Με συνεχείς επενδύσεις η ΑΓΕΤ Ηρακλής υλοποιεί τη στρατηγική υποκατάστασης των στερεών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικά καύσιμα, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματός της στο περιβάλλον και την εξοικονόμηση κόστους. Για το 2019 οι επενδύσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ και για το 2020 αναμένεται να φτάσουν τα 20 εκατ. ευρώ, και το μεγαλύτερο μέρος τους προορίζεται στον εξοπλισμό και την υποδομή ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των εναλλακτικών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

Όπως δήλωσε στο mononews.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Χάνης «σήμερα το 30% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα, που είναι χαμηλότερου κόστους και φιλικά στο περιβάλλον και ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό σταδιακά στο 60% μέχρι το 2023, ώστε ανάλογα να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Το ενεργειακό κόστος είναι το 70% του κόστους μας και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάθε ενεργοβόρο βιομηχανία. Είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά μας, να πραγματοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις. Κάθε χρόνο δίνουμε μάχη στα κεντρικά της μητρικής εταιρείας στην Ελβετία για να αυξάνουμε το ποσό των ετήσιων επενδύσεων στην χώρα μας…και τα καταφέρνουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Δ. Χάνης, αυτό που πρέπει να ενισχυθεί στην Ελλάδα είναι η εμπιστοσύνη, γιατί από αυτήν εξαρτάται η ελκυστικότητά μας ως επενδυτικός προορισμός. «Η αύξηση της εμπιστοσύνης είναι καθοριστική για τις επενδύσεις. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη χώρα μας αλλά και η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει το κράτος στις επιχειρήσεις, για να δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον όπου θα μπορέσουμε να επενδύουμε μακροπρόθεσμα».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια  το 80% της αγοράς τσιμέντου χάθηκε λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και η ΑΓΕΤ Ηρακλής για να επιβιώσει και να παραμείνει στην Ελλάδα,  έκανε περικοπές προσωπικού, έμεινε με 700 από 2.100 εργαζόμενους και έκλεισε το ένα από τα τρία εργοστάσιά της (τη μονάδα στη Χαλκίδα). Επίσης στράφηκε στις εξαγωγές: «Πριν την κρίση οι εξαγωγές μας ήταν το 30% του τζίρου μας και σήμερα είναι το 70%” σημείωσε ο κ. Χάνης.

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς φέτος, η ζήτηση και ο τζίρος της εταιρείας, αναμένεται να παραμείνει στα περσινά επίπεδα. «Ενώ περιμέναμε για φέτος μια αύξηση 3-5% τελικά δεν υπάρχει αύξηση στα μεγέθη μας, ούτε στην αγορά και κινούμαστε στα περσινά επίπεδα +-1% και αναμένουμε όπως και το 2018 έναν τζίρο της τάξης των 260 εκ. ευρώ. Ο κλάδος χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση τόσο στα δημόσια έργα όσο και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα για να υπάρξει μια αύξηση της ζήτησης, ενώ η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα αυξηθεί μόνο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».