Η CVC Capital Partners, η οποία έχει και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα,  μετράει τους τελευταίους μήνες αρκετές επιτυχίες στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και στις προκλήσεις που ταλαιπωρούν τις ιδιωτικές αγορές.

Μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση κεφαλαίων-ρεκόρ για το ταμείο εξαγορών ύψους 26 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ολλανδικής εταιρείας επενδύσεων DIF Capital για να καλύψει το «χαμένο» έδαφος από ανταγωνιστές της που ήδη είχαν μπει στον κλάδο των υποδομών, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με περίπου 140 δισ. ευρώ υπό διαχείριση συζητάει μία πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (Εuronext).

1

Οι σκέψεις για IPO

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επενδυτικό fund συζητάει σχέδια εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Το 2022 ήταν πολύ κοντά στο να προχωρήσει, όμως η βουτιά στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέστειλαν τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με τους FT, η CVC έχει επιστρέψει στις συζητήσεις, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» μία τέτοια κίνηση.

Οι ιδιωτικές αγορές γνώρισαν μία εκρηκτική ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο του «φθηνού χρήματος» και των υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών. Funds όπως οι Bridgepoint, TPG και Antin Infrastructure Partners εισήχθησαν στο χρηματιστήριο εκείνη την περίοδο.

Οι συζητήσεις για μία πιθανή εισαγωγή, ακόμα και μέσα στο 2023, βέβαια, γίνονται σε μία περίοδο ιδιαίτερα υποτονική για τις εισαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές με τις εταιρείες στο πρώτο εξάμηνο του έτους να συγκεντρώνουν μόλις 3,8 δισ. ευρώ, μία πτώση 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της PwC.

Το κατόρθωμα των 26 δισ. ευρώ

Για τους επενδυτές που μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις, το επίτευγμα της συγκέντρωσης 26 δισ. ευρώ για το fund εξαγορών της CVC έχει σημαντική δύναμη. Το ταμείο ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι ξεπέρασε τον στόχο των 25 δισ. δολαρίων μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Έσπασε το ρεκόρ της Blackstone το 2019 αλλά κι ένα προηγούμενο δικό της, στο οποίο είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 21 δισ. ευρώ σε ένα αντίστοιχα κάλεσμα προς τους επενδυτές.

Με την εταιρεία να έχει ισχυρή επενδυτική παρουσία και στην Ελλάδα καθώς ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital, την Εθνική Ασφαλιστική και έχει συμμετοχές στη skroutz.gr και στη ΔΕΗ, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η CVC αναμένεται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα θα γίνουν σε νέους κλάδους, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το αμερικάνικο fund να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες συμμετοχές του και με χρονικό ορίζοντα τη διετία 2023-2024.

Το άνοιγμα στις υποδομές

Την Τρίτη, το επενδυτικό fund ανακοίνωσε την αγορά πλειοψηφικού πακέτου της ολλανδικής εταιρείας επενδύσεων DIF Capital, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στον τομέα των υποδομών.

«Η επέκταση στις υποδομές είναι το λογικό επόμενο βήμα για εμάς, δεδομένων των μακροπρόθεσμων τάσεων ανάπτυξης στις υποδομές και της γειτνίασης του κλάδου με τις ήδη υπάρχουσες στρατηγικές μας», δήλωσε ό πρόεδρος της CVC, Rolly van Rappard στην ανακοίνωση της εταιρείας για την εξαγορά.

Τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της CVC θα διαμορφωθούν πλέον στα 177 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2023 ή στις αρχές του 2024 με την κίνηση της CVC να έρχεται σε μία περίοδο όπου τα ανταγωνιστικά σε αυτήν funds  σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως Blackstone, KKR, EQT διαχειρίζονται ήδη  επιχειρήσεις υποδομών.

Διαβάστε επίσης:

CVC: Επεκτείνεται στον τομέα των υποδομών με την εξαγορά της DIF Capital

CVC: Συγκέντρωσε κεφάλαια-ρεκόρ ύψους 26 δισ. ευρώ και στήνει το μεγαλύτερο fund εξαγορών

LaLiga: 38 σύλλογοι έλαβαν 915 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη CVC Capital – Αποχώρησαν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα