• Business

    Commerzbank: Στέλεχος της τράπεζας προειδοποιεί για κύμα απολύσεων αν εξαγοραστεί από την UniCredit

    • NewsRoom
    Manfred Knof, CEO Commerzbank

    Manfred Knof, CEO Commerzbank


    Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να χαθούν αν η UniCredit πραγματοποιήσει επιτυχώς μια εχθρική εξαγορά της γερμανικής τράπεζας, προειδοποίησε την Τρίτη ένα μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank.

    Ο Stefan Wittmann, ο οποίος είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Verdi, δήλωσε στην Annette Weisbach του CNBC ότι «ελπίζουμε βεβαίως ότι μπορούμε να αποφύγουμε» μια εχθρική εξαγορά από την ιταλική τράπεζα.

    Ο Witmann δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να διενεργήσει εσωτερική αξιολόγηση της πιθανής εξαγοράς.

    «Αλλά αν αυτό [η εχθρική εξαγορά] είναι αναπόφευκτο, πιστεύουμε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα χαθούν, ότι θα υπάρξει άλλη μια σημαντική περικοπή στα υποκαταστήματα», είπε.

    «Θα δούμε ειδικότερα ότι η UniCredit δεν θέλει όλους τους πελάτες της Commerzbank, αλλά ότι επικεντρώνεται στους υποτιθέμενους καλύτερους πελάτες, δηλαδή στους πλούσιους πελάτες», πρόσθεσε.

    Το Βερολίνο, το οποίο έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank αφού εισέφερε 18,2 δισ. ευρώ (20,2 δισ. δολάρια) για τη διάσωση του δανειστή κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, είναι πιθανό να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση μεταξύ των τραπεζών.

    «Στην πραγματικότητα μας απασχολεί η οικονομική και βιομηχανική μας ευθύνη. Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, στο οποίο τα συνδικάτα επικεντρώνονται ιδιαίτερα, θα είναι πάντα χαμένο από τη συγχώνευση, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Wittmann. Η τράπεζα δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις του Wittmann.

    Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της σε έως και 29,9%, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει προσφορά εξαγοράς.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε την κίνηση της UniCredit, λέγοντας ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε το Reuters.

    Το εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank πρόκειται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη συμμετοχή της UniCredit, δήλωσαν στο CNBC άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Ο Wittmann δήλωσε ότι το κλίμα είναι επί του παρόντος «πολύ τεταμένο» εντός της εταιρείας, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση της UniCredit τη Δευτέρα, την οποία χαρακτήρισε ως «στροφή 180 μοιρών μέσα σε 48 ώρες».

    «[Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Andrea Orcel] μίλησε τελευταία φορά την Παρασκευή και είπε ότι επιθυμεί μια φιλική εξαγορά σε συμφωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους πολιτικούς. Και χθες εκπλαγήκαμε από την εχθρική απόπειρα εξαγοράς του», δήλωσε ο Wittmann.

    Διαβάστε είσης:

    Όλαφ Σολτς: Καταγγέλλει την «εχθρική» κίνηση της UniCredit για την Commerzbank

    UniCredit: Αυξάνει το ποσοστό της στην Commerzbank στο 21% – Η στρατηγική του Orcel

    Commerzbank: «Φρένο» στην πώληση μετοχών βάζει η γερμανική κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ