ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τόνισε ότι η εταιρεία προγραμματίζει, εφόσον το θεσμικό πλαίσιο της το επιτρέψει, επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εξήγησε ότι υπάρχει μια σειρά αδειών που επείγουν καθώς από αυτές εξαρτάται η χρήση σημαντικού εξοπλισμού της εταιρείας που σήμερα παραμένει ανενεργός.
Το σημαντικότερο είναι, σημείωσε, «να διευκρινίσει η Πολιτεία το πλαίσιο στο οποίο θα ήθελε να πραγματοποιηθούν οι σοβαρές και μακροχρόνιες επενδύσεις μας».
Αναφέρθηκε στα εμπόδια και στις καθυστερήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Eldorado στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «η πολιτική ηγεσία πρέπει να οδηγεί και να μην οδηγείται από θορυβώδεις ομάδες οι οποίες εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Κασσάνδρα».
Όπως σημείωσε, η εταιρεία έχει επενδύσει 1 δισ. σε πάγια και 20 εκατ. σε μισθούς και τόνισε ότι η εταιρεία με τη δραστηριότητά της ενισχύει την περιφερειακή οικονομία.
Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, επεσήμανε ότι ο μεταλλευτικός τομέας στην Ελλάδα είναι καθαρά εξαγωγικός και ότι υπάρχει τέτοιο γεωλογικό ενδιαφέρον ώστε θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και τέσσερις και πέντε Eldorado στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα σχολίασε ότι «όταν έχεις έναν κλάδο ο οποίος μπορεί να συμβάλει έστω και κατά 6% στο ΑΕΠ γιατί να μην υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό υπόβαθρο; Η Πολιτεία πρέπει να αναδείξει την ανάγκη για πρώτες ύλες και να πείσει τις τοπικές κοινωνίες».
Τέλος, κατέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου όπου θα ενθαρρύνονται οι επενδυτικές συμφωνίες με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, θα υπάρχει ασφάλεια Δικαίου και σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Στις δυνατότητες της εξορυκτικής βιομηχανίας να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Στην εισήγησή του ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε επίκαιρο το φόρουμ, δεδομένου του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και του πολλά υποσχόμενου εξορυκτικού τομέα, ο οποίος όπως είπε έχει σημαντικές προοπτικές και μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Υπογράμμισε πως είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έργα εκείνο στις Σκουριές Χαλκιδικής της El Dorado, της οποίας η δραστηριότητα «δίνει το μήνυμα στους ξένους επενδυτές πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει».
Ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σημείωσε ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει κάποιες αντιφατικές πολιτικές οι οποίες κατά βάθος αγνοούν την αναγκαιότητα των πρώτων υλών. «Η ΕΕ δεν εστιάζει πλέον στην ανάγκη των πρώτων υλών. Αγνοείται η αναγκαιότητα των πρώτων υλών στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές. Υπάρχει απαίτηση για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κατά πόσο όμως όλα τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να το πράξουν αυτό; Μιλάμε για αποθήκευση ενέργειας και μπαταρίες. Η τεχνολογία όμως είναι πίσω όσον αφορά στα βαριά μηχανήματα του κλάδου μας (ορυκτός πλούτος). Από την άλλη, μπορεί να εφαρμοστεί η αποθήκευση; Τι πρώτες ύλες έχουμε; Και μετά είναι και ο ανταγωνισμός. Πώς θα ανταγωνιστούμε χώρες-παραγωγούς οι οποίες δεν έχουν τους περιορισμούς που θέτει η ΕΕ; (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την τσιμεντοβιομηχανία).
Ο κ. Mark Allen, πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, μετά τις ευχαριστίες και τις συστάσεις, αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, το Σάντμπερι του Οντάριο, περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου.
Όπως σημείωσε η οικονομική ταυτότητα και υγεία της περιοχής του ήταν συνδεδεμένη με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, που επλήγη οικολογικά, ωστόσο, επανήλθε σε ισορροπία όταν ξεπεράστηκαν, μέσω τεχνολογίας και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, τα λογής προβλήματα – όπως ρύπανση, πρόκληση όξινης βροχής κ.τ.λ.
«Η πόλη που κάποτε ήταν το συνώνυμο των περιβαλλοντικών προκλήσεων, σήμερα είναι συνώνυμο περιβαλλοντικής ανάπτυξης», υπερθεμάτισε.
Προσφέροντας ενδεικτικά κάποια στοιχεία, οι εισηγμένες μεταλλευτικές εταιρείες, τόνισε ο κ.Allen, έχουν 254 δισ. καναδικά δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού ενώ το 50% των παγκόσμιων μεταλλευτικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο χρηματιστήριο του Τορόντο.
Ως προς τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τον Καναδά, ο ίδιος έκανε αναφορά στη συνεργασία στις τοπικές κοινωνίες, τις εταιρείες και τους κρατικούς φορείς, ώστε να μην υπάρχει κύκλος αλληλοκατηγοριών αλλά ευκαιριών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ο Χάουαρν Λούτνικ φέρεται να είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Υπουργείο Εμπορίου
- Trade Estates: Αύξηση 65% στα έσοδα 9μήνου
- Ζελένσκι: Ήρθε η ώρα η Γερμανία να παράσχει έμπρακτα τη στήριξη της προς την Ουκρανία
- Ψυχραιμία στη Wall Street, ήπια κέρδη για S&P 500 και Nasdaq – Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές