ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αγορά τσιπς στην Ελλάδα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολό της η βιομηχανία καταναλώνει 80.000 τόνους πατάτας.
Υπολογίζεται ότι ο μέσος όγκος κατά κεφαλήν είναι στα 1,9 κιλά το 2024 ενώ η αγορά αναμένεται να αυξάνεται κατά 3,03% ετησίως την περίοδο 2024-2029. (πηγή: Statista)
Σε αυτό το περιβάλλον η Coca Cola Τρία Εψιλον εστιάζει στην κατηγορία των σνακ πατάτας, μιας κατηγορία στην οποία έχει παρουσία από το 2004 όταν εξαγόρασε την ιστορική βιομηχανία Τσακίρης.
Με στόχο τη διεύρυνση του αποτυπώματός της στην αγορά και του μεριδίου που σήμερα κατέχει και φτάνει στο 7%, η εταιρεία προχώρησε στο lifting της συσκευασίας των Tsakiris Sticks, ένα προϊόν με ιστορία 53 χρόνων.
Όπως επισημάνθηκε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης στο εργοστάσιο της Τσακίρης στην Αταλάντη από την Ιωάννα Στρουμπή, CCH Brands Marketing Director «τα Tsakiris Chips επενδύουν στην καινοτομία μέσα από την πρωτοποριακή συσκευασία Tsakiris Sticks Cup. Η καινοτομία αυτή σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη μάρκα, δημιουργώντας ευκαιρίες σε μία δυναμική και ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία».
Στόχος είναι η προσέλκυση της νέας γενιάς, συνδυάζοντας την αυθεντικότητα με σύγχρονο design και νεανικό ύφος. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη σύνδεση ενός διαχρονικού προϊόντος με τις σύγχρονες τάσεις κατανάλωσης, ενισχύοντας τη σχέση της μάρκας με το κοινό της και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.
Επένδυση ύψους 0,4 εκατ. ευρώ
H ανανέωση της συσκευασίας, μια επένδυση ύψους 0,4 εκατ. ευρώ, συμπίπτει χρονικά με τα 70 χρόνια της Τσακίρης. Της εταιρείας που έμαθε τους Ελληνες να τρώνε τσιπς όταν το 1954 ο Γιώργος Τσακίρης, πήρε την απόφαση να στήσει μια οικιακή μονάδα παραγωγής. Με βασικό εξοπλισμό απλές, καθημερινές συσκευές, δημιουργεί τα πατατάκια Tsakiris στο υπόγειο του σπιτιού του στο Μεταξουργείου συστήνοντας τα πατατάκια στους Ελληνες μέσα από ένα διαφανές πλαστικό σακουλάκι. Με τη ζήτηση να αυξάνεται ο επιχειρηματίας που το brand του προϊόντος του έγινε συνώνυμο με το προϊόν και την κατηγορία, μεταφέρθηκε στο Γκάζι και λίγο αργότερα σε μια μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στον Ταύρο.
Από την ευρύτερη περιοχή το 30% του όγκου της πατάτας που καταναλώνεται
Από το 1997 τα Tsakiris Chips παράγονται στο εργοστάσιο της Αταλάντης με την πρώτη ύλη την πρώτη ύλη να προέρχεται από 12 προμηθευτές τέσσερις εκ των οποίων είναι από την ευρύτερη περιοχή και παρέχουν στην Τσακίρης περίπου το 30% του συνολικού όγκου που χρειάζεται.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Νίκος Κουτσιούρης, η περιοχή έχει μακρά παράδοση με την καλλιέργεια της πατάτας και αυτό αποτέλεσε και έναν από τους λόγους που το εργοστάσιο της ιστορικής βιομηχανίας μεταφέρθηκε από την περιοχή του Ταύρου στην Αταλάντη. Το 75% από τις πατάτες που προμηθεύεται η Τσακίρης είναι από την εγχώρια αγορά και το 25% από εισαγωγές, κυρίως από Ολλανδία και Γαλλία, όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στην εγχώρια αγορά.
Το εργοστάσιο, στο οποίο απασχολούνται 76 εργαζόμενοι, έχει μια γραμμή παραγωγής δυναμικότητας 1.000 κιλών την ώρα και μέγιστη δυναμικότητα 4.500 τόνων ετησίως.
Η εταιρεία απορροφά περί τους 15.000 τόνους πατάτας ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για να παραχθεί ένα κιλό Tsakiris Sticks χρειάζονται 3,5- 4 κιλά πατάτας.
Η νέα συσκευασία Cup επιτρέπει στους καταναλωτές το πολλαπλό άνοιγμα και κλείσιμο, διατηρώντας το προϊόν σε ιδανικές συνθήκες κατανάλωσης και κυκλοφορεί σε δύο μεγέθη. Στη συσκευασία των 60 γραμμαρίων και 110 γραμμαρίων. Στόχος είναι η μεγαλύτερη διείσδυση τόσο στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων όσο και στη μικρή λιανική.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Το εργοστάσιο υιοθετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική διαδικασία, ενώ επενδύει στη συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Ανακυκλώνει στο 100% τα παραπροϊόντα της παραγωγικής του διαδικασίας τα οποία μετατρέπονται σε ζωοτροφές και ανακυκλωμένα χαρτικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιούρης η φιλοσοφία και για το εργοστάσιο της Αταλάντης όπως και στα τέσσερα εργοστάσια της Τρία Εψιλον στην Ελλάδα είναι η προσοχή στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Και αυτό το κάνουμε με δύο τρόπους, τόσο ως προς την ενέργεια και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων όσο και ως προς την ανακύκλωση των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος κατά 25%, μέσω της χρήσης λαμπτήρων LED και με τη χρήση ηλεκτροκινητήρων/αεροσυμπιεστών πράσινης κατηγορίας. Ενώ ο δείκτης ανάλωσης νερού έχει μειωθεί κατά 62% μέσω ανακύκλωσης νερού στο στάδιο πλύσης των φιλέτων πατάτας.