• Business

    Credit Suisse: Συγκέντρωσε 4,3 δισ. δολάρια μετά την άγρια πορεία της μετοχή της

    • Bloomberg
    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Η Credit Suisse ολοκλήρωσε μια διπλή αύξηση κεφαλαίου 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), εξασφαλίζοντας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ulrich Koerner τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ξεκινήσει τη συνολική αναδιάρθρωση της προβληματικής τράπεζας.

    Οι επενδυτές συμφώνησαν να αγοράσουν το 98,2% των μετοχών προς πώληση μέσω της προσφοράς δικαιωμάτων, συγκεντρώνοντας 2,24 δισεκατομμύρια φράγκα, ανακοίνωσε η Credit Suisse αργά την Πέμπτη. Οι υπόλοιπες μετοχές θα πουληθούν μέσω της αγοράς στη τιμή προσφοράς ή πάνω από την τιμή των 2,52 φράγκων ανά μετοχή.

    Η προσφορά των δικαιωμάτων ήταν το δεύτερο σκέλος της άντλησης κεφαλαίων της τράπεζας. Τον περασμένο μήνα είχε συγκεντρώσει ήδη 1,76 δισεκατομμύρια φράγκα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Saudi National Bank, η οποία θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της με ποσοστό σχεδόν 10%.

    Η Credit Suisse ενισχύει τα οικονομικά της για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών μετά από τις ζημίες δισεκατομμυρίων που κατέγραψε τα τελευταία δύο χρόνια, τις πρόσφατες αποχωρήσεις πελατών και τις εκροές περιουσιακών στοιχείων. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την έξοδο της από μεγάλα τμήματα της επενδυτικής της τράπεζας και τις περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας.

    Μετά από χρόνια σκανδάλων και άστοχων κινήσεων, η Credit Suisse προειδοποίησε για ένα πέμπτο συνεχόμενο ζημιογόνο τρίμηνο.

    Η άγρια πορεία της μετοχής

    Η επιτυχημένη προσφορά δικαιωμάτων σηματοδοτεί το τέλος της άγριας πορείας της μετοχής της προβληματικής ελβετικής τράπεζας τις προηγούμενες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων μετά από ένα σερί 13 πτωτικών συνεδριάσεων η τιμή της βούλιαξε κάτω από τα 3 ελβετικά φράγκα.

    Τα σχόλια του προέδρου της Axel Lehmann στις 2 Δεκεμβρίου για τέλος των μαζικών εκροών από την τράπεζα παρείχαν κάποια ανακούφιση.

    «Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου είναι ένα βασικό ορόσημο για τη νέα Credit Suisse», δήλωσε ο Koerner. «Θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις στρατηγικές μας προτεραιότητες από θέση κεφαλαιακής ισχύος και να δημιουργήσουμε μια απλούστερη, πιο σταθερή και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών».

    Significant Dilution | Credit Suisse's capital raise is boosting the share count by over 50%
    Η αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse ενισχύει τον αριθμό των μετοχών κατά πάνω από 50%

    Η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άνοδο 3,2% στις συναλλαγές της Ζυρίχης την Πέμπτη. Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται την Παρασκευή στο ελβετικό χρηματιστήριο.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό περίπου 2,67 ελβετικών φράγκων, ακριβώς πάνω από την τιμή των 2,52 φράγκων  που πρόσφερε η Credit Suisse για δικαιώματα εγγραφής στους υφιστάμενους επενδυτές. Η τράπεζα είχε ορίσει την τιμή σε discount περίπου 32% από την αξία της μετοχής της μετά την παρουσίαση της στρατηγικής της τον Οκτώβριο.

    Η τράπεζα είπε ότι η προσφορά δικαιωμάτων θα ενισχύσει τον δείκτη CET1, κατά περίπου 140 μονάδες βάσης. Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους που έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της προγραμματισμένης μείωσης κατά 1,2 δισεκατομμύρια φράγκα στη βάση κόστους του 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Οι αραβικές επενδύσεις σώζουν τη μετοχή της



    ΣΧΟΛΙΑ