ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη Eurobank σε buy/high risk (1H) προχωρά η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο μετά και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου, στην οποία μειώνει τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, η Citi θέτει νέο στόχο για την Alpha Bank τα 1,87 ευρώ (από 2,68 ευρώ), διατηρώντας τη σύσταση buy/high risk (1H), μειώνει τον στόχο για την Πειραιώς στα 2,57 από 3,99 ευρώ (διατηρεί buy/high risk, 2H), αλλά και για την Εθνική στα 2,09 από 3,2 ευρώ (buy/high risk, 2H), ενώ η τιμή-στόχος για τη Eurobank αναπροσαρμόζεται στα 0,95 ευρώ από 1,17 ευρώ.
Οσον αφορά στους λόγους μείωσης των τιμών-στόχων, η Citi σημειώνει ότι μειώνει τις προβλέψεις της για τις τέσσερις τράπεζες κατά 58% εφέτος, κατά 26% το 2019 και κατά 25% το 2020 κυρίως λόγω εκτιμήσεων για πιο αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους.
Η μείωση στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου λόγω της ανοδικής κίνησης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οδηγούν σε μείωση των τιμών στόχων από 19% (Eurobank) ως 36% (Πειραιώς), σημειώνει. Ο οίκος σημειώνει ότι παραμένει «επιλεκτικός αγοραστής» των μετοχών.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου
Μετά την ισχυρή συμπίεση στο πρώτο τρίμηνο λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών απομόχλευσης και αναδιάρθρωσης, όλες οι τράπεζες εμφάνισαν σημάδια σταθεροποίησης στα καθαρά έσοδα από τόκους το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει ο οίκος.
Δεδομένης της αδύναμης εκκίνησης στο έτος, οι διοικήσεις των τραπεζών έδωσαν guidance για μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, από 2-3% (Eurobank) ως 19% (Εθνική) το 2018. Ως εκ τούτου, η Citi μειώνει τις προβλέψεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 10-13% στον επενδυτικό της ορίζοντα, κάτι που αντισταθμίζεται εν μέρει από μια μείωση 3% στα κόστη την περίοδο 2019-2020 λόγω των νέων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Οι συνολικές προβλέψεις μειώθηκαν στο τρίμηνο για την Εθνική και την Πειραιώς λόγω ανακτήσεων που σχετίζονται με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, ενώ αυξήθηκαν ελαφρώς για την Alpha και τη Eurobank. Ως εκ τούτου, η Citi αυξάνει το κόστος ρίσκου για την Alpha και το μειώνει για την Εθνική και την Πειραιώς.
Τα κόκκινα δάνεια
Το πρώτο εξάμηνο, οι τέσσερις τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 5,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τους στόχους από 300 εκατ. (Alpha) ως 1,3 δισ. (Εθνική). Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα NPLs κατά 7 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.
Πιστεύουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα διατηρήσουν την πίεση στις τράπεζες να εντατικοποιήσουν το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού τους, σημειώνει η Citi, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα χρειαστεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά επιπλέον 36 δισ. ευρώ το 2020-2021 για να μειωθεί ο δείκτης NPE στο 15%. Μια τέτοια μείωση θα απαιτήσει υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, ορατή ανάκαμψη στην αγορά real estate και αυξημένη δραστηριοποίηση στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι αλλαγές φέρνουν γκρίνια, τι άλλο σκέφτεται ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Στις 6 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου
- Ιωάννης Γεώργιζας: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Ερμού
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών