Πηγή ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας, η θάλασσα δεν έπαψε στιγμή να αποτελεί πηγή έμπνευσης στον τόπο μας, με το μπλε, το θαλασσί, το γαλάζιο της να ορίζουν όχι μόνο το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και την ίδια την ταυτότητά μας.

Το μπλε αυτό, των θρύλων, των παραδόσεων ποιητών, των παιδικών χρόνων μας, των διακοπών και των ονείρων μας, αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τραπεζιού, χρειάζεται όμως τη βοήθειά μας. Το θαλάσσιο οικοσύστημα και η βιοποικιλότητά του κινδυνεύουν άμεσα από τα πλαστικά με τα οποία ερχόμαστε, αναπόδραστα σχεδόν, πλέον όλοι αντιμέτωποι σχεδόν σε κάθε μας επαφή με το νερό.

Κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών (68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν) και χιλιάδες τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες με σχεδόν το 70% από αυτά να επιστρέφει στις ελληνικές ακτές. Για να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα αρκεί να υπολογίσει πως κάθε χιλιόμετρο ακτογραμμής συσσωρεύει πάνω από 5 κιλά πλαστικών με τις παράκτιες δραστηριότητες να ευθύνονται για τη μισή ποσότητα του πλαστικού που εισέρχεται στη Μεσόγειο κάθε μέρα, ενώ ο τουρισμός αυξάνει τα πλαστικά απορρίμματα κατά 26% τη θερινή περίοδο, επιφέροντας κόστος διαχείρισης της τάξης των 4-8 εκατ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η COSMOTE, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος, προχωρά στην πρωτοβουλία COSMOTE BLUE. Βασικός στόχος της η απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, για την προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στις θάλασσες και τη διασφάλιση, εν τέλει, ενός υγιούς περιβάλλοντος για τον άνθρωπο.

Δράσεις για τον καθαρισμό των θαλασσών Cosmote Blue

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με δράσεις στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές.

Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία» και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού από τα σκάφη ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυό της. Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα και τα πλαστικά οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση, καθώς μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Μέχρι και το 2025, αναμένεται να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 52 τόνοι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα. Παράλληλα, θα έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις 200 και πλέον ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

 

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE, που ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα εμπλουτίζεται και με άλλες δράσεις, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.