Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Cosmote: Ανάδοχος για τον μετασχηματισμό των προγραμμάτων σπουδών έναντι 50,5 εκατ. ευρώ

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

Ανάδοχος στον διαγωνισμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τον μετασχηματισμό των Συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών έναντι 50,5 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) αναδείχθηκε η Cosmote.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό κατέβηκε και η ένωση εταιρειών Nova-ATC, με μια πρόταση κοντά στα 43 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά από σχετικό έλεγχο της επιτροπής, το έργο κατέληξε στην Cosmote AE.

Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο μετά από διάφορες καθυστερήσεις, ο τελικός ανάδοχος επιλέχθηκε πριν από μερικές ημέρες. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προμήθεια ειδών τεχνολογίας και λογισμικού, ώστε να συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση ενός ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου στην Ελλάδα.

Στόχος του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός για τον «Μετασχηματισμό των Συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του Εκπαιδευτικού Περιεχομένου σε Υλικό Ανοιχτού Κώδικα», την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η Cosmote έναντι 50,5 εκατ. ευρώ και προκηρύχθηκε από το ΙΕΠ, αφορά τον μετασχηματισμό των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα είναι διαδραστικό και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Το ψηφιακό περιεχόμενο θα ενταχθεί σε διαδικτυακό ψηφιακό περιβάλλον στο πλαίσιο του έργου, το οποίο θα διαθέτει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, δυναμικής ενημέρωσης και θα συνεργεί με τις κοινότητες των εκπαιδευτικών.

Το εκπαιδευτικό υλικό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων – ΑΕΠ (Open Educational Resources – OER) και το αντίστοιχο αποθετήριό τους, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ εθνικών και διεθνών συστημάτων. Επιπρόσθετα, οι κοινότητες των εκπαιδευτικών, σε περιφερειακό, τοπικό ή ακόμα και σχολικό επίπεδο, θα μπορούν να συνθέτουν εξατομικευμένες μαθησιακές διαδικασίες, βασιζόμενες στα μαθησιακά αποτελέσματα των Προγραμμάτων Σπουδών και το αντίστοιχο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (OER).

Η σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου από τον ανάδοχο εντός 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και το αργότερο έως την 31/10/2025.

Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο Έργο 1 με τίτλο «Sub.1 Μετασχηματισμός των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ανοιχτού κώδικα, διαδραστικά ψηφιακά περιβάλλοντα, προσπελάσιμα από όλους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, πρόβλεψη για δυναμική αναβάθμιση και δυνατότητες για ανάπτυξη συνεργειών με κοινότητες εκπαιδευτικών/Development of Digital Contentin Schools», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.

Τα έργα ψηφιοποίησης του ΟΤΕ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος ΟΤΕ ξεκινάει τις διεργασίες απορρόφησης της Cosmote, μια κίνηση που αποτελεί το τελευταίο βήμα του ολοκληρωτικού μετασχηματισμού της εταιρείας.

Στους διαγωνισμούς οι εταιρείες κατέβαιναν ως διαφορετικές οντότητες, ενώ έχουν και ξεχωριστό Διοικητικό Συμβούλιο, ωστόσο αυτό μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης, θα σταματήσει να υφίσταται.

Ο ΟΤΕ τους τελευταίους μήνες έχει οριστεί ανάδοχος σε δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που αφορά την ψηφιοποίηση αρχείων του υπ. Μετανάστευσης (αξίας 10 εκατ. ευρώ) και του υπ. Ναυτιλίας αξίας (5 εκατ. ευρώ).

Επίσης στις αρχές του χρόνου κατακυρώθηκε στον ΟΤΕ το μεγάλο project για τα cloud services, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε βγάλει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Παράλληλα ωστόσο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μπήκαν οι τελικές υπογραφές σε συμβάσεις για το CRM, αξίας 66 εκατ. ευρώ, του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την UniSystems του ομίλου Quest αλλά και για το Big Data αξίας 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει μαζί με την Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Τσαμάζ: Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση της Cosmote

Πώς μοιράζεται η πίτα στη συνδρομητική τηλεόραση