ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απευθύνοντας το χαιρετισμό του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία, ο κ. Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια τέτοια εξέλιξη, αρκεί να διαμορφωθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό πλαίσιο.
«Η φαρμακοβιομηχανία είναι κατεξοχήν τομέας που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, την τεχνολογική υποδομή και την αναπτυξιακή δυναμική για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας. Αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο επιχειρηματικό πλαίσιο, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της εποχής των μνημονίων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα στην έναρξη μιας νέας εποχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. επεσήμανε την πείρα που διαθέτει ο κλάδος στην ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και στο πράσινο αποτύπωμα, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ολοκλήρωσε εξειδικευμένα πρότζεκτ, που σχετίζονται με την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικών κόμβων και την εφοδιαστική αλυσίδα.
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβάλλουν στην προσπάθεια για εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή. Υποστηρίζουν αποτελεσματικά e-health εφαρμογές για την παροχή καθοδήγησης στους ασθενείς με real time παρακολούθηση. Οι σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές υγείας προσφέρουν μεθόδους για τη βελτίωση της πρόληψης ασθενειών, διευκολύνουν τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τελικά ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμένουν υγιείς», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική έρευνα τόνισε ότι, με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών, περνάει πλέον σε νέα φάση. «Στην αιχμή της έρευνας βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη, το 3D printing, τα μεγάλα δεδομένα και η οργάνωση community-based crowdsourcing», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία μπορεί να αξιοποιήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ δημιουργούνται και σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος Ε&Α, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό στο αντικείμενο των Βιοεπιστημών, της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών. Μπορεί να αξιοποιήσει τους νέους απόφοιτους των πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και να προσελκύσει επιστήμονες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης. Ήρθε η ώρα όλα αυτά τα μυαλά να γυρίσουν πίσω», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε..
Όσον αφορά στο ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης, σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας μπορεί να προσφέρει τα δομικά εργαλεία για τον περιορισμό της ζήτησης, ένα θέμα που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι επειδή τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα, απαιτείται παρέμβαση σήμερα, με αύξηση του ορίου του δημόσιου προϋπολογισμού φαρμάκου, ώστε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τα δυσθεώρητα clawback που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.
Το ψηφιακό “άλμα” της Ελλάδας
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, επετεύχθη ένα ψηφιακό άλμα, καθώς δόθηκε η δυνατότητα επίσπευσης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, συμπληρώνοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μεταμόρφωση του συστήματος.
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ειδικότερα στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, επισήμανε τις προκλήσεις που δοκιμάζουν τις δομές του κλάδου της υγείας και τις λύσεις που μπορεί να δώσει στα ζητήματα αυτά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τα ψηφιακά ραντεβού για τον εμβολιασμό, που έχουν εντυπωσιάσει με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους πολίτες και πολιτικούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Ο κ. Στύλιος μίλησε επίσης σχετικά με τους στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, και αναφέρθηκε σε σχετικά προς την κατεύθυνση αυτή έργα. Καταλήγοντας, επισήμανε τη μεγάλη σημασία των δεδομένων στον χώρο της υγείας, δεδομένου ότι η ασφαλής πρόσβαση σε αυτά και η ανάλυσή τους είναι άμεσα συνυφασμένα με την ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και με πολλά υποσχόμενους τομείς της ιατρικής έρευνας.
Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει 4 κατηγορίες: τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, την αναβάθμιση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών-αιματολογικών ασθενών και την επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής.
Τέλος, τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα που για να πετύχει χρειάζεται συστράτευση και συνεργασία των καλύτερων δυνάμεων της χώρας, στρατηγικός σχεδιασμός, στιβαρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση και διασφάλιση της συνέχειας της προσπάθειας ανεξάρτητα από πρόσωπα και πολιτικές συγκυρίες.
Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από τον Σ.Α.Φ.Ε.Ε. με σημείο μετάδοσης την αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ» στη ΒΙΑΝΕΞ, χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ καθώς και οι κ.κ.: Γιώργος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας ΣΑΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (CRO’s), HACRO, και Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, PIFExternal Affairs Manager
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν