• 155 mm artillery ammunition produced by the MSM Group

    Business

    CSG: Ένας ηγέτης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας επενδύει στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Ένα νέο δόγμα για την αμυντική πολιτική της χώρας εγκαινιάζει η κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και του διεθνούς βεληνεκούς βιομηχανικού και τεχνολογικού ομίλου CSG.

    Η πρώτη, στην ιστορία της χώρας, συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Άμυνας έχει στόχο να αναζωογονήσει την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας, μετά από δεκαετίες στασιμότητας, προσφέροντάς της τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση των διεθνών αμυντικών προκλήσεων του σήμερα και του αύριο.

    Ο νέος στρατηγικός σύμμαχος των ΕΑΣ δεν πρόκειται να εισφέρει μόνο τα πολύτιμα κεφάλαια που θα «ξυπνήσουν από τον λήθαργο» το ιστορικό εργοστάσιο TNT  στο Λαύριο, αλλά θα εισάγει μια βιώσιμη επιχειρηματική λογική σε μια κρατική εταιρεία που για χρόνια ήταν ζημιογόνος. Αναλαμβάνοντας το management της κοινοπραξίας, στην οποία το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός μέτοχος με 51%, φέρνει σε επαφή την ελληνική αμυντική βιομηχανία με την κορυφαία τεχνολογία, την διεθνή τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυο πελατών ενός ομίλου με τεράστιο αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή.

    Armored vehicle TITUS for the Czech army

    O όμιλος CSG, με περισσότερες από 100 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό του, περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους και δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως, οδηγεί εδώ και δεκαετίες τις εξελίξεις στους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητάς του. Συνδυάζοντας τη βαριά βιομηχανική κληρονομιά δεκαετιών με μια  σύγχρονη και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχειρηματική φιλοσοφία, επιδιώκει να δημιουργεί ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις για ένα ασφαλέστερο μέλλον, για όσο το δυνατόν περισσότερους.

    Επενδύοντας διαρκώς στην ανάπτυξη των εταιρειών του και την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, ο κορυφαίος όμιλος διαθέτει σημαντικές παραγωγικές  εγκαταστάσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ εξάγει τα προϊόντα του σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο χαρτοφυλάκιο του ανήκουν, χαρακτηριστικά, η τσεχική κατασκευάστρια εταιρεία φορτηγών Tatra Trucks, η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος Fiocchi και η τσεχική κατασκευάστρια εταιρεία ραντάρ Eldis.

    Ένα επιτυχημένο επενδυτικό παράδειγμα του ομίλου CSG, αντίστοιχου μεγέθους της κοινοπραξίας με τα ΕΑΣ, που λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη της εκεί αμυντικής βιομηχανίας, βρίσκεται στην μεσογειακή Ισπανία.  Ο όμιλος προχώρησε με μια στρατηγική επένδυση στην Fábrica de Municiones de Granada (FMG), παραγωγό πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος κρατικών εγκαταστάσεων, το 2020, η οποία είχε λιγότερους από 100 εργαζομένους και πολύ μικρή παραγωγική δυναμική. Το επιτυχημένο business model που ακολουθήθηκε εκεί οδήγησε εντός τεσσάρων ετών στον τριπλασιασμό των εργαζομένων και την εκθετική ανάπτυξη των κερδών.

    Η επιλογή του ομίλου CSG να επενδύσει στην Ελλάδα καταδεικνύει, όχι μόνο την αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί και προσελκύει πια σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τα ΕΑΣ μέσα από αυτή τη συμμαχία πολλαπλασιαστικής αξίας με τον όμιλο CSG έχουν μπροστά τους μια ιστορική ευκαιρία να επανεκκινήσουν ουσιαστικά, αντλώντας έμπνευση, εισάγωντας διεθνείς καλές πρακτικές και επανεκπαιδεύοντας το ανθρώπινο κεφάλαιό τους. Μια ευκαιρία να διαδραματίσουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο αμυντικό δόγμα της Ευρώπης, αποκτώντας ενεργή εξαγωγική δραστηριότητα ως ένας ηγέτης της πανευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος.