ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Περισσότεροι από 590.000 εργαζόμενοι σε 166.000 επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου θα πρέπει να «χτυπούν» υποχρεωτικά από σήμερα 1η Ιουλίου την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε διαφορετική περίπτωση οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατ’ εκτίμηση οι 590.000 εργαζόμενοι που θα κάνουν χρήση του ψηφιακού ωραρίου προέρχονται από 115.000 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και 51.000 της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας θα τηρηθείχωρίς παρεκκλίσεις. Το φθινόπωρο θα τεθεί πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής καταμέτρησης του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων σε τουρισμό και τον επισιτισμό. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το 2025, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Όπως έχει επισημάνει η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Άννα Στρατινάκη με την χρήση της ψηφιακής κάρτας γίνεται έλεγχος της αδήλωτης ή υποδηλωμένης απασχόλησης, περιορίζονται οι απλήρωτες υπερωρίες, μειώνεται η γραφειοκρατία και δημιουργείται κλίμα υγιούς ανταγωνισμού στο εγχώριο επιχειρείν.
Ποιοι εξαιρούνται
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η ορθή εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη. Όσοι κάνουν χρήση της κάρτας μπορούν να δηλώνουν εκ των υστέρων τον χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Αρκεί, τα «χτυπήματα» της κάρτας να ταιριάζουν με τα όσα δηλώνονται.
Διευκρινίζεται επίσης, ότι για την ώρα τουλάχιστον και έως ότου το μέτρο επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, ψηφιακή κάρτα εργασίας θα «χτυπούν» μόνο όσοι εργάζονται με φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της κάθε επιχείρησης.
Από την υποχρεωτική χρήση ψηφιακής κάρτας από την 1η Ιουλίου εξαιρούνται σε αυτή τη φάση:
«Ευέλικτη Προσέλευση»
Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, κατόπιν ρητής συμφωνίας του εργοδότη με τον εργαζόμενο (η οποία συμφωνία μπορεί να αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο) για ευέλικτη προσέλευση μέχρι 120 λεπτά. Αν για παράδειγμα, το δηλωθέν ωράριο στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας είναι 09:00-17:00 και έχει συμφωνηθεί ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτών, ο εργαζόμενος οφείλει να προσέλθει στην επιχείρηση μεταξύ 9:00 και 9:30 και η σήμανση της κάρτας θα πρέπει να έχει γίνει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποχώρηση μετά την συμπλήρωση 8ώρου, ήτοι μεταξύ 17:00 και 17:30 θεωρείται δικαιολογημένη.
Και βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της προ-δήλωσης του ωραρίου και του χρόνου εργασίας και του απολογιστικού συστήματος καταχώρισης των αλλαγών. Έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος ημερολογιακού μήνα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να δηλώσουν στο Εργάνη την επιλογή τους. Εφόσον αυτή είναι η απολογιστική δήλωση, τότε οφείλουν να καταχωρίζουν τις σχετικές αλλαγές, έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από τον μήνα πραγματοποίησής τους. Ξεκαθαρίζεται όμως ρητά, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική εφαρμογή των δύο συστημάτων εντός του ίδιου μήνα.
Προσοχή χρειάζεται αφενός γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν «ορφανά χτυπήματα», δηλαδή μη σημάνσεις κάρτας είτε κατά την είσοδο είτε κατά την έξοδο των εργαζομένων, όπως βέβαια και μη χρήση της κάρτας, καθώς θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου, για επιβολή προστίμου 10.500 ευρώκαι λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους.
Ο εργαζόμενος κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, «σκανάρει» στο Ergani CardScanner(
Πού εφαρμόζεται ήδη
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, επεκτάθηκε αργότερα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ στα μέσα του 2023 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα οι ΔΕΚΟ μεταφορών -ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.
Από την 1η Ιανουαρίου και σταδιακά εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο ίδιο σύστημα ψηφιακής κάρτας οι επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας καθώς και όσες ανήκουν στο λιανεμπόριο. Εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.
Από την χρήση της ψηφιακής κάρτας εξαιρούνται οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπάλληλους ιδιωτικού δικαίου είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου.
Ακόμη στο μηχανισμό δεν εντάσσονται οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες και οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα, ενώ εξαιρούνται οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
Διαβάστε επίσης
Κεραμέως: Από αύριο, σε εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε λιανεμπόριο και βιομηχανία\
ΓΣΕΒΕΕ: Αναγκαία η παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έως το τέλος του έτους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα