ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στον προσεχή Μάρτιο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της Vivartia από το CVC Capital.
Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν πως οι διαδικασίες για την υλοποίηση του deal προχωράνε κανονικά, μετά την αποδοχή της πρότασης που υπέβαλλε το επενδυτικό fund από το διοικητικό συμβούλιο της MIG στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα έχουν πάρει το δρόμο τους.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαδικασία οικονομικού ελέγχου (due diligence ενώ έπονται η γενική συνέλευση των μετόχων της MIG, η οποία θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία πώλησης και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η τελευταία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή ανταγωνισμού για να αποφανθεί για την εξαγορά λόγω του μεγέθους και της παρουσίας της Vivartia και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές (όπως π.χ. η Βουλγαρία).
Η αίσθηση που εκπέμπεται από τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (θέμα που χειρίζονται οι νομικοί σύμβουλοι του CVC), αφού το CVC Partners δεν έχει άλλη δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό κλάδο των τροφίμων.
Το CVC, το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα επενδυτικά fund σε παγκόσμιο επίπεδο με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ ξεκίνησε συζητήσεις με την MIG για την εξαγορά της Vivartia στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, υποβάλλοντας δεσμευτική προσφορά. Μετά από περίπου δυο μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων κατάφερε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από την διοίκηση της MIG (μητρικός όμιλος της Vivartia), σε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ελληνική αγορά τροφίμων.
Αθροιστικά, η συνολική αξία για την εξαγορά του 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia υπερέβη τα 600 εκατ. ευρώ, αφού το CVC πέρα από το ποσό των 161,1 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει ως τίμημα μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, θα αναλάβει και το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας που ανέρχεται σε περίπου 425 εκατ. ευρώ.
Σε «εγρήγορση» ο ανταγωνισμός
Η επικείμενη είσοδος του κολοσσιαίου fund στον όμιλο Vivartia, ο οποίος ελέγχει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων της χώρας όπως η ΔΕΛΤΑ, ο Μπάρμπα Στάθης και τα Goody’s – Everest έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και ειδικά στους άμεσους ανταγωνιστές, οι οποίοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις του νέου επενδυτή.
Και αυτό γιατί το στρατηγικό πλάνο που θα εκπονήσει η CVC για την ανάπτυξη των θυγατρικών του ομίλου θα επηρεάσει άμεσα και τους υπόλοιπους παίκτες, αφού πρόκειται για εταιρείες που ηγούνται και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του χώρου τους. «Αποτελεί ερώτημα ο τρόπος που θα κινηθεί ο νέος επενδυτής… διαφορετικά θα αντιδράσει η αγορά εάν επιλέξει να ακολουθήσει επιθετική πολιτική και διαφορετικά εάν συνεχίσει την πολιτική του συμμαζέματος», επισημαίνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς.
Νέα δεδομένα θα δημιουργηθούν, σημειώνουν οι ίδιοι, εάν θα προχωρήσει σε καινούριες εξαγορές που θα αλλάξουν ξανά τις ισορροπίες, όπως τουλάχιστον ακούγεται στην αγορά (ανάμεσα στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν είναι και το ενδιαφέρον του fund για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αλλά και για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ). Το σίγουρο, όπως προκύπτει και από τις δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής του CVC για την Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδη πως το αμερικάνικο fund αναζητά νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, καθώς θεωρεί πως υπάρχει μεγάλη προοπτική για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι στιγμής έχει επενδύσει στον χώρο της Υγείας, (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της Skroutz.gr ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Διαβάστε επίσης:
«Πράσινο φως» για την πώληση της VIVARTIA: Δεκτή από την MIG η προσφορά της CVC
Άλεξ Φωτακίδης (CVC): Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%