• Business

    Cocomat: Προχωρά η διαδικασία για την κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στο Κουκάκι

    Μιχάλης Ευμορφίδης, Πρόεδρος της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ


    Στις ράγες φέρεται να έχει μπει η «διευθέτηση» του ζητήματος που έχει ανακύψει από την ανέγερση του ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι. Το Athens Cocomat BC των αδελφών Ευμορφίδη σήκωσε… σκόνη εξαιτίας του ύψους του που έχει θεωρηθεί ότι κρύβει την Ακρόπολη.

    Η τελευταία εξέλιξη είναι η σύσταση ομάδας εργασίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με σκοπό την προώθηση του διαγωνισμού εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τμημάτων του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κρίνεται αναγκαία, «καθώς πρόκειται για «Ειδικό Έργο» εξαιτίας του ότι η εν λόγω κατεδάφιση πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήμα κτιρίου μεγάλου ύψους, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση, και «υψίστης προτεραιότητας», εξαιτίας της μεγάλης εγγύτητας του ακινήτου (επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δήμο Αθηναίων), στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς».

    Η απόφαση επίσης παραδέχεται ότι «η υλοποίηση δε μιας τέτοιας κατεδάφισης (μερικής σε υπάρχον κτίριο) ουδέποτε έχει συντελεσθεί μέχρι σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά δυσχερές τόσο ως προς το σκέλος του προγραμματισμού της κατεδάφισης αυτής καθαυτής, όσο και ως προς το σκέλος της υλοποίησής της, σε συνάρτηση με την χωροθέτηση του υπό κατεδάφιση ακινήτου εντός του οικιστικού ιστού».

    Στην απόφαση επίσης διευκρινίζεται το έργο της ομάδας εργασίας, το οποίο είναι η προετοιμασία και η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προς ανάδειξη μελετητή αναδόχου, προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5, μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ανάδοχο. Πρόκειται για τους δύο ορόφους που φιλοξενούν και το roof garden του Athens Cocomat BC, οι οποίοι είχαν σφραγιστεί από το υπουργείο Τουρισμού. Η εταιρεία έχει ασκήσει αίτηση αναστολής κατά του υπουργείου Τουρισμού, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

    Σημειωτέον ότι στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας δύνανται να παρίστανται, μετά από πρόσκληση, εκπρόσωποι του ΤΕΕ. Την ομάδα συγκροτούν οκτώ υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκ των οποίων πέντε μηχανικοί.

    Τo Athens Cocomat BC στο Κουκάκι

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εισηγμένη, πρακτικό του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, μετά από την άρνηση της εταιρείας να αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και αναγνωρίζοντας τις νομικές και τεχνικές δυσχέρειες που προκύπτουν στο εν λόγω έργο, ανέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την κατάρτιση των μελετών και παρείχε προθεσμία 6 μηνών στις υπηρεσίες για την πρόοδο της διαδικασίας της προκήρυξης.

    Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασία καθώς και το πώς θα προχωρήσει αυτή, χωρίς να επηρεαστεί η στατικότητα ή η λειτουργικότητα του κτιρίου είναι μέχρι στιγμής ο άγνωστος παρονομαστής του σύνθετου εγχειρήματος. Όταν ο Μιχάλης Ευμορφίδης, επικεφαλής της Μπλε Κέδρος είχε ερωτηθεί αν οι μελέτες εκπονούνται με σκοπό την αποζημίωση της εταιρείας, είχε απαντήσει με νόημα ότι «αυτό είναι εκ των ουκ άνευ».

    Το ιστορικό του πιο αμφιλεγόμενου ξενοδοχείου στου Μακρυγιάννη

    Το κτίριο έλαβε έγκριση και άδεια δόμησης το 2016, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. To 1917, η άδειά του προσβλήθηκε με αίτηση θεραπείας ενώπιον της Πολεοδομίας, από ιδιοκτήτη γειτονικού ακινήτου, η οποία και απορρίφθηκε.

    Στη συνέχεια, ο ίδιος ιδιοκτήτης προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) ισχυριζόμενος ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου έπρεπε να φτάνει τα 21 μέτρα, αλλά και αυτή η προσφυγή του, απορρίφθηκε το 2017.

    Αιτήσεις ακύρωσης κατά απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ και αδειών της Πολεοδομίας επίσης απορρίφθηκαν. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατέστη τελεσίδικη. Το 2019 ασκήθηκε νέα αίτηση ακύρωσης από τρίτους όμορους ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο την ακύρωση όλων των αδειών του κτιρίου (αρχικής και αναθεώρησης) και των αντίστοιχων εγκρίσεων δόμησης. Με απόφαση του ΣτΕ, η άδεια δόμησης και η έγκριση δόμησης παρέμειναν σε ισχύ. Αργότερα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά από γνωμοδότηση ΚΑΣ, αποφάσισε ότι το μέγιστο ύψος για το ξενοδοχείο είναι 27 και όχι 33 μέτρα.

    Η απόφαση αυτή άνοιξε το ασκό του Αιόλου, αφού ακολούθησε απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η δήμος Αθηναίων οφείλει να ανακαλέσει την άδεια.

    Όσο για το πόσο έχει κοστίσει το ζήτημα στο ξενοδοχείο, η αξία του ακινήτου μειώθηκε το 2023 από 32,6 εκατ. ευρώ σε 20,4 εκατομμύρια λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις ενώ η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε περεταίρω κατά τα κόστη αναδιαμόρφωσής και κατά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για να προκύψει τελική αξία για το ακίνητο 14,5 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ