• Business

    CVC Capital Partners: Θα εισάγει την Zabka στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας

    • Bloomberg
    Rob Lucas, CEO CVC Capital

    Rob Lucas, CEO CVC Capital


    Η CVC Capital Partners δρομολογεί την αρχική δημόσια προσφορά της Zabka Polska SA, η οποία θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πώληση μετοχών στην Πολωνία εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

    Η προσφορά στη μεγαλύτερη αλυσίδα μίνι μάρκετ της χώρας θα περιλαμβάνει μόνο υφιστάμενες μετοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

    Θα δώσει στην CVC την ευκαιρία να αποχωρήσει εν μέρει από την επένδυσή της, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο της αλυσίδας στις κεφαλαιαγορές και σε πιθανή εξαγορά, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

    Η CVC Capital Partners θα ξεκινήσει έναν γύρο συναντήσεων με επενδυτές για να καθορίσει το εύρος τιμών για την πώληση μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της IPO. H αποτίμηση του ομίλου θα μπορούσε να φτάσει έως και 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δηλώσεις ατόμων που γνωρίζουν το θέμα, στο Bloomberg News τον Ιούνιο.

    Η προσφορά στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει από 1 έως 1,5 δισ. δολάρια, ανέφερε τότε το bloomberg.

    Αν και ο βασικός δείκτης μετοχών της συγκεκριμένης αγοράς έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, η IPO της Zabka θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μετά την προσφορά ρεκόρ των 2,8 δισ. δολαρίων της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Allegro.eu SA το 2020 και του 1,1 δισ. δολαρίων που συγκέντρωσε η αλυσίδα καταστημάτων discount, Pepco Group NV το 2021.

    Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης βλέπουν αναζωπύρωση της δραστηριότητας μετά την μεταβλητότητας της αγοράς και τις και τις καλοκαιρινές διακοπές που “φρέναραν” πολλές δημόσιες εγγραφές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Η Springer Nature, ο εκδοτικός οίκος που έχει την στήριξη της BC Partners, ξεκινά την εισαγωγή της αυτή την εβδομάδα στη Φρανκφούρτη.

    Οι πωλήσεις μετοχών για πρώτη φορά στην περιοχή έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2024, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους πέντε μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η CVC αγόρασε τη Zabka από την Mid Europa Partners το 2017, σε μια συμφωνία που ήταν τότε η μεγαλύτερη στον τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων στην Πολωνία.

    Η αλυσίδα μίνι μάρκετ διαθέτει περισσότερα από 10.000 υποκαταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν από δικαιοδόχους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Πρόσφατα επεκτάθηκε και στη Ρουμανία μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του διανομέα καταναλωτικών αγαθών DRIM Daniel Distributie.

    Η ίδια η CVC εισήχθη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ φέτος, συγκεντρώνοντας 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) μαζί με τους χρηματοδότες της. Η μετοχή της έχει καταγράψει κέρδη 41% από την εισαγωγή της τον Απρίλιο.

    Η CVC εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο και της ισπανικής εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Tendam, την οποία κατέχει μαζί με την PAI Partners.

    Η Goldman Sachs Group Inc. και η JPMorgan Chase & Co. έχουν αναλάβει την πώληση των μετοχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στην Πολωνία, η Zabka ανταγωνίζεται την ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ τροφίμων Dino Polska SA, καθώς και την αλυσίδα παντοπωλείων Biedronka, η οποία ανήκει στην πορτογαλική εταιρεία Jeronimo Martins SGPS SA.

    Διαβάστε επίσης:

    CVC Capital Partners: Συγκέντρωσε κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

    CVC Capital Partners: Eπενδύει στην σουηδική Odevo, με αποτίμηση άνω των 3 δισ. δολαρίων

    Apollo Global Management: Συζητά επένδυση έως 5 δισ. δολαρίων στην Intel



    ΣΧΟΛΙΑ