Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό έως και 5% της Commerzbank, σε ένα πρώτο βήμα, εκμεταλλευόμενη το πρόσφατο ράλι των μετοχών για να δρομολογήσει την έξοδο της από την τράπεζα που διέσωσε πριν από μια δεκαετία.

Το κράτος στοχεύει αρχικά στην πώληση του 3% έως 5%, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η πώληση θα μπορούσε να γίνει ήδη από αυτόν τον μήνα, ενώ περισσότερες πωλήσεις είναι πιθανό να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το Βερολίνο κατέχει σήμερα περίπου το 16,5% της Commerzbank, αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ο χρηματοοικονομικός οργανισμός της χώρας που διαχειρίζεται τη συμμετοχή, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να μειώσει τη θέση του, χωρίς να αποκαλύψει κατά πόσο.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού  αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Commerzbank υποχώρησε κατά 2,3% νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, περιορίζοντας τα κέρδη του τελευταίου έτους στο 25%.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έχει αποκομίσει τα οφέλη από τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή η ώθηση θα εξασθενίσει, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος, όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η προβληματική οικονομία της Γερμανίας κάνει δυσκολότερες τις συνθήκες για τις τράπεζες.

Commerzbank Shares Have Risen Strongly Since 2020
Οι μετοχές της Commerzbank έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2020

«Η Commerzbank είναι και πάλι ένα σταθερό και κερδοφόρο ίδρυμα», δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Florian Toncar στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά την Τρίτη. «Κατά συνέπεια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πωλήσει τις μετοχές της στην τράπεζα βήμα προς βήμα».

Η Γερμανία προστίθεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα, που πωλούν μερίδια σε τράπεζες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην Commerzbank εδώ και αρκετό καιρό, με το Bloomberg να αναφέρει πριν από δύο χρόνια ότι περίμενε να συνεχιστεί η άνοδος της μετοχής. Τότε διαπραγματευόταν περίπου στα 8 ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με τα περίπου 13 ευρώ σήμερα.

Το κράτος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας. Ο επόμενος μεγαλύτερος επενδυτής είναι η BlackRock Inc. με ποσοτό περίπου 7%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Στο δυναμικό της ο Άνταμ Πρόκτορ – Προχωρά το σχέδιο «σύνδεση με τους υπερπλούσιους»

Bank of China: Ανακοίνωσε την πρώτη διανομή προμερίσματος από το 2006

HSBC: Σαρωτικές αλλαγές σχεδιάζει ο νέος CEO εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων