ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Κατηγορούμενος, αλλά και κατήγορος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Ο ίδιος στέκεται σήμερα για δεύτερη μέρα ενώπιον των φυσικών δικαστών του, απολογούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης για τους ψεύτικους ισολογισμούς και την οικονομική κατάρρευση της Folli Follie, τη χειραγώγηση της μετοχής και την εξαπάτηση των επενδυτών. Αλλά, συγχρόνως μηνύει άλλους, κατηγορώντας τους ότι εκείνοι οδηγούν σε πτώχευση το διεθνώς αναγνωρισμένο Όμιλό του που ήδη έχουν μετατρέψει σε μικρομεσαία επιχείρηση.
Ο ιδρυτής και έκπτωτος πρόεδρος της Folli Follie πρόσφατα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στρέφεται κατά των μελών της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας και κατά παντός άλλου υπευθύνου, «φωτογραφίζοντας» ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οικονομικών συμβούλων.
Ζητά ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπράξει, μεταξύ άλλων, κακουργηματική απιστία, εξαπάτηση του πτωχευτικού δικαστή ή παραπλάνηση του ποινικού δικαστή, δόλια χρεοκοπία, παράβαση του ποινικοεμπορικού δικαίου, απόκρυψη προϊόντος εγκλήματος.
Οι πρώτες σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς του παραπέμπουν σε απολογία για τα όσα εκείνος κατηγορείται στη μεγάλη δίκη της Folli Follie.
Έχοντας ομολογήσει κατά την ανάκριση ότι παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία της FF («αναγκάστηκε», όπως είχε πει σε μια «καλόπιστη παρέμβαση για να διασώσει το δημιούργημα της ζωής του», χωρίς να γνωρίζει για πλαστογραφίες και τα πραγματικά μεγέθη της απάτης), επιχειρώντας παράλληλα να απαλλάξει τη σύζυγο και τον γιος τους («εν αγνοία τους έκανα ό,τι έκανα»), ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στο νέο του δικόγραφο λέει ότι βρίσκεται σε έναν κυκεώνα «αδίκως και ατυχώς».
«Στα 40 έτη της διοίκησης του Ομίλου, κάποιες πράξεις και παραλείψεις καταλογίζονται σε εμένα ατυχώς ως βαριά κακουργήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ κάνει λόγο για «άνισο αγώνα που δίνει στα 81 χρόνια του για να περισώσει την ελευθερία του» και να αθωωθεί για «βαρύτατες κατηγορίες όπως αδίκως έχουν διαμορφωθεί».
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μηνύει την προσωρινή διοίκηση της υπό καθεστώς εξυγίανσης Folli Follie, υποστηρίζοντας ότι:
«Χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο, δεν προχωρά στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης», σκοπό για τον οποίο το Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε στον διορισμό της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
«Με διάφορα τεχνάσματα παρατείνει επ’ αόριστον και ανεπιτρέπτως τη θητεία της, έχοντας θέσει σε καθεστώς ομηρίας την επιχείρηση, η οποία καθ’ ομολογίαν της πρόκειται να πτωχεύσει.»
«Τα μέλη της κατασπαταλούν αδίστακτα τον μέχρι και σήμερα πλούτο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ΕΓΩ ΕΧΤΙΣΑ επί 40 χρόνια κυριολεκτικά από το ΜΗΔΕΝ.»
«Προχωρούν σε ασύστολη εκποίηση ακίνητης περιουσίας, όπως το ιστορικό Μινιόν», με τα ποσά να «καταλήγουν σε εξωπραγματικές αμοιβές σε αγνώστους συμβούλους».
Μάλιστα ο μηνυτής ονοματίζει συγκεκριμένο πρόσωπο και υποστηρίζει ότι ο ίδιος «προσφέρει οικονομικές υπηρεσίες στην εταιρεία, ο δε υιός του έχει οριστεί από την προσωρινή διοίκηση ως μέλος ΔΣ σε θυγατρική της εταιρείας, στενός συγγενής του επίσης είχε αναλάβει την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας, μετ’ ολίγον όμως παραιτήθηκε».
Το κατηγορώ του κατηγορούμενου ιδρυτή
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στο δια ταύτα της μηνυτήριας αναφοράς του συνοψίζει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όσων σήμερα διοικούν τον άλλοτε κραταιό Όμιλο, αλλά και εποπτικών αρχών. Όπως αναφέρει:
«Προκύπτουν μείζονος σημασίας πράξεις και παραλείψεις των μελών της προσωρινής διοίκησης μετά των όποιων συνεργών τους, οι οποίοι εν γνώσει τους έβλαψαν κατάφορα την περιουσία του ομίλου και κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης, συνέβαλαν και στη σημερινή καθ’ ομολογίαν τους κατάσταση βέβαιης πτώχευσής της.
Συντρέχει περίπτωση πράξης απιστίας μέσω της παροχής υπέρογκων εμπράγματων εξασφαλίσεων σε δανειστή της εταιρείας και μέσω του τρόπου χρηματοδότησης που τελικώς επελέγη και έβλαψε κατάφωρα την περιουσία της.
Παραλείπει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις από το 2020 μέχρι σήμερα, τελεί δε σε πλήρη αναστολή καταχωρήσεων στο εμπορικό μητρώο (ΓΕΜΗ).
Οι πράξεις και παραλείψεις τους κατατείνουν στη ληστρική αφαίμαξη της τεράστιας περιουσίας της εταιρείας, την οποία αποδεδειγμένα διέθετε μέχρι το 2019, με άκρως αδιαφανή μέσα και συμπαιγνία ετέρων συμβαλλομένων – εμπλεκομένων στα διάφορα στάδια της διαδικασίας εξυγίανσης και αποδεικνύουν ότι η ατυχώς επικυρωθείσα -από ένα “πεπλανημένο” πτωχευτικό δικαστήριο- συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, ουδόλως στόχευε στη συλλογική ικανοποίηση και ίση μεταχείριση των πιστωτών της, μηδεκάν στη διάσωσή της, αλλά στον πλουτισμό “ολίγων”, οι οποίοι καρπώνονται καθημερινά αυτό τον πλούτο της εταιρείας με ποικίλους άκρως αδιαφανείς τρόπους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει διερευνήσει τα πραγματικά αίτια της καθυστέρησης που υπονομεύει τη διάσωση της εταιρείας από τον Νέο Φορέα της και σε τι είδους διαχειριστικές πράξεις προβαίνουν τα μέλη της και αν με αυτές τις πράξεις τους έχουν παραβιάσει το διατακτικό της δικαστικής αποφάσεως που όρισε επακριβώς τα καθήκοντά τους, πολλώ δε μάλλον αν έχει παύσει ήδη η εξουσία διοίκησης και άρα οι πράξεις στις οποίες προβαίνουν είναι παντελώς άκυρες.
Ο,τιδήποτε εισπράττει η προσωρινή διοίκηση από την ασύδοτη και ασύστολη εκποίηση στοιχείων δεν προορίζονται για την κάλυψη των ιδιαιτέρως αυξημένων λειτουργικών αναγκών της επί πενταετία πλέον αιμορραγούσης εταιρείας αλλά με βάση μια άκρως απόρρητη σύμβαση μεταξύ της προσωρινής διοίκησης και των συνεργών της, πηγαίνουν κατευθείαν στην πληρωμή εξωπραγματικών και τοκογλυφικών αμοιβών μιας ομάδας “συμβούλων” που έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους της εταιρείας, την περιουσία της οποίας και αυτοί κατατρώγουν, χωρίς κανείς να γνωρίζει ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ με τα ονόματά τους, τι είδους υπηρεσίες προσφέρουν και γιατί άραγε θα πρέπει να εκποιείται μέρος του πολύτιμου για την επιβίωση της επιχείρησης ενεργητικού για να πληρώνονται αυτοί.
Η μεταβίβαση του ακινήτου στο Κορωπί αποδεικνύει ότι ήταν αποκλειστικά και μόνο μια μεθόδευση για την κατάφωρη παραβίαση της ανακριτικής διάταξης δέσμευσης, ήτοι την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που είχε ήδη κριθεί με αλλεπάλληλες ποινικές διατάξεις ως προϊόν παράνομης δραστηριότητας, προκειμένου αυτό να παραμείνει ελεύθερο και άρα συντρέχει περίπτωση κακουργηματικής μορφής πράξη απόκρυψης προϊόντος εγκλήματος.
Εξαιτίας της εγκληματικής αδράνειας των αρμόδιων εποπτικών αρχών, η προσωρινή διοίκηση προχωρά κυριολεκτικά ακάθεκτη και ανέλεγκτη στην εγκληματική της δράση, αυτή της σκανδαλώδους συρρίκνωσης του υπό μεταβίβαση ενεργητικού που θα προορίζετο για τη διάσωση της Επιχείρησης.
Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις που έχει συνάψει η προσωρινή διοίκηση με διαφόρους τρίτους (πλην με προμηθευτές κλπ) ώστε να ελεγχθεί ποιοι είναι οι σύμβουλοι, τι είδους υπηρεσίες προσφέρουν και τι αντίτιμο αμοιβής έχει συμφωνηθεί με την προσωρινή διοίκηση, ώστε να αναδειχθούν πιθανές πράξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της Επιχείρησης».
«Έκαναν μικρομεσαία επιχείρηση τη Folli Follie»
Για την κατάρρευση της Folli Follie, ο ιδρυτής της κατηγορεί τη διοίκηση που ανέλαβε προσωρινά, μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Στη μηνυτήρια αναφορά του υποστηρίζει:
«Έχουν παρέλθει 5,5 χρόνια από το μαύρο πέπλο που σκέπασε την εταιρεία το Μάιο του 2018 και ακόμα οι διοικούντες τάχα “προσωρινά” διατείνονται με περίσσια αλαζονεία και ναρκισσισμό, ότι δήθεν παλεύουν να τη σώσουν, ενώ το μόνο που έχουν καταφέρει επί 4 και πλέον έτη είναι να καταστήσουν έναν διεθνή Όμιλο μια μικρομεσαία επιχείρηση που καθ’ ομολογίαν τους πρόκειται να πτωχεύσει – τούτο δε με τις ευλογίες κυριολεκτικά ΟΛΩΝ των αρμόδιων εποπτικών και άλλων φορέων του Κράτους, οι οποίοι κυριολεκτικά κωφεύουν ανεπιτρέπτως. (…)
Από τη δικαστική επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, τον Ιανουάριο του 2022, κατέστη επιτεύξιμη η Ολοκλήρωση της εξυγίανσης, ήτοι η μεταβίβαση της επιχείρησης ως σύνολο στον Νέο Φορέα της, που είναι και ο μόνος αρμόδιος για να υλοποιήσει το επικυρωθέν επιχειρηματικό πλάνο επιβίωσής της.
Μέχρι σήμερα, επί δύο έτη η προσωρινή διοίκηση αρνείται παρανόμως να μεταβιβάσει την Επιχείρηση, που ήταν άλλωστε η εντολή που της ανατέθηκε με την υπ΄αριθμ. 2096/2020 ΜΠΑ δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα να έχει θέσει σε καθεστώς «ομηρίας» την Επιχείρηση.
Η διετής ομηρία χωρίς κανέναν χρηματοδοτικό πόρο έχει προκαλέσει, καθ’ ομολογίαν της, ραγδαία χειροτέρευση της οικονομικής της κατάστασης, συρρίκνωση του υπό μεταβίβαση ενεργητικού της, αφού “εκποιεί για να ζει” και ως εκ τούτου σοβαρή ανατροπή του συγκεκριμένου πλάνου εξυγίανσης όπως ακριβώς επικυρώθηκε ως βιώσιμο από το δικαστήριο».
Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι οι διοικούντες κρατούν στο σκοτάδι την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας:
«Επί τρία ολόκληρα χρόνια ουδείς γνωρίζει ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Η μη σύνταξη, έγκριση και δημοσίευση επί τριετία των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας δεν αποτελεί απλώς μια πλημμεληματικής μορφής παράβαση του ποινικοεμπορικού δικαίου ή/και της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αλλά μια προσπάθεια συγκάλυψης των τραγικών πράξεων και παραλείψεών τους, ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι η εταιρεία έχει περιέλθει επί της διοικήσεώς τους σε δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής της ένεκα των δικών τους ενεργειών μέσω της εκποίησης σε τρίτους ιδιαιτέρως σημαντικών και αξιοζήλευτων στοιχείων του ενεργητικού της που προορίζοντο για την επιβίωσή της και άρα η συμφωνία εξυγίανσης με τους όρους που επικυρώθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, γεγονός που οι ίδιοι γνωρίζουν προφανώς εδώ και πολύ καιρό γι’ αυτό και καθυστερούν τη μεταβίβαση!
Ταυτόχρονα, διοχετεύει πληροφορίες για τα υποτιθέμενα κωλύματα που τάχα προβλέπονται στη σύμβαση και εμποδίζουν την Ολοκλήρωση του έργου τους (…)
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο που να τους επιτρέπει να παραβιάζουν την διαδικασία εξυγίανσης και να μην την ολοκληρώνουν, διαδικασία που ο νομοθέτης απαιτεί να πραγματοποιείται σε πολύ σύντομο χρόνο».
Για τον πρώην πρόεδρο της FF, η εταιρεία «σήμερα είναι στο έλεος της προσωρινής διοίκησης αφού τα μέλη της λειτουργούν σε βάρος της εξυγίανσης και όχι προς το συμφέρον της»:
«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η προσωρινή διοίκηση, σε συμπαιγνία με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων παρουσίασαν μια συμφωνία εξυγίανσης στο πτωχευτικό δικαστήριο που εγνώριζαν ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουν με τους όρους που το πτωχευτικό δικαστήριο τους υποχρέωσε να δεχθούν προκειμένου να την επικυρώσει, αλλά με τους δικούς τους όρους (!) που είχαν προσυμφωνήσει και στόχευαν αποκλειστικά και μόνο στο να περιέλθουν σε εκείνους ελεύθερα τα αξιοζήλευτα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ακίνητα της εταιρείας που είναι σήμερα δεσμευμένα από την ποινική Αρχή!».
Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διερευνά τη μηνυτήρια αναφορά του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας