ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Credit Suisse αποκάλυψε ότι έχει πληρώσει μέχρι σήμερα 210 εκατομμύρια δολάρια στον δισεκατομμυριούχο Bidzina Ivanishvili στο πλαίσιο μία μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης.
Η τράπεζα πλήρωσε το ποσό «με την πάροδο του χρόνου και κατά τη διαδικασία, σε όλους τους λογαριασμούς του ενάγοντα», δήλωσε μέσω email ένας εκπρόσωπος της. Ωστόσο, η δήλωση δεν έκανε γνωστό το ποσό που μπορεί να πληρώσει για μία εν εξελίξει δίκη στην Σιγκαπούρη, ούτε έδωσε ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε καταβλήθηκαν τα χρήματα, τα οποία αφορούσαν σε μία υπόθεση απάτης που διερευνήθηκε το 2015.
Πρόκειται για την πιο λεπτομερή παραδοχή της τράπεζας, μέχρι τώρα, για το πόσο κοστίζει η νομική διαμάχη στην Credit Suisse και αποκαλύφθηκε εν μέσω συζητήσεων σε μια διήμερη ακρόαση στη Σιγκαπούρη, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας δίκης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.
Η υπόθεση
Ο Γεωργιανός μεγιστάνας Bidzina Ivanishvili μήνυσε τη μονάδα καταπιστεύματος της τράπεζας ζητώντας αποζημίωση 800 εκατομμυρίων δολαρίων για χαμένα εισοδήματα που θα είχε εάν τα χρήματά του είχαν επενδυθεί με ασφάλεια. Ο Patrice Lescaudron καταδικάστηκε το 2018 για απάτη, καθώς ενορχήστρωσε ένα σχήμα με στόχο να πάρει χρήματα από τους λογαριασμούς του Ivanishvili για να καλύψει τις αυξανόμενες ζημίες των χαρτοφυλακίων άλλων πελατών.
Η Credit Suisse Trust υποστήριξε επανειλημμένα ότι η ευθύνη της ήταν περιορισμένη όσον αφορά στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στον Bidzina Ivanishvili και ότι ήταν ο μεγιστάνας ή ο Γεωργιανός επιχειρηματικός σύμβουλός του, που αποφάσιζε τις επενδυτικές κινήσεις και θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για τυχόν απώλειες. Ο Lescaudron ήταν ένας μοναχικός λύκος που έκρυβε τα εγκλήματά του από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με την τράπεζα.
Ο Lee Eng Beng, δικηγόρος του καταπιστεύματος, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι η Credit Suisse συμφώνησε να αποζημιώσει τον Ivanishvili επειδή απέτυχε να «περιφρουρήσει» την περιουσία του από την κλοπή του Lescaudron, που ξεκίνησε από τα τέλη του 2008 και μετά.
Υπάρχει «υποχρέωση να αντισταθμιστεί αυτή η απώλεια», είπε στην τελευταία του αγόρευση, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τυχόν ευρύτερες συνέπειες. «Η ευθύνη δεν επεκτείνεται σε τυχόν ζημίες από επενδυτική δραστηριότητα», πρόσθεσε.
Η απόφαση των Βερμούδων
Το διακύβευμα στη δίκη της Σιγκαπούρης είναι υψηλό. Ο Ivanishvili τον Μάρτιο κέρδισε μια απόφαση 607 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα δικαστήριο των Βερμούδων, το οποίο έκρινε ότι μια τοπική μονάδα ασφάλισης ζωής της Credit Suisse εκεί είχε «κάνει τα στραβά μάτια» στην απάτη του Lescaudron. Η μονάδα ασφάλισης της Credit Suisse έχει ασκήσει έφεση για την συγκεκριμένη απόφαση.
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να έχουν σταματήσει, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε ο Γεωργιανός δισεκατομμυριούχος στα τέλη Ιανουαρίου. Η τράπεζα είχε ξεκινήσει συζητήσεις, αλλά αυτές δεν ήταν πλέον παρά μια «ψευδαίσθηση διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Cavinder Bull, δικηγόρος του Ivanishvili, επισήμανε στην τελική του αγόρευση τις σαφείς ασυνέπειες από τις καταθέσεις των εργαζομένων της CS Trust που έδειχναν προβληματισμό και ότι ήξεραν περισσότερα από όσα άφηναν να φανούν.
«Η CS Trust άσκησε την υπεράσπισή της με έναν εντελώς ανέντιμο τρόπο, έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να αμφισβητήσει πράγματα που ήξερε ότι ήταν αληθινά», είπε ο Bull. Οι δικοί του μάρτυρες έχουν πει πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της CS Trust για τα γεγονότα και ακόμη και «τις δικές της ένορκες βεβαιώσεις», συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτοί ήταν υπάλληλοι που διοικούσαν το καταπίστευμα εκείνη την εποχή.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το γνώριζαν».
Διαβάστε ακόμη:
Credit Suisse: H παγκόσμια στρατηγική μετοχών – Το ελληνικό ενδιαφέρον
Ούλριχ Κόρνερ: Ο βετεράνος τραπεζίτης, οι ζημιές 8 δις δολαρίων και το σχέδιο μιας αμφίβολης διάσωσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»