Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Credit Suisse για κόκκινα δάνεια: Θετική για Εθνική, Alpha, Πειραιώς-τί λέει για Eurobank

Ανοδικά εκτιμά ότι θα κινηθούν  οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις μετοχές. Για τη  Credit Suisse οι τράπεζες με «βαρύτερα» χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων (όπως η Alpha και η Πειραιώς) θα πετύχουν άμεση διαδικασία αναδιάρθρωσης ενώ δυσκολότερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων τα οποία και εξαρτώνται και από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Ο οίκος εντοπίζει και  ρίσκα τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο πολιτικό μέτωπο, και σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια. 

 Για την Alpha και την Εθνική ο οίκος διατηρεί σύσταση outperform , με τιμές-στόχους στα 2,93 και 0,41 ευρώ αντίστοιχα και περιθώριο ανόδου 54% για την Εθνική και 42% για την Alpha.

Επίσης, διατηρεί σύσταση “neutral” για την Πειραιώς, με στόχο το 0,28 ευρώ (περιθώριο 34%) και underperform για τη Eurobank, με στόχο το 1,06 ευρώ (περιθώριο 14%).

Το κλειδί για επιστροφή στην ομαλοποίηση των κερδών είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ βραχυπρόθεσμη «ανάσα» για τις τράπεζες θα ήταν μια βελτίωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο λόγω χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Η ικανότητά τους στο «ξεκαθάρισμα» διαχείρισης των NPLs θα είναι τελικά και το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τη μια τράπεζα από την άλλη.

 Η Εθνική Τράπεζα έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, κάτι που υποδηλώνει βραδύτερη διαδικασία αναδιάρθρωσης σημειώνει η Credit Suisse εκτιμώντας ωστόσο ότι έχει αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλό δείκτη κάλυψης, για να «καθαρίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο μέσω διαγραφών. Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης CET 1 της τράπεζας διαμορφώνεται στο 19,3% εξαιρουμένων των CoCos και των εσόδων από την πώληση της Finansbank.

Με τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 73%, η Εθνική είναι καλύτερα προστατευμένη έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, εάν επιδεινωθεί η ποιότητα πιστώσεων περισσότερο των εκτιμήσεων.

Οσο για την  Eurobank οίκος εκτιμά ότι τα κεφάλαια της τράπεζας δεν είναι τόσο ισχυρά (με τον δείκτη CET 1 στο 13,4% εξαιρουμένων των προνομιούχων), ώστε να διενεργήσει άμεσα το «ξεκαθάρισμα» των NPLs, οπότε το κόστος ρίσκου αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.