ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη σταδιακή απενεργοποίηση του 3G προχωρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου, έως το τέλος του 2021 η Cosmote και μέχρι το τέλος του 2022 οι Vodafone και Wind, να αξιοποιήσουν το φάσμα που απελευθερώνεται στα δίκτυα 4G και 5G.
Το 3G πριν 20 χρόνια εγκαινίασε την εποχή του mobile Internet αλλά τώρα θεωρείται ξεπερασμένο.
Το 5G, η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσεται σταδιακά και από τις τρεις εταιρείες, φέρνει πολλαπλές δυνατότητες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα παρέχει υψηλότερες ταχύτητες και πολύ μικρή καθυστέρηση.
Όπως έχουν επισημάνει οι εταιρείες κινητής η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά μέσω των δικτύων νέας γενιάς.
Το δίκτυο 2G, το οποίο υποστηρίζει υπηρεσίες δεδομένων, φωνής και μηνυμάτων, δεν επηρεάζεται από την αλλαγή αυτή και θα παραμείνει ενεργό και εμπορικά διαθέσιμο στους καταναλωτές κατά το προσεχές μέλλον.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ericsson οι συνδρομές κινητών επικοινωνιών 5G θα ξεπεράσουν παγκοσμίως τα 580 εκατ. μέχρι το τέλος του 2021, με εκτιμώμενες νέες συνδρομές 5G ένα εκατομμύριο κάθε μέρα.
Η πρόβλεψη, η οποία περιλαμβάνεται στην 20η έκδοση του Ericsson Mobility Report, ενισχύει την προσδοκία ότι το 5G θα γίνει η ταχύτερα υιοθετούμενη γενιά κινητών επικοινωνιών όλων των εποχών, με πρόβλεψη για 3,5 δις. συνδρομές 5G και 60% πληθυσμιακή κάλυψη 5G μέχρι το τέλος του 2026.
Ωστόσο, ο ρυθμός υιοθέτησης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανά περιοχή. Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει πιο αργά και συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ της Κίνας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και των αγορών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στον ρυθμό ανάπτυξης του 5G.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Ericsson η κίνηση δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών, εξαιρουμένης της κίνησης που παράγεται από τη Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση ξεπέρασε τα 49EB ανά μήνα στο τέλος του 2020 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 5 φορές και να φτάσει τα 237EB ανά μήνα το 2026.
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα οποία σήμερα μεταφέρουν το 95% αυτής της κίνησης, καταναλώνουν επίσης περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση χρήση ανά smartphone ξεπερνά πλέον τα 10GB/μήνα και προβλέπεται να φτάσει τα 35GB/μήνα μέχρι το τέλος του 2026.
Επίσης οι συνδέσεις IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) τεχνολογίας NB-IoT και Cat-M προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 80% στη διάρκεια του 2021, φτάνοντας σχεδόν τα 330 εκατ. συνδέσεις. Το 2026, οι τεχνολογίες αυτές προβλέπεται ότι θα αποτελούν το 46% όλων των κυψελοειδών συνδέσεων IoT.
Διαβάστε επίσης
Mobile application για τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID 19 από τους καταστηματάρχες
Πιερρακάκης: Επιτάχυνση της κυβερνητικής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση
Τροπολογία του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το «Freedom Pass»
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»