ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Υποτονική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωθούμενη μόνο από τις εξαγωγές και κάποιες ξένες επενδύσεις, προβλέπει για την Ελλάδα η Citigroup σε νέα της έκθεσή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η έκθεση αναφέρει παράλληλα ότι παρά τις σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και την εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών βελτιώθηκε, όμως δεν έφτασε τις επιδόσεις άλλων χωρών που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης.
Λόγω της συνέχισης της λιτότητας, η Citigroup εκτιμά η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει στο 1,5% – 1,9% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ δεν θα ξεπεράσει το 1,5% μέχρι το 2022, αναβαθμίζοντας κατά 0,2% και 0,1% τις προηγούμενες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2018 και 2019. Ειδικότερα, στην ανάλυση για το παγκόσμιο outlook, η Citigroup εκτιμά ανάπτυξη 1,9% το 2018 και 1,5% για το 2019, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,8% φέτος και 1,1% το επόμενο έτος.
Για το 2021-2022 εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,4%, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα ενώ επισημαίνει ότι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει υψηλότερη ανάπτυξη.
Όσον αφορά στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τους η Citigroup τους θεωρεί μάλλον ανέφικτους, ενώ αναφερόμενη στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι ακόμη και μετά τη συμφωνία ελάφρυνσής του, κρίνεται αμφίβολη βάση της αναιμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με το χρέος, η Citigroup εκτιμά ότι αυτό θα φτάσει στο 187% του ΑΕΠ το 2018, για να μειωθεί στο 184% το 2019 και στο 179% το 2020. Ωστόσο, με το 80% του χρέους στα χέρια του επίσημου τομέα, κάτι που αναμένεται να περιοριστεί πολύ λίγο την επόμενη δεκαετία, είναι η πολιτική και όχι η οικονομία που θα καθορίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του.
Η προθυμία των ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα – επιτρέποντας ίσως λιγότερο επιθετικούς στόχους πλεονασμάτων εάν οι τρέχοντες αποδειχθούν ανέφικτοι- θα παραμείνει κρίσιμη στην εκτίμηση της ικανότητας της Ελλάδας να καλύπτει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Citi: Μειώνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει τη Eurobank
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Citi: Πότε θα γίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’ s
MH ΧΑΣΕΤΕ: Citigroup: Η Ελλάδα θέλει ακόμα χρόνια για να αναβαθμιστεί σε κατηγορία «επενδυτικού βαθμού»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καζακστάν: 38 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines
- Kilada Hills: Τι λένε στο mononews οι Βρετανοί της DCI για τη μεγάλη επένδυση στο Πόρτο Χέλι
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσέφερε ανήμερα των Χριστουγέννων γεύματα σε ηλικιωμένους
- Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφ. Πάρνηθος λόγω χιονόπτωσης