ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια ακόμη «ηχηρή» εξαγορά ολοκλήρωσε χθες το CVC, αποδεικνύοντας πως «δεν μένει στα λόγια» αλλά κάνει πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά.
Πριν «καν στεγνώσει το μελάνι» στη συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική και λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της Vivartia, το κολοσσιαίο αμερικάνικο fund ανακοίνωσε την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Αν και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας παρέμεινε κρυφό, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως κινήθηκε μεταξύ 130 εκατ. Ευρώ και 150 εκατ. Ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί σε 9 με 10 φορές τα EBITDA της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας).
Η παραπάνω κίνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτυπώνει ξεκάθαρα τη στρατηγική του CVC, η οποία δεν είναι άλλη από την δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» που θα παίζουν κυριαρχούν ρόλο στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και να μπορούν να σταθούν επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό. Ενδιαφέρεται δηλαδή να οδηγεί και όχι να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κάτι που έχει επισημαίνει στις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις τους και ο επικεφαλής του αμερικάνικου fund στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδης, ο οποίος από το περασμένο Φθινόπωρο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των επενδύσεών του CVC στην ελληνική αγορά.
Η προσθήκη της «Δωδώνης» έρχεται να ενισχύσει το αποτύπωμά του fund στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία μέσα από την ΔΕΛΤΑ (θυγατρική του ομίλου Vivartia). Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως οι εταιρείες που έχει εξαγοράσει αναμένεται να υποστηριχθούν στο βαθμό που χρειάζεται, προκειμένου να υλοποιήσουν τον επενδυτικό σχεδιασμό τους καθώς όπως λένε προτεραιότητα του fund είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή κερδών.
Οι «12 σοφοί»
Ο δραστήριος μάνατζερ πιστεύει πολύ στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις δυνατότητες των εγχώριων επιχειρήσεων, μετά την λήξη της πανδημίας. Ανάλογη πίστη έχει και η 12μελής επιτροπή του CVC, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπεύθυνη για όλες τις αποφάσεις. Λέγεται μάλιστα ότι εάν δεν συμφωνήσουν και τα 12 μέλη της επιτροπής δεν λαμβάνεται απόφαση. Η ομοφωνία είναι προϋπόθεση για τις επενδυτικές κινήσεις του fund.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Άλεξ Φωτακίδη σε συνέδριο του Capital Link τον περασμένο Δεκέμβριο: «Υπάρχει τεράστια προοπτική και είμαστε ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα». Για να συμπληρώσει με έμφαση: «Η Ελλάδα πλέον έχει μπει στον χάρτη του CVC».
Με εξίσου κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε και στην πρόοδο που συντελείται στο μακροοικονομικό, πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον της χώρας, λέγοντας πως το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με περίπου τέσσερα χρόνια πριν, όταν το γιγαντιαίο fund αποφάσιζε να επενδύσει για πρώτη φορά στην ελληνική οικονομία. Εκτίμησε μάλιστα πως η χώρα μας θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 και θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.
Τα μέγα- deal…
Αυτή τη στιγμή, η «επενδυτική παλέτα» του αμερικάνικου fund που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 80 δισ. ευρώ περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της Υγείας (τα νοσοκομεία Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), του ηλεκτρονικού εμπορίου (Skroutz.gr), στις λιμενικές υποδομές (μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας), των τροφίμων (όμιλος Vivartia: ΔΕΛΤΑ, Goody’s – Everest, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη) και της ασφαλιστικής αγοράς (Εθνική Ασφαλιστική).
Υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής έχει διαθέσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε εξαγορές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Δωδώνης. Και αυτό γιατί πέρα από την Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική δεν έχουν ανακοινωθεί τα ποσά των συναλλαγών στις υπόλοιπε περιπτώσεις.
… και τα επόμενα «χτυπήματα»
Το ερώτημα που απασχολεί την επιχειρηματική κοινότητα είναι ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά του fund «χτυπήματα» στην ελληνική αγορά και τι θα ακολουθήσει… Εκτός από τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός η οποία παράγει κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, πληροφορίες αναφέρουν πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογούνται νέες εξαγορές στους χώρους της εστίασης καθώς επίσης και στους τομείς των κατεψυγμένων λαχανικών και στις ζύμες, όπου ήδη γίνονται διερευνητικές επαφές ενώ δεν αποκλείονται κινήσεις και σε άλλους πολλά υποσχόμενους παίκτες.
Πάντως, οι ανταγωνιστές των εταιρειών που εξαγόρασε πρόσφατα βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα», περιμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης που θα αναλάβει. Η έλευση ενός τόσο ισχυρού παίκτη απειλεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων και να «ξεβολέψει» αρκετούς, οι οποίοι είχαν επαναπαυθεί με την κατάσταση που επικρατούσε.
Διαβάστε επίσης:
CVC: Νέο μέγα deal με την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ
CVC: «Βάζει» 75 εκατ. στην Vivartia για να στηρίξει Goody’s – Everest
Εθνική Ασφαλιστική: Τι σηματοδοτεί το μεγάλο deal μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και CVC
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί