Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

CrowdStrike: Ποια είναι η εταιρεία που προκάλεσε το παγκόσμιο black out – Ο ιδρυτής της και το μοιραίο update

GEORGE KURTZ, CEO και ιδρυτής της CrowdStrike

GEORGE KURTZ, CEO και ιδρυτής της CrowdStrike

Την κορυφαία αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, κατονομάζουν δημοσιεύματα ως υπεύθυνη για τη δυσλειτουργία σε υπολογιστές που εκτελούσαν λογισμικό της Microsoft και το παγκόσμιο black out πληροφοριακών συστημάτων που έπληξε τράπεζες, χρηματιστήρια, αεροπορικές εταιρείες και επικοινωνίες.

Η εταιρεία φέρεται να εξέδωσε μια ενημέρωση λογισμικού ασφαλείας, η οποία παραβιάζει συσκευές που έχουν λειτουργικό Windows – προκαλώντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» στους υπολογιστές, όπως ανέφερε το BBC.

Σε ανακοίνωση της η Crowdstrike παραδέχθηκε ότι τα παγκόσμια προβλήματα σε ηλεκτρονικά συστήματα προκλήθηκαν από «ελάττωμα» στην «ενημέρωση περιεχομένου».

«Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μια ενιαία ενημέρωση περιεχομένου για χρήστες Windows», ανέφερε.

«Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση», διευκρίνισε και εξήγησε ότι  «το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει ξεκινήσει διαδικασία διόρθωσης».

«Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Επιπλέον συστήνουμε στους οργανισμούς να διασφαλίζουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών. Η ομάδα μας ενεργεί για να διασφαλίσει την προστασία και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

Ποια είναι η CrowdStrike;

Η CrowdStrike είναι μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία βοηθά τις εταιρείες να διαχειρίζονται την ασφάλειά τους σε «περιβάλλοντα IT», δηλαδή σε όλα όσα χρησιμοποιούν και χρειάζονται σύνδεση στο διαδίκτυο για πρόσβαση.

Η κύρια λειτουργία της είναι να προστατεύει τις εταιρείες και να σταματά τις παραβιάσεις δεδομένων, τα ransomware και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Μεταξύ των κύριων πελατών της περιλαμβάνονται παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες, πανεπιστήμια, ακόμη και το αυστραλιανό πρακτορείο στοιχημάτων TAB Corp.

Το περιβάλλον της κυβερνοασφάλειας έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης παρουσίας απειλών που στοχεύουν μεγάλες επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε εταιρείες όπως η CrowdStrike για την προστασία των πληροφοριών των πελατών τους.

Το μοιραίο CrowdStrike Falcon

Ένα από τα κύρια προϊόντα της εταιρείας είναι το CrowdStrike Falcon, το οποίο περιγράφεται στον ιστότοπό της ως «παροχή δεικτών επίθεσης σε πραγματικό χρόνο, με ακριβή ανίχνευση και αυτοματοποιημένη προστασία» από πιθανές απειλές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το CrowdStrike Falcon χρησιμοποιείται από χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο για την προστασία των δεδομένων, ενώ η κατάρρευση του διακομιστή του την Παρασκευή πιστεύεται ότι ήταν η αιτία της παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας των προϊόντων της Microsoft.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η CrowdStrike ανακοίνωσε μια ενημέρωση του προϊόντος Falcon, λέγοντας ότι θα παρέχει «πρωτοφανή ταχύτητα και ακρίβεια» για τον εντοπισμό παραβιάσεων ασφαλείας.

Σε δήλωση που είχε αναρτήσει στον ιστότοπό της μετά τη διακοπή λειτουργίας, εκπρόσωπος της CrowdStrike δήλωσε ότι πιθανότατα ήταν ένα πρόβλημα με το προϊόν Falcon που προκάλεσε το περιστατικό.

O ιδρυτής της Crowdstrike

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πρώην υπάλληλο της McAfee, George Kurtz, το 2012.

Περίπου το 40% των μετοχών της ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές και το 57% σε δημόσιες εταιρείες και ιδιώτες επενδυτές. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της, με ποσοστό περίπου 6,79%, είναι η The Vanguard Group, ένα αμερικανικό επενδυτικό ταμείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα abc.net.au, το ερώτημα σε ποιον ανήκει η CrowdStrike αποτέλεσε μέρος μιας ανυπόστατης θεωρίας συνωμοσίας, μετά τη διερεύνηση από την εταιρεία του ρόλου της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη θεωρία συνωμοσίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο black out Microsoft: Τι λένε στο mononews τραπεζικά στελέχη – Επηρεάστηκαν οι τράπεζες;

Παγκόσμιο black out σε μεταφορές, τράπεζες, χρηματιστήρια, μέσα ενημέρωσης λόγω προβλήματος στα Microsoft Windows – LIVE

Aegean: Ενδέχεται να επηρεαστούν πτήσεις λόγω του μπλακ άουτ της Microsoft