ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση της συμφωνίας πώλησης της Vivartia στο CVC Capital. Υστερα από περίπου δυο μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι οποίες χρειάστηκε να πάρουν παράταση κάποιων εβδομάδων ετοιμάζονται να «πέσουν οι υπογραφές» στο σημαντικότερο deal των τελευταίων χρόνων στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η οριστικοποίηση της μεταβίβασης του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας, ο οποίος διατηρεί ηγετική θέση σε πολλές κατηγορίες στο αμερικάνικο fund αναμένεται έως τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, σηματοδοτώντας την ενεργητικότερη εμπλοκή ενός πραγματικού κολοσσού στην ελληνική οικονομία. Η νέα επένδυση του CVC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ στέλνει παράλληλα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές για τις δυνατότητες και την προοπτική των ελληνικών εταιρειών και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Το CVC έχει επενδύσει ήδη στον χώρο της Υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της Skroutz.gr ενώ διεκδικεί με καλές πιθανότητες την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Vivartia πέρασαν από «σαράντα κύματα» έως ότου καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι στιγμές που όλα βρίσκονταν στο «αέρα», με τις διαφωνίες σε εκείνο το σημείο να φαντάζουν αγεφύρωτες.
Τη συμφωνία λέγεται πως «ξεκλείδωσε» η αποδοχή εκ μέρους του CVC, των όρων που έθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες για την εξόφληση μεγάλου μέρους (τουλάχιστον του 40%) των δανείων του τομέα εστίασης της Vivartia (Goody’s – Everest), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 165 εκατ. ευρώ. Έτσι μαζί με την ανάληψη δανείων ύψους 424,2 εκατ. ευρώ, το αμερικάνικο fund θα εξοφλήσει άμεσα τα περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου μάλιστα να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, οι τράπεζες φέρεται να επιστράτευσαν ως διαπραγματευτικό χαρτί τις ιδιαίτερα δελεαστικές προτάσεις που είχαν από διάφορα funds για να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο τροφίμων. «Ή συμφωνείτε άμεσα ή πουλάμε τα δάνεια της Vivartia», λέγεται πως διαμήνυσαν οι τραπεζίτες στη διαπραγματευτική ομάδα του αμερικάνικου Fund, ζητώντας την επίσπευση των απαντήσεων του.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες αποδέχθηκαν το αίτημα της CVC για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τον διαχωρισμό των δανείων που βαρύνουν τις τρεις θυγατρικές της Vivartia (ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθη και Goody’s – Everest) ενώ φέρεται να συμφώνησαν στο καθαρό τίμημα (περίπου 175 εκατ. ευρώ) αλλά και στα νέα κεφάλαια που θα διοχετευθούν για την ενίσχυση του τομέα εστίασης (περίπου 30 εκατ. ευρώ). Υπολογίζεται ότι η συνολική αξία του deal θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Το CVC ιδρύθηκε το 1981 και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds με ένα παγκόσμιο δίκτυο 23 τοπικών γραφείων, εκ των οποίων 15 στην Ευρώπη και την Αμερική και 8 στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.
Η εταιρεία παραγωγής τροφίμων Vivartia, η οποία σήμερα ανήκει στην MIG δημιουργήθηκε το 2005 από τη συγχώνευση της «Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.» της οικογένειας Δασκαλόπουλου, της Chipita International ΑΒΕΕ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της «Γενική Τροφίμων Α.Ε.». Μετά την αποχώρηση της Chipita, οι βασικές θυγατρικές του ομίλου είναι οι Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης και οι Goody’s και Everest. Το 2019 παρουσίασε πωλήσεις 629 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 63 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Οι τράπεζες προσηλωμένες στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Σε κρίσιμο σημείο η πώληση της Vivartia στην CVC– Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το deal
Αποκλειστικό: Τραπεζίτες προς CVC: «Ή συμφωνείτε άμεσα ή πουλάμε τα δάνεια της Vivartia»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση