Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

COSMOTE: Επενδύσεις με στόχο το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνολογικής προόδου έχει μπει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. Στο επίκεντρο αυτής της ψηφιακής μετάβασης βρίσκονται οι σύγχρονες υποδομές δικτυών, πάνω στις οποίες θα «τρέξουν» καινοτόμες εφαρμογές και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Πολύτιμος σύμμαχος σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας είναι η COSMOTE, η οποία έχει προχωρήσει σε μία σειρά επενδύσεων με στόχο να χτίσει σταθερά το μέλλον μίας συνδεδεμένης Ελλάδας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, με τις επενδύσεις του να ξεπερνούν τα €5 δισ. την περασμένη δεκαετία.

 

Επενδυτικό πλάνο άνω των €3 δισ. έως το 2027

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το επενδυτικό της πλάνο άνω των €3 δισ. μέχρι το 2027. Μέσα από αυτό, η COSMOTE στοχεύει να καλύψει με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η COSMOTE, έχει κατασκευάσει ήδη πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας.

Επέκταση της υποδομής Fiber To The Home σε 32 δήμους της Ελλάδας

Μέσα στο 2024, η COSMOTE επέκτεινε την υποδομή της FTTH, ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση του δικτύου σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα.

Τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος Άργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας).

Μέχρι σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 3,270 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις, νούμερο που μεταφράζεται σε πάνω από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά ταχύτητες έως και 10Gbps στο δίκτυο COSMOTE Fiber

Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα με παρουσία σε πάνω από 150 δήμους, η COSMOTE επενδύει και στη συνεχή αναβάθμισή του. Μάλιστα πρόσφατα υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη εμπορικά διαθέσιμες.

Σε εξέλιξη το έργο UFBB

Συμβάλλοντας σημαντικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η COSMOTE αναπτύσσει την υποδομή FTTH και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband». Με την ολοκλήρωση του έργου, 350.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψλές ταχύτητες ίντερνετ. Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση της COSMOTE για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ» 2021-2027 και «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» 2014-2022.

Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με 99% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη

Η COSMOTE προχωράει εντατικά τις επενδύσεις της και στην κινητή με στόχο να προσφέρει στους συνδρομητές κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας όπου κι αν βρίσκονται. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει το δίκτυο COSMOTE 5G, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο 5ης γενιάς στη χώρα. Σήμερα, η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G ξεπερνά το 99%, με την εταιρεία να πετυχαίνει νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα τον στόχο της.

Η COSMOTE πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Πρόσφατα η COSMOTE υπήρξε η πρώτη που έκανε ακόμα ένα μεγάλο βήμα στην κινητή, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου COSMOTE 5G+. Η εξέλιξη του δικτύου κινητής COSMOTE που βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA) προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, φέρνοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit.

Η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου COSMOTE 5G+ βρίσκεται ήδη στο 50% και θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024. Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G+ έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως προγράμματος φωνής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE 5G+ και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη δικτύου COSMOTE 5G+.

Κορυφαίες διακρίσεις για το δίκτυο COSMOTE

Οι υψηλές επιδόσεις του δικτύου κινητής της COSMOTE, πλαισιώνονται από μια σειρά διακρίσεων. Ειδικότερα, το 2024, έλαβε για 10η συνεχή χρονιά την πιστοποίηση «Best in Test», από τον ανεξάρτητο οργανισμό μετρήσεων τηλεπικοινωνιακών δικτύων umlaut. Πρόκειται για μια επίδοση που μόλις τρία δίκτυα παγκοσμίως έχουν καταφέρει για δέκα συναπτά έτη. Σημειώνεται ότι το δίκτυο COSMOTE πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα συνολικά, αλλά και στις επιμέρους αξιολογήσεις των υπηρεσιών mobile data και φωνής.

Παράλληλα, η COSMOTE βραβεύτηκε ως «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα» για 8η συνεχόμενη χρονιά σύμφωνα με το Speedtest® της Ookla®, την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως για μετρήσεις mobile internet. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η COSMOTE διατήρησε την ισχυρή θέση της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με τους συνδρομητές της να απολαμβάνουν κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιες ταχύτητες download.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος σε βιομήχανους: Μειώστε το κέρδος σας, ρίξτε τις τιμές

Δίκη Καραϊβάζ: Αθώα λόγω αμφιβολιών τα δύο αδέλφια

Στέφανος Γκίκας: Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η συνυπογραφή της σύμβασης από το ελληνικό δημόσιο για την μαρίνα mega-yachts της Κέρκυρας