχολούν και τα μέλη του ΣΒΑΠ έγιναν:
Από τον κ. Γιάννη Λαϊνά Senior Advisor στον Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, για τις εξελίξεις σε θέματα χωροταξίας και αδειοδοτήσεων.
Από τον κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο Policy Expert στον Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, για την ψηφιακή κάρτα.
Και τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρίας MICRONOMY, για τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας.
Ανάλυση των πεπραγμένων του έτους 2022, του οικονομικού απολογισμού της διαχείρισης του έτους 2022, και του προϋπολογισμού για το έτος 2023 έκανε η Ταμίας του Δ.Σ. του ΣΒΑΠ κ. Βασιλική Χριστοπούλου.
Διαβάστε επίσης:
ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη προγράμματος πρακτικής άσκησης σε συνεργασία με ΑΕΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία
- Χρηματιστήριο: Κοιτάζει τις 1.400 μονάδες – Σε Cener και τράπεζες τα βλέμματα
- Ριζικές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες – Τι συμβαίνει με υπόγεια, παλαιότητες και συντελεστές οικοπέδων
- Διαζύγιο μετά από 40 χρόνια της Hapag-Lloyd με τον όμιλο του Γκριμάλντι