ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι χρυσές υπεραξίες του Αντετοκούνμπο στο Village Center, τα 220 εκατ. της TΕΝΕΡΓ, ο Εξάρχου, η Βρεττού και η Attica, τα ταξίδια Δένδια, Παπασταύρου στις ΗΠΑ και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Ολγας για τον Μάτσα
Έκλεισε το deal για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ολλανδικής εταιρείας επενδύσεων DIF Capital, από την CVC, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εταιρείας private equity την Τρίτη.
Η CVC καταβάλλει περίπου 1 δισ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές για την επιχείρηση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Για τη συμφωνία, η οποία ανοίγει τον δρόμο σε ένα από τα μεγαλύτερα funds της Ευρώπης στον τομέα των υποδομών, εργάστηκαν η JPMorgan, η οποία ήταν ένας από τους συμβούλους της CVC και η Morgan Stanley για λογαριασμό της DIF.
Νέες προοπτικές
Η DIF με έδρα το Άμστερνταμ, δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία και αναμένεται να προσθέσει στα ήδη 140 δισ. ευρώ της CVC σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, αλλά 16 δισ. ευρώ και 225 υπαλλήλους σε 11 γραφεία.
Στις συμφωνίες που έχει ανακοινώσει φέτος η εταιρεία επενδύσεων περιλαμβάνονται ένα φιλανδικό δίκτυο οπτικών ινών, μία καναδική εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας καθώς και φοιτητικές εστίες, μία εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας και ένας πάροχος τηλεθέρμανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η επέκταση στις υποδομές είναι το λογικό επόμενο βήμα για εμάς, δεδομένων των μακροπρόθεσμων τάσεων ανάπτυξης στις υποδομές και της γειτνίασης του κλάδου με τις ήδη υπάρχουσες στρατηγικές μας», δήλωσε ό πρόεδρος της CVC, Rolly van Rappard στην ανακοίνωση της εταιρείας για την εξαγορά.
Τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της CVC θα διαμορφωθούν πλέον στα 177 δισ. ευρώ.
Στον σχεδιασμό της CVC είναι να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της DIF τον επόμενο καιρό. Η ολλανδική εταιρεία θα διατηρήσει το εμπορικό της σήμα και την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά τις επενδυτικές της αποφάσεις υπό την ηγεσία του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Wim Blaasse, και των υφιστάμενων εταίρων της.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2023 ή στις αρχές του 2024.
Η κίνηση της CVC έρχεται σε μία περίοδο όπου τα ανταγωνιστικά σε αυτήν funds σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως Blackstone, KKR, EQT διαχειρίζονται ήδη επιχειρήσεις υποδομών.
Η συγκέντρωση 26 δισ. ευρώ
Το deal έκλεισε σε μία περίοδο που οι εξαγορές έχουν περιοριστεί υπό την πίεση των αυξημένων επιτοκίων, με τον όγκο των εξαγορών ιδιωτικών μετοχών να έχει μειωθεί κατά 47% φέτος στα 138 δις. δολάρια σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η CVC προχωράει την εξαγορά ύστερα από μία επιτυχημένη συγκέντρωση κεφαλαίων-ρεκόρ ύψους 26 δισ. ευρώ, σε ένα δύσκολο περιβάλλον και με τους ανταγωνιστές της να έχουν ήδη στο παρελθόν αποτύχει να συγκεντρώσουν το ύψος κεφαλαίων που είχαν θέσει ως στόχο.
Η CVC είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη με περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση και αναζητεί τρόπους διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της ενόψει της προετοιμασίας μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς στο Άμστερνταμ.
H CVC έχει ήδη μεγάλη επενδυτική παρουσία στη χώρα καθώς ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital, την Εθνική Ασφαλιστική και έχει συμμετοχές στη skroutz.gr και στη ΔΕΗ.
Η περίπτωση της DIF
Η DIF διαχειρίζεται παραδοσιακά κεφάλαια υποδομών και προχωράει σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου που μπορούν να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, συμμετέχοντας σε έργα από κυβερνητικές παραχωρήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Διαθέτει επίσης μια στρατηγική core-plus που επικεντρώνεται σε μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και της ενεργειακής μετάβασης με επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία.
Η εταιρεία ξεκίνησε πέρυσι την άντληση κεφαλαίων για ένα νέο ταμείο υποδομών ύψους 4 δισ. ευρώ, καθώς και για ένα ταμείο core-plus ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Ο διευθύνων σύμβουλός της, Blaasse, είναι πρώην εταίρος της PwC, υπεύθυνος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η DIF ιδρύθηκε το 2005 από τους Ολλανδούς επιχειρηματίες Maarten Koopman και Menno Witteveen.
Διαβάστε επίσης:
CVC: Συγκέντρωσε κεφάλαια-ρεκόρ ύψους 26 δισ. ευρώ και στήνει το μεγαλύτερο fund εξαγορών
CVC: Από τα 26 δισ. ευρώ, θα επενδύσει 2 δισ. στην Ελλάδα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί