ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναστάτωση και αντιφατικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, προκάλεσε η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για μείωση κατά 15% των αυξήσεων των τιμών στους πελάτες της, προκειμένου να μετακυλήσουν τη μείωση στους οικιακούς καταναλωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κίνηση αυτή απορρόφησης του 15% του αυξημένου κόστους αερίου, την κάνει η ΔΕΠΑ σε μια χρονιά ρεκόρ για τα μεγέθη της, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αποτέλεσμα των προνομιακών συμφωνιών της και της μεγάλης αύξησης του μεριδίου της στην αγορά, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 50%.
Σημειώνεται, ότι χθες η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκπονήσει σχέδιο με το οποίο θα απορροφήσει κατ ελάχιστον το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και ότι τις επόμενες ημέρες η εταιρεία θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες Παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η μείωση κατά 15% των αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αέριου, θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές.
Τις επόμενες μέρες, όλες οι εταιρείες προμήθειας που είναι πελάτες της ΔΕΠΑ θα ενημερώσουν τη ΔΕΠΑ για το σύνολο των οικιακών πελατών τους και για τις ποσότητες αυτές που τους δίνουν, θα μπορούν να πάρουν μείωση 15% από τη ΔΕΠΑ στην αύξηση της τιμής του αερίου. Θα πρέπει ακολούθως να στηθεί ένας μηχανισμός πιστοποίησης ώστε να φαίνεται στα τιμολόγια των καταναλωτών η έκπτωση που θα τους γίνει από τη ΔΕΠΑ.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Στο νέο, οι αντιδράσεις της αγοράς ήταν αντιφατικές, καθώς άλλοι πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν από τη μείωση αυτή ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αν και θεωρητικά μειώνει ελαφρώς το κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές, πρόκειται για μηδαμινή διαφορά που απλά αποτελεί προβολή της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της Φυσικό αέριο ελληνική εταιρεία ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες προμήθειας-πελάτες της ΔΕΠΑ έχουν διαφορετικούς προμηθευτές και όχι μόνο τη ΔΕΠΑ και κάποιοι θεωρούν ότι η μείωση αυτή είναι τόσο μικρή που ουσιαστικά αποτελεί διαφήμιση της εμπορικής πολιτικής της ΔΕΠΑ. “Για μας η ελάφρυνση είναι της τάξης …των 30.000 ευρώ”, σημειώνεται από εταιρεία προμήθειας. “Γιατί; για να τη διαφημίζουμε; Προτιμάμε να δώσουμε 60.000 ευρώ εμείς στη ΔΕΠΑ και να διαφημίζει αυτή εμάς”…σημειώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος εταιρείας προμήθειας.
Κάποιοι άλλοι καθετοποιημένοι όμιλοι που κάνουν οι ίδιοι εισαγωγές LNG δεν προμηθεύονται αέριο από τη ΔΕΠΑ, σημειώνουν ότι η δική τους εμπορική πολιτική είναι εξίσου ελκυστική και δε θα υπάρξει διαφορά στις τελικές τιμές. Τονίζεται, ότι φέτος, λόγω των αυξημένων τιμών LNG το μερίδιο της ΔΕΠΑ που προμηθεύεται αέριο μέσω αγωγών έχει αυξηθεί στην αγορά χονδρικής και η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρουσιάζει σημαντική αύξηση οικονομικών μεγεθών.
Η αύξηση και η απορρόφηση του 15% σε αριθμούς
Το φυσικό αέριο διατίθεται στην αγορά σε διπλάσια τιμή από πέρυσι (πάνω από 8 ευρώ / MWh έναντι 4,5 ευρώ/ MWh), με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η συνολική κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής στο πρώτο εξάμηνο ήταν 7,60 TWh ή 1,4 MWh το μήνα. Το έξτρα κόστος με βάση την αύξηση 3,5 ευρώ ανά MWh ανέρχεται σε 4,9 εκατ. το μήνα για επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές. Η έκπτωση 15% θα εφαρμοστεί σε μικρό μέρος αυτού του ποσού αφού αφορά μόνο τους οικιακούς καταναλωτές.
Λιγότερο το LNG φέτος
Σημειώνεται ότι το 2021 το αέριο αγωγών (της ΔΕΠΑ) υποκαθιστά το LNG λόγω των αυξημένων τιμών του LNG φέτος, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο και το LNG αντιστοιχούσε στο 1/3 της ζήτησης ή 10,77 TWh σε σύνολο 33,8 TWh του πρώτου εξαμήνου. Αντίθετα το LNG κυριάρχησε και το 2020 στις εισαγωγές φυσικού αερίου, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, καλύπτοντας το 46,8% της ζήτησης που ήταν 63,104 TWh.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκφορτώσεις LNG που πραγματοποιήθηκαν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2021, αφορούσαν περίπου 10,77 TWh από 15 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 19,04 TWh από 28 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ (-59,30% και -50,97% αντίστοιχα), ενώ χαρακτηριστική είναι η αύξηση στις εισαγωγές LNG από την Αλγερία, η οποία άγγιξε το 141,26% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020. Αύξηση 10,84% παρουσίασαν και οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με 4,10 TWh με (38,1%), με την Αλγερία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 3,45 TWh (32,1%). Έπονται Κατάρ και Αίγυπτος με 2,29 TWh (21,2%) και 0,93 TWh (8,6%), αντίστοιχα.
Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας περισσότερο από το 60% της εγχώριας ζήτησης με 20,43 TWh σε σύνολο 33,8 TWh που καταναλώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ποσότητα κατά 14,47% υψηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Ενισχυμένη κατά 6,59% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 7,60 TWh, στο πρώτο εξάμηνο που αντιστοιχούν σχεδόν στο 23% της ζήτησης.
Το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ συνεχίζεται
Εν τω μεταξύ το διεθνές περιβάλλον για τις τιμές αερίου παραμένει ανησυχητικό και ορατότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές δεν υπάρχει.
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας ενισχύοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη»και την αποκλιμάκωση που αυτή επέφερε στις τιμές του φυσικού αερίου, η Μόσχα ζητάει τώρα έμμεσα ανταλλάγματα για να προσφέρει περισσότερο φυσικό αέριο. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ τονίζει πως η έγκριση και πιστοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2 μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Το παζάρι για τη λειτουργία του Nord Stream, που κολλάει σε πολιτικές αποφάσεις και τα ρυθμιστικά πλαίσια της Ε.Ε, επιβεβαιώνει όσα η Ουάσιγκτον προσάπτει στη Μόσχα για χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου με σκοπό την άντληση οφέλους. Σημειώνεται ότι τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η Gazprom εξήγαγε στην Ευρώπη φυσικό αέριο σε επίπεδα- ρεκόρ, αλλά άρχισε να μειώνει τις ροές μέσα στο καλοκαίρι. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη τον περασμένο μήνα καθώς αυξανόταν η εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία, ενώ η χώρα αναπλήρωνε τα δικά της αποθέματα ενόψει του βαρύτατου ρωσικού χειμώνα.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας