Σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και την κυβέρνηση βρίσκεται η διοίκηση της Creta Farms, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την παροχή εγγυήσεων από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας προς τις τράπεζες. Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν αλλεπάλληλες συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός.

Τα αδέλφια Δομαζάκη δεν φαίνονται διατεθειμένα να συναινέσουν στην απαίτηση των τραπεζών να βάλουν ενέχυρο τις μετοχές τους -πέραν του 19% που έχουν ενεχυριάσει ήδη για δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ-, προκειμένου να εγκριθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ προς την χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία.

Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στο Μάνο Δομαζάκη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κάτι που διαμήνυσε ήδη ο μεγαλομέτοχος της Creta Farms και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη κατά την συνάντηση που είχαν χθες το πρωί.

Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί καθυστέρησης από την πλευρά των βασικών μετόχων της Creta Farms να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης πως τα αδέλφια Δομαζάκη δεν έχουν δείξει την διάθεση να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις προς τις τράπεζες, δηλαδή δεν έχουν βάλει ακόμη ενέχυρο τις μετοχές τους.

Για να προσθέσει πως «οι ιδιοκτήτες της Creta Farms θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν σοβαρά εάν θα παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για να μπορεί να είναι η επιχείρηση σε λειτουργία ή εάν θα αποφασίσουν ότι θέλουν να ρισκάρουν μόνοι τους».

Ο Μάνος Δομαζάκης πάντως εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία διάσωσης της Creta Farms υπό την εποπτεία των τραπεζών. Και με την εταιρεία όρθια και όχι σκιά του εαυτού της, όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τον υποψήφιο επενδυτή.

Η κρητική αλλαντοβιομηχανία παρά τη συμφωνία ανάμεσα στους βασικούς μετόχους και τις τράπεζες και την αποκατάσταση των γραμμών πίστωσης εξακολουθεί να κινείται στην κόψη του ξυραφιού και έχει άμεση ανάγκη την πρόσθετη χρηματοδότηση.

Η παραγωγική διαδικασία έχει σχεδόν σταματήσει, αφού αδυνατεί να προμηθευτεί τις απαραίτητες πρώτες ύλες ενώ  εμφανείς είναι πλέον και οι ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.