• Business

    Coca Cola 3E: Το ρεκόρ κερδών και το γαϊτανάκι με το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    • Άννα Διανά
    Η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο

    Η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο


    Ρεκόρ κερδών πέτυχε πέρυσι η Coca Cola 3E με την τελική γραμμή του ισολογισμού να γράφει καθαρά κέρδη 43,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Ο market leader της αγοράς πούλησε το 2023, 119,6 εκατ. κιβώτια έναντι 112,7 εκατ. το 2022 αυξάνοντας τον όγκο πωλήσεων κατά 6,12% ενώ ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε αξία.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες η Coca Cola 3E, υπό την Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, αύξησε τα έσοδα από τις πωλήσεις κατά 16,7% φτάνοντας στα 669,4 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 223,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 23,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ από 39,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 54,8%.

    Οι επενδύσεις ανήλθαν στο ποσό των 29,5 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. το 2022, ο συνολικός δανεισμός στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν μηδενικός ενώ ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στα 1634 άτομα από 1550 το 2022.

    Μερίσματα 64 εκατ. ευρώ σε μια διετία

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει για τη χρήση του 2023 τη διανομή μερίσματος 39,4 εκατ. ευρώ ενώ στη χρήση του 2022 το μέρισμα στους μετόχους ήταν στα 24,7 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα δε που προτείνεται να λάβουν οι υπάλληλοι της Coca Cola 3E, που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής βραχυπρόθεσμων κινήτρων, είναι στα 2,7 εκατ. ευρώ.

    Για το 2024 η διοίκηση της εταιρείας παρά το γεμάτο προκλήσεις μακροοικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών πωλήσεών της.

    Όπως αναφέρεται, η στρατηγική που ακολουθείται για την ανάπτυξη «επιτρέπει να βρίσκουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στον προσδιορισμό των τιμών μας, τη βελτίωση του μίγματος συσκευασίας, τις συνέργειες με πελάτες μας εντός του διευρυμένου χαρτοφυλακίου μας και τη δυνατότητα να παραμένουν προσιτά τα προϊόντα μας έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καταναλωτών μας».

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία από την αρχή του 2023 έχει εισέλθει στην κατηγορία της μπύρας μετά τη συμφωνία με την AB InBev, τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο με ορισμένα από τα πιο δημοφιλή σήματα μπύρας, όπως Corona, Stella Artois και Bud ενώ από τον Μάρτιο του 2023, η εταιρεία ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο των ανθρακούχων ποτών για ενήλικες με την εμπορία των προϊόντων Three Cents.

    Τον Σεπτέμβριο στο Εφετείο η προσφυγή κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Στο μεταξύ, στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η προσφυγή της Coca Cola 3E κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 10,342 εκατ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Ελληνική αγορά επιτόπιας κατανάλωσης για τα αναψυκτικά colas και non-colas, πρόστιμο το οποίο κατέβαλε στις 19 Μαίου 2023.

    Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά από έρευνα για τις εμπορικές πρακτικές της εταιρείας που ξεκίνησε το 2016 προέβλεπε εκτός από το πρόστιμο και ένα μέτρο συμπεριφοράς που αφορά τα ψυγεία αναψυκτικών το οποίο έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2024. Την ίδια ώρα η εταιρεία αναμένει την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 κατά απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είχε δικαιώση εν μέρει ανταγωνιστή της Coca Cola 3Ε, επιδικάζοντάς του 859.413 ευρώ συν 13.000 ευρώ ως δικαστική δαπάνη έναντι 10,1 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε ως αποζημίωση. Απόφαση κατά της οποίας άσκησαν έφεση και οι δύο πλευρές.

    Διαβάστε επίσης

    Coca-Cola: Νέα βιομηχανική μονάδα εμφιάλωσης στην Κίνα

    BofA για Coca-Cola HBC: Αγοράστε τη μετοχή με στόχο τα €31,93

    UBS για Coca-Cola Hellenic: Η ισχυρή ανάπτυξη και η χαμηλή αποτίμηση δίνουν σύσταση «αγοράς» στη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ