Ένα σημαντικό μέρος των τιτλοποιημένων προϊόντων της συμφώνησε να πουλήσει η Credit Suisse στην Apollo Global Management. Το private equity, το οποίο παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες ισχυρή αύξηση των εσόδων του από προμήθειες κατά 6%, προσβλέπει σύμφωνα με τον CEO του, Μαρκ Ρόουαν, να ενισχύσει τις δραστηριότητες του fund.

Όμως η αγορά είχε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το deal, με αποτέλεσμα η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας να υποχωρήσει έως 2,4% την Τρίτη.

1

«Αν και χαιρετίζουμε τη μερική ανακοίνωση πώλησης SPG, εξακολουθούμε να λείπουμε βασικά σημεία δεδομένων για την πλήρη αξιολόγηση της συναλλαγής», έγραψαν σε σημείωμα προς τους επενδυτές οι αναλυτές της JP Morgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Kian Abouhossein. «Δεν υπάρχουν δεδομένα P&L ή πληροφορίες λογιστικής αξίας. Ελπίζαμε για περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο από την Credit Suisse».

Τι προβλέπει το deal

Το deal προβλέπει τη μείωση των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου της Credit Suisse από 75 δις δολάρια σε μόλις 20, σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας.  

H Apollo έχει συμφωνήσει να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των τιτλοποιημένων προϊόντων της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, με τη δεύτερη να παρέχει χρηματοδότηση για ένα μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν.

To σχέδιο του Αpollo Global Management

«Πρόκειται για ένα πακέτο προϊόντων που είναι κατά κύριο λόγο επενδυτικής ποιότητας που ταιριάζει εξαιρετικά στις απαιτήσεις μας τόσο για τις συνταξιοδοτικές μας δραστηριότητες όσο και για τις επιχειρήσεις τρίτων που χτίζουμε», είπε ο Μάρκ Ρόουαν της Apollo Global Management.

Η επίτευξη συμφωνίας αίρει τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπήρχε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου στρατηγικού σχεδιασμού που ανακοίνωσε η Credit Suisse τον περασμένο μήνα.

Τότε οι συμφωνίες για εξαγορές ήταν ακόμα σε επίπεδο προφορικών συμφωνιών με τους επενδυτές να φοβούνται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το CNBC, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό βήμα προς τη διαχειριζόμενη έξοδο από το κομμάτι των τιτλοποιημένων προϊόντων, που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το ρίσκο για την επενδυτική τράπεζα και να τη βοηθήσει να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να επενδύσει στη βασική δραστηριότητα της».

Κρίσιμο για την τράπεζα είναι  και το κάλεσμα που έχει κάνει σε 20 τράπεζες για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας είναι αυτή που μέχρι στιγμής φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο διεκδικώντας την αγορά του 10% του μεριδίου της, με τη συμφωνία να προβλέπει την αγορά περίπου 1,17 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,17 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Credit Suisse.

Διαβάστε επίσης:

Axel Lehmann: H Credit Suisse δεν είναι προς πώληση επισημαίνει ο πρόεδρος της