«Νέες αγορές που θα υποδεχθούν τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου μπορεί να ανακαλύψει η πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Access2Markets. Η νέα πλατφόρμα μας δίνει αρκετά κίνητρα και εργαλεία που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε».

Αυτά σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, με αφορμή τη συμμετοχή του στη σημερινή διαδικτυακή εσπερίδα των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου, παρουσία της αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ‘Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του εμπορίου των επιχειρήσεων εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Access2Markets» μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν το βηματισμό τους στις διεθνείς αγορές.

Η πλατφόρμα Access2Markets αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο με πληροφορίες, ανά προϊόν σχετικά με:

* δασμούς και φόρους

* τελωνειακά καθεστώτα

* κανόνες καταγωγής

* εμπορικούς φραγμούς

* απαιτήσεις για τα προϊόντα

* στατιστικές

για όλες τις χώρες της ΕΕ και για περισσότερες από 120 εξαγωγικές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενίοτε το πολύπλοκο των νομοθετημάτων που διέπουν ανάλογες επιχειρηματικές επιλογές, έχουν λειτουργήσει ανασχετικά στις επιχειρησιακές κινήσεις, με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρους του «πονοκεφάλου των γραφειοκρατικών και νομικών διατυπώσεων» εκτιμάται ότι μειώνεται με την βοήθεια της πλατφόρμας. Επιπλέον, το “Rosa”, το νέο εργαλείο αυτοαξιολόγησης των κανόνων καταγωγής στην Access2Markets, παρέχει καθοδήγηση σε απλά στάδια για τον καθορισμό των κανόνων καταγωγής για τα προϊόντα, ενώ ο διαδραστικός οδηγός καλύπτει τις εξαγωγές ή τις εισαγωγές.

Δεκτές και οι καταγγελίες για τον ανταγωνισμό στην πλατφόρμα

Όμως, η πλατφόρμα Access2Markets λειτουργεί και ως πύλη εισόδου για την υποβολή καταγγελιών, σχετικά με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εμπόδια πρόσβασης στην αγορά, αλλά και για παραβιάσεις, κατά την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες. Η διαδικασία καταγγελιών είναι ανοιχτή σε όλους: κράτη μέλη, εταιρείες, επιχειρηματικό κόσμο, εμπορικές ενώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω σύστημα εγκαινιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020 και οι καταγγελίες διοχετεύονται μέσω ενός κεντρικού ενιαίου σημείου εισόδου στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει δομημένος και αποτελεσματικός έλεγχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ