• Business

    Cosmote TV – Nova: Γιατί Νεμπής και Γεωργιόπουλος έκαναν το big deal – Οι όροι και τα νέα πακέτα

    Κώστας Νεμπής (πρόεδρος και CEO ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (CEO Nova)


    Την κατάσταση στα χέρια τους για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, αφήνοντας εμμέσως αιχμή και για την κατάργηση του φόρου 10%, πήραν Cosmote TV και Nova, καθώς υπεγράφη μεταξύ τους συμφωνία για την από κοινού διάθεση του αθλητικού τους περιεχομένου.

    Μια συμφωνία η οποία εξέπληξε την αγορά, καθώς κανένας δεν περίμενε ότι με τον ανταγωνισμό μεταξύ τους να έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, θα έβρισκαν κοινή γραμμή πλεύσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν από τη ρίζα του ένα πρόβλημα, που έχει χτυπήσει ανελέητα τα έσοδά τους και ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση με κανέναν άλλον τρόπο.

    Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, Cosmote TV και Nova υπέγραψαν σύμβαση 3ετούς συνεργασίας η οποία προβλέπει ότι ο ένας θα προσφέρει στον άλλον το σύνολο του τηλεοπτικού αθλητικού του περιεχομένου, χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από 23 Αυγούστου, τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και των ελληνικών ομάδων που μεταδίδονται από την Cosmote TV θα μεταδίδονται και από τη EON και τα ματς του ΠΑΟΚ και του Άρη και των υπόλοιπων ομάδων που είναι στην ΕΟΝ θα εκπέμπουν και στην Cosmote TV.

    Ευρώπη και ξένα πρωταθλήματα

    Ωστόσο αυτό δεν θα είναι το μόνο πλεονέκτημα για τους πελάτες των δύο πλατφορμών. Καθώς οι συνδρομητές θα μπορούν εκτός από τα ποδοσφαιρικά ματς της ελληνικής Super League να βλέπουν και Champions League, Europa League, Conference League (Cosmote TV) αλλά και την Euroleague που μεταδίδεται από τη Nova.

    Επίσης από την Cosmote θα μεταδίδεται η Premier Legaue και τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχει συνεργασία η Nova (Bundesliga, La Liga, Ligue 1 κλπ), ενώ από την Nova θα μεταδίδεται στο νέο συνδυαστικό πρόγραμμα το NBA, το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, Κύπελλο Ελλάδας κλπ, που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Cosmote TV.

    Αυτή η δυνατότητα θα δίνεται στους συνδρομητές των δύο μέσα από μια μικρή προσαύξηση στο πακέτο συνδρομής αξίας μόλις 3 ευρώ για τα πακέτα της Cosmote και από 1 ευρώ για τα πακέτα της Nova. Το οποίο εφόσον είναι παλαιοί συνδρομητές θα μπορούν να επιλέξουν να ανανεώσουν (πληρώνοντας κάτι παραπάνω) είτε εάν είναι νέοι να πάνε απευθείας σε αυτό που θα προσφέρει αθλητικό περιεχόμενο Cosmote TV+EON TV.

    Θυμίζουμε ότι οι δύο πλατφόρμες έχουν μια συνδρομητική βάση, η οποία ξεπερνά το 1 εκατ. καθώς η Cosmote TV διαθέτει πάνω από 678.000 συνδρομητές, την ίδια ώρα που η Nova εμφανίζει μια βάση άνω των 430.000 συνδρομητών.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, παρά την νέα αυτή μεγάλη συνεργασία, θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστές, θα λειτουργούν φυσικά αυτόνομα για την ενίσχυση του τηλεοπτικού τους περιεχομένου, καθώς δεν συμφέρει κανένα να χάσει κάποιο από τα δυνατά του χαρτιά (π.χ Champions League ή Euroleague) ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι ανοικτοί για οποιαδήποτε αντίστοιχη συνεργασία με άλλον πάροχο (πχ Vodafone).

    Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές

    Σήμερα το Sports Pack της Cosmote TV έχει τιμή στα 25 ευρώ και το Full Pack στα 28 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα συμφωνία, ο συνδρομητής θα μπορεί με 28 και 31 ευρώ αντίστοιχα να έχει στη τηλεόρασή το όλο το αθλητικό περιεχόμενο και των δύο παρόχων.

    Το Full Pack μέσω δορυφόρου προσφέρεται τώρα στα 29,90 ευρώ ενώ από 23 Αυγούστου θα είναι στα 32,90 ευρώ και το αντίστοιχο Sports Pack από τα 26,90 ευρώ θα πάει στα 29,90 ευρώ.

    Αντίστοιχα η Nova όπως ανακοίνωσε θα προσφέρει τη νέα αυτή αθλητική εμπειρία σε τιμές που ξεκινούν από 1€/ μήνα επιπλέον προσφέροντας νέα συνδυαστικά προγράμματα Fiber EON+ με ταχύτητες Internet από 50 Mbps έως 1 Gbps, ξεκινώντας από 47€/μήνα, νέο πρόγραμμα τηλεόρασης EON+ μόνο με 28€/ μήνα και πλήρη αθλητική και κινηματογραφική εμπειρία στους συνδρομητές σταθερής Fiber  μόνο με 21€/ μήνα επιπλέον.

    Το πρόβλημα της πειρατείας

    Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της πειρατείας στην συνδρομητική τηλεόραση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τις επιπτώσεις να επιβαρύνουν αρνητικά τους νόμιμους παρόχους, το δημόσιο αλλά και τον ίδιο τον τελικό χρήστη.

    Οι εκτιμήσεις με το πόσες είναι τελικά οι παράνομες συνδρομητικές στην Ελλάδα ποικίλουν (600.000 – 900.000 συνδέσεις) ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην πειρατεία περιεχομένου, αναλογικά φυσικά με τον πληθυσμό της.

    Αυτό που κάνουν οι πειρατές είναι μέσα από ένα μποξάκι να προσφέρουν σε χαμηλές τιμές παράνομα το περιεχόμενο όλων των νόμιμων παρόχων, δρώντας ως εγκληματική οργάνωση κατά των συμφερόντων τόσο των εταιρειών όσο και του δημοσίου. Ωστόσο τώρα οι νόμιμοι πάροχοι χτυπούν, καθώς με 20 ευρώ θα μπορεί ο συνδρομητής να βλέπει όλο το αθλητικό περιεχόμενο που προσφέρουν Cosmote και Nova.

    Τα διαφυγόντα έσοδα και το νομοσχέδιο

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ τα διαφυγόντα έσοδα για τους ίδιους τους παρόχους ξεπερνούν τα 125 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

    Αν και υπάρχουν έχουν δικλείδες ασφαλείας για να περιοριστεί το έγκλημα, ωστόσο κάθε φορά που κατεβαίνει έναν server, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα βρει τρόπο να τον ανεβάσει ξανά.

    Οι πάροχοι πολλές φορές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ωστόσο ακόμα ο μηχανισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Με Cosmote και Nova να αποφασίζουν έτσι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ενώσουν δυνάμεις μέσα από την νέα μεταξύ τους συμφωνία.

    Εδώ και καιρό ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για όσους δραστηριοποιούνται ως διακομιστές, αλλά και για τους τελικούς χρήστες. Καθώς όπως λένε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε όσους πουλούν παράνομες υπηρεσίες αλλά και σε αυτούς που αγοράζουν. Στην Γερμανία για παράδειγμα, οι χρήστες παράνομου περιεχομένου, «τρώνε» πρόστιμο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, καθώς αν φοβηθούν και οι χρήστες, σταδιακά θα μειωθεί και η ζήτηση πειρατικών συνδέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και αναμένεται να «πιέσει» τόσο στους πειρατές που διαμοιράζουν το παράνομο υλικό, όσο και στους καταναλωτές.

    Ο φόρος 10% στη συνδρομητική

    Βέβαια ακόμα παραμένει το άλυτο θέμα με την κατάργηση του φόρου συνδρομητικής, με Cosmote TV και Nova να στέλνουν και σε αυτό το πεδίο το μήνυμά τους με τη νέα συνεργασία.

    Οι πάροχοι εδώ και καιρό ζητούν εντόνως από την κυβέρνηση να καταργήσει τον άδικο φόρο, καθώς επιβαρύνει μόνο όσους έχουν έδρα την Ελλάδα και όχι άλλες συνδρομητικές όπως το Netflix ή το Disney+, φέροντας σε μειονεκτική θέση τις ελληνικές πλατφόρμες.

    Πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν στο mononews τονίζουν ότι «εάν δεν καταργηθεί ο φόρος μέχρι τέλος του 2024, οι πάροχοι (Cosmote TV – Nova – Vodafone TV), σκέφτονται  να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα, με ένα από αυτά να είναι και η αλλαγή φορολογικής έδρας». Επίσης τονίζουν ότι «η κατάργησή του σε συνδυασμό με τη νομοθετική ρύθμιση για την πειρατεία που αναμένεται εδώ και καιρό να περάσει, θα δώσουν επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμήσουν τη νόμιμη οδό για τη θέαση αθλητικού και όχι μόνο περιεχομένου».

    Πάντως πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο φόρος είναι άδικος και πρέπει να καταργηθεί.

    Τα έσοδα του κράτους από τον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζονται γύρω στα 18-20 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι πάροχοι, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αναγκάζονται να μετακυλούν αυτό τον φόρο και στους καταναλωτές αφού περνάει στις τιμές των συμβολαίων που πληρώνουν, καθιστώντας τες πιο ακριβές σε σχέση με τις ξένες πλατφόρμες.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκλεισε η συμφωνία Cosmote TV – Nova για ανταλλαγή των αθλητικών τους καναλιών

    Cosmote-Nova: Κοντά σε συμφωνία για κοινό τηλεοπτικό αθλητικό περιεχόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ