Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Χρήστος Στυλιανίδης: Τρεις δεσμεύσεις για τα θέματα των πλοιάρχων και των ακτοπλοϊκών πλοίων

Ο υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης

Ο υπουργός ΥΝΑΝΠ, Χρήστος Στυλιανίδης

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ Capt. Εμμ. Τσικαλάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. Capt. Παναγιώτης Γιγής, καθώς επίσης και ο Διευθυντής της ΔΝΕΡ κ. Δουμάνης Αντώνης.

Όπως αναφέρει η ΠΝΟ, αντικείμενο της συνάντησης αυτής, αποτέλεσε το τεράστιο ζήτημα των προβλημάτων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

Τοποθετήθηκαν αναλυτικά, όπως και δημόσια, με το από 6/7/2024 Δελτίο Τύπου, με αφορμή τις καθημερινές σχεδόν, συλλήψεις Πλοιάρχων.

Τέθηκαν κατά προτεραιότητα υπόψη του κ. Υπουργού η τραγική κατάσταση των λιμενικών υποδομών στα νησιά, οι εισηγήσεις του Σ.Α.Σ. και κατόπιν οι εγκρίσεις των δρομολογίων με τέτοιο τρόπο και τέτοια συχνότητα που οι αφιξοαναχωρήσεις δεν γίνονται με ασφαλή τρόπο.

Εκτενής αναφορά έγινε επίσης για το πώς σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο, μεθοδευόταν η παραβίαση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας κυρίως των επιβατηγών οχηματαγωγών ταχυπλόων σκαφών.

Στην παραπάνω μεθόδευση γινόταν προσπάθεια να παρουσιάζεται πλασματικά το 10ωρο λειτουργίας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναχωρούν από κάθε λιμάνι και 5 λεπτά νωρίτερα, όπου με αυτό τον τρόπο παρέκαμπταν την υποχρέωση για διπλά πληρώματα και αυτό ήταν ακριβώς το οποίο έφερε ουκ ολίγες συλλήψεις Πλοιάρχων στα ταχύπλοα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, απαιτήθηκε από τον κ. Υπουργό, τόνισε ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, να υπάρξουν άμεσα πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και την απεμπλοκή από τις ποινικές περιπέτειες που μπαίνουν οι Πλοίαρχοι άνευ υπαιτιότητας τους.

Επίσης, ζητήθηκε για οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί από πλευράς Υπουργείου, να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της ΠΝΟ, της ΠΕΠΕΝ καθώς επίσης και πολλών συναδέλφων Πλοιάρχων, όπως άλλωστε έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση των κακώς κειμένων και επιτέλους οι θαλάσσιες ενδομεταφορές να αποτελέσουν ένα ασφαλές πεδίο για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

Μετά την αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:

1. Σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ένωσης Πλοιάρχων, που θα προτείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την τροποποίηση του 291 του Ποινικού Κώδικα, σε ό,τι αφορά τους Πλοιάρχους των δρομολογημένων πλοίων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

2. Οριστική λύση στο ζήτημα των εγκρίσεων των δρομολογίων μέσω θέσπισης συστήματος χρονοθυρίδων (slots), στο πρότυπο των αερομεταφορών, ζήτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Σ.Α.Σ..

3. Εντατικοποίηση των ελέγχων και παρουσία λιμενικών οργάνων κατά τις αφιξοαναχωρήσεις τον πλοίων.

Δηλώνουμε ότι η Π.Ν.Ο. θα είναι αρωγός και θα συμβάλει θετικά, σε όποια πρωτοβουλία του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του, που θα προάγει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Συνάδελφοι,

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και όπου απαιτηθεί, η παρέμβαση της Ομοσπονδίας θα είναι δυναμική.

Διαβάστε επίσης: 

Νέα αποβάθρα επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Καλύμνου

Τα τριάντα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο αύξησαν 7% την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Ακυβέρνητο ιταλικό τάνκερ στην νησίδα Πάτροκλος