ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσο περνούν οι μήνες τοσο γιναντώνονται τα χρέη μας στην εφορία. Συνολικά τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 102,6 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας. Επιπρόσθετα τον Αυγουστο οι φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα ύψους 849 εκατ. ευρώ . Μάλιστα, το μεγαλύτερο τμήμα από το ποσόν αυτό προέρχεται από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 6,4 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν αποκλείεται να επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού όπως και το περυσινό έτος, στο οποίο οι εισπράξεις από φόρους ήταν μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, 3.933.628 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 101,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται, καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που τους αναλογούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 102,64 δισ. ευρώ. Από το ποσόν αυτό, τα 6,4 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο οκτάμηνο του έτους. Από τα 6,4 δισ. ευρώ, οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 5,6 δισ. ευρώ, οι οποίοι «φούσκωσαν» κατά περίπου 745 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το επτάμηνο του έτους.
2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.801.967. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.732.862 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
3. Σε 1.143.356 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσόν ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών.
4. Από το σύνολο των οφειλών, 16,5 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,14 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τον «χάρτη» των οφειλών:
• Το 36% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά.
• Το 27,3% προέρχεται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων έμμεσων φόρων.
• Το 24,2% αφορά οφειλές του φόρου εισοδήματος και περιουσίας.
• Το 9,2% αφορά καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
• Το υπόλοιπο 3,3% προέρχεται από μη φορολογικά έσοδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα μυστήρια του χρόνου, το μηδέν που χάθηκε και οι ανθρώπινες συμβάσεις
- Στεγνός Γενάρης για την Ειρήνη Αγαπηδάκη
- 5 +1 ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις λιμένων: Βόλος, Λαύριο, Πάτρα, Κατάκολο, “Φίλιππος ΙΙ” και “Απ. Παύλος” Καβάλας
- Παρέμβαση Στουρνάρα μέσω του mononews: Οι 3 προκλήσεις των τραπεζών το 2025 – Τι προβλέπει για επιτόκια, οικονομία