• Business

    Credit Suisse: Oι εξελίξεις στην Τουρκία θα διαταράξουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις

    • NewsRoom


    Τα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να είναι η ισχυρότερη επίπτωση για την οικονομία της Τουρκίας από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτό επισημαίνει η Credit Suisse η οποία εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι εξελίξεις στην Τουρκία τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς αγορές. Όπως επισημαίνει, ενώ η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ανεπιτυχής, το βραχυπρόθεσμο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι πιθανό να δεχθεί περαιτέρω αναταραχές, καθώς ο Erdogan εδραιώνει κι άλλο τη θέση του. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές θα ζητήσουν ένα υψηλότερο risk premium για τα τουρκικά assets, τονίζει η ελβετική τράπεζα. Σε ότι αφορά την τουρκική οικονομία, οι εξελίξεις θα διαταράξουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις και θα “χτυπήσουν” τα έσοδα από τον τουρισμό. Επίσης αναμένονται έντονες κεφαλαιακές εκροές από την Τουρκία, κάτι που θα επιδεινώσει το αρνητικό εξωτερικό ισοζύγιο και να θέσει την τουρκική λίρα υπό συνεχή πίεση.

    Για την Ευρώπη, τα γεγονότα στην Τουρκία θα επιδεινώσουν την προσφυγική κρίση και θα οξύνουν το θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Ενώ οι μακροοικονομικές επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος για την ευρωζώνη αναμένεται να είναι περιορισμένες, οι συνέπειες για κάποιους κλάδους θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, ιδιαίτερα για τον κλάδο των μεταφορών και του τουρισμού.

    Όπως τονίζει η Credit Suisse , η γεωπολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε βραχυπρόθεσμο ράλι τα ασφαλή assets, όπως τον χρυσό και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, και θέσει τα νομίσματα των χωρών με πλεονάσματα υπό πίεση, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο. Τα risk assets αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά αν οι επενδυτές αρχίσουν να αποτιμούν υψηλότερο γεωπολιτικό κίνδυνο.

    Κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, ο πιο σημαντικός αντίκτυπος είναι ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανόν να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα τα ρίσκα θα επηρεάσουν πιο έντονα τις τιμές των assets των αναδυόμενων αγορών, αλλά σύμφωνα με την Credit Suisse οποιαδήποτε υποχώρηση των μετοχών στις αγορές αυτές θα αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία, καθώς θα ευνοηθούν από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

    Σε ότι αφορά τις τουρκικές μετοχές ειδικότερα, η Credit Suisse  εκτιμά ότι θα κινηθούν με την ίδια πορεία όπως και οι υπόλοιπες μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα τουρκικά ομόλογα θα πραγματοποιήσουν ράλι.

    Ενώ και οι δύο κατηγορίες assets θα επηρεαστούν αρνητικά βραχυπρόθεσμα, τα τουρκικά ομόλογα προσφέρουν απόδοση και οι εκδότες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Έτσι, η τράπεζα συστήνει την συνέχιση της διακράτησης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων τουρκικών ομολόγων, ενώ οι τουρκικές μετοχές αναμένεται να αντιμετωπίσουν στην κερδοφορία και μπορεί να επηρεαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/o-kotzias-kalosorise-stis-vrixelles-ton-boris-johnson-pic/61974

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/london-sos-brexit-episimos-katastrefi-ti-vretaniki-agora-akiniton/61962



    ΣΧΟΛΙΑ