ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SNB), ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα μετά τη συμφωνία εξαγοράς της τράπεζας από την UBS έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως δήλωσε στο CNBC, η επένδυσή της στην ελβετική τράπεζα μετρά απώλειες περίπου 80%.
Η τράπεζα με έδρα το Ριάντ κατέχει μερίδιο 9,9% στην Credit Suisse, έχοντας επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο Νοέμβριο, με τιμή 3,82 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, η UBS θα καταβάλει στους μετόχους της Credit Suisse 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Το σημαντικό discount ανακοινώθηκε καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές προσπαθούν να στηρίξουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Ο αγώνας για τη συγκεκριμένη διάσωση ακολουθεί τις ταραχώδεις εβδομάδες που ξεκίνησαν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της τράπεζας First Republic με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς και τις δραματικές απώλειες των τιμών των μετοχών σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, διεθνώς.
Παρά την απώλεια, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SNB) λέει ότι η ευρύτερη στρατηγική της παραμένει αμετάβλητη.
«Οι αλλαγές στην αποτίμηση της επένδυσης της SNB στην Credit Suisse δεν έχουν καμία επίδραση στα σχέδια ανάπτυξης της SNB και στις μελλοντικές κατευθύνσεις για το 2023», επισήμανε.
Η Qatar Investment Authority, ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, κατέχει μερίδιο 6,8% στην τράπεζα και υπέστη επίσης μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε ερώτημα του CNBC.
O Σαουδάραβας μέτοχος που «πυροβόλησε τα πόδια του»
Τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν αποτέλεσμα ετών σκανδάλων, αλλαγών στην ηγεσία της και μίας στρατηγικής που απέτυχε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Τον Φεβρουάριο, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια ζημία της από την οικονομική κρίση του 2008, αφού οι πελάτες απέσυραν καταθέσεις άνω των 110 δισ. ελβετικών φράγκων (120 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Credit Suisse άντλησε κεφάλαια περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τραπεζών του Κόλπου και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Saudi National Bank, η Qatari Investment Authority και ο όμιλος Saudi Olayan. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, Norges Bank Investment Management, είναι επίσης βασικός μέτοχος.
Η απότομη και ξαφνική κατρακύλα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στην έκτακτη πώληση της τράπεζας είναι εν μέρει ευθύνη της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζουν ορισμένοι.
Ο πρόεδρος της Ammar Al Khudiary, ρωτήθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Bloomberg εάν θα αυξήσει το μερίδιό του στην ελβετική τράπεζα. Η απάντησή του ήταν «κατηγορηματικά όχι, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο, που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός».
Το σχόλιο προκάλεσε πανικό στους επενδυτές και οδήγησε τις μετοχές της Credit Suisse σε πτώση 24% κατά τη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης, παρόλο που η δήλωση δεν ήταν στην πραγματικότητα κάτι καινούργιο. Η σαουδαραβική τράπεζα είχε δηλώσει και τον Οκτώβριο ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της πέρα από το 9,9%.
«Αν και η κατάσταση στην Credit Suisse δεν ήταν τέλεια και οι επενδυτές είχαν πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της τράπεζας, η SNB δεν βοήθησε να ηρεμήσουν οι επενδυτές και πυροβόλησε τα πόδια της» με τα σχόλια του προέδρου, επισήμανε στο CNBC τραπεζίτης με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας, είχαν περισσότερα να χάσουν εάν η τράπεζα υποχωρήσει, και αυτό ακριβώς συνέβη», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση την επόμενη μέρα, λέγοντας στο CNBC ότι πρόκειται για πανικό.
«Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», δήλωσε ο Al Khudairy. Τα σχόλιά του ωστόσο, απέτυχαν να ανακόψουν τη καταστροφική πορεία της τράπεζας.
«Η αίσθηση της SNB αυτή τη στιγμή είναι πιθανώς όπως και των άλλων μετόχων της Credit Suisse — απόλυτος θυμός που η διοίκηση άφησε την κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο CNBC ο Simon Fentham-Fletcher, επικεφαλής επενδύσεων της Freedom Asset Management με έδρα το Άμπου Ντάμπι.
Παράλληλα επισήμανε ότι οι μέτοχοι, ειδικά οι μεγάλοι όπως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, πιθανότατα θα θέλουν τώρα να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν επενδύσεις.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike