ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, διέθεσε στο κοινό 6.230 χρυσές λίρες όλες κι όλες. Συνολικής αξίας περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, στα τελευταία 16 χρόνια. Καταδεικνύοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ότι οι αγοραστές έχουν στην κυριολεξία στεγνώσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αντίστοιχο περσινό πρώτο εξάμηνο, είχαν αγοραστεί από τους Έλληνες ιδιώτες 15.598 χρυσές λίρες, ενώ το 2016 και το 2015 τα μεγέθη της αγοράς λιρών ήταν 16.532 και 15.443 «κομμάτια». Στα χρόνια της έξαρσης της ζήτησης (2011 και 2012) οι Έλληνες είχαν φτάσει να αγοράζουν 60.000 λίρες, στο πρώτο πάντα εξάμηνο των συγκεκριμένων ετών.
Έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, η ζήτηση για λίρες είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, ενώ σε σύγκριση με τη μεγάλη έξαρση, η κάμψη των αγορών αγγίζει το 90%…
Όλα αυτά βέβαια αφορούν μόνο τις καταγραφές που γίνονται από την Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν περιλαμβάνουν δηλαδή την ιδιαίτερα αξιόλογη δραστηριότητα που αναπτύσσει στο συγκεκριμένο τομέα η Τράπεζα Πειραιώς. Ούτε και μπορεί να ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις που αφορούν τα κάθε είδους ενεχυροδανειστήρια, οι οποίες εξ αντικειμένου συνιστούν ένα «μαύρο κουτί».
Σε κάθε περίπτωση, και λόγω της ισχυρής θέσης που έχει η Τράπεζα τη Ελλάδος, θεωρείται ότι εκφράζει την κυρίαρχη τάση της αγοράς, που είναι, καταφανώς, έντονα πτωτική.
Οι αιτίες για την καθίζηση του ενδιαφέροντος
Γιατί όμως έπεσε στο ναδίρ το ενδιαφέρον για αγορές χρυσών λιρών; Είναι συγκυριακό φαινόμενο, ή έχει βαθύτερες ρίζες;
Όπως όλα δείχνουν, η κάμψη της ζήτησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βαθμιαία απομείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Όταν στο παρελθόν το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο είχε θεριέψει, υπήρξαν πολλοί που στράφηκαν στις αγορές λιρών, για να προστατέψουν μέρος των διαθεσίμων τους σε μετρητά, από τις βαρύτατες συνέπειες που θα είχε η επιστροφή στη δραχμή…
Δεύτερος λόγος είναι οι χαμηλές πτήσεις που σημειώνουν όλα τα τελευταία χρόνια οι τιμές του χρυσού και συνακόλουθα της λίρας. Αρνητικό είναι επίσης και το γεγονός, ότι λόγω της παρατεταμένης κρίσης, έχουν περιοριστεί δραστικά οι αποταμιευτικοί πόροι που μπορεί να κατευθυνθούν σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως είναι οι αγορές χρυσών λιρών.
Ανασταλτικός παράγοντας είναι ακόμη και το μεγάλο «καπέλο» που έχει επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, στη τιμολόγηση των αγοραπωλησιών. Ανάμεσα σε αγορά και πώληση, η διαφορά τιμών είναι στο 20,6%.
Με βάση το χθεσινό δελτίο τιμών, η κεντρική τράπεζα της χώρας αγοράζει από το κοινό χρυσές λίρες με 239,96 ευρώ τη μία. Τις πουλάει όμως έναντι 289,54 ευρώ, σε όσους θέλουν να αγοράσουν. Το τεράστιο αυτό spread των τιμών, δυσκολεύει πολύ τη δυνατότητα να κατοχυρωθούν κέρδη, τουλάχιστον γρήγορά. Είναι ενδεικτικό ότι αν κάποιος αγόραζε μια χρυσή λίρα στα τέλη του 2013 από την ΤτΕ θα έπρεπε να πληρώσει 238,18 ευρώ. Αν πουλούσε χθες τη λίρα αυτή, θα έβγαζε ένα κέρδος 1,78 ευρώ, κάτι που σημαίνει απόδοση μόλις 0,74% σε ορίζοντα πενταετίας. Εξαιρετικά φτωχή σε σχέση με άλλες επενδύσεις, γεγονός που επίσης ερμηνεύει το ατροφικό ενδιαφέρον για λίρες.
Η πορεία του χρυσού και το σκηνικό στις πωλήσεις
Σήμερα η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.211,60 δολάρια ανά ουγκιά, ή 1.062,94 ευρώ. Σε 12 μηνη βάση, η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων είναι 5,7% χαμηλότερα με όρους δολαρίου και 3,7% πιο κάτω με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Σε βάθος πενταετίας ο χρυσός αποτιμημένος σε δολάρια χάνει 9,4%, ενώ σε ευρώ ενισχύεται κατά 4, 7%, λόγω των συναλλαγματικών διαφορών που έχουν επέλθει.
Μια ενδεχόμενη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, ή μια μεγάλη βουτιά στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, είναι αναμενόμενο να προκαλέσει αύξηση στις τιμές του χρυσού. Σε διαφορετική όμως περίπτωση,ο «βασιλιάς» των μετάλλων δύσκολα θα κάνει τη διαφορά.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και σε ό,τι αφορά το εγχώριο σκηνικό με τις χρυσές λίρες, εκτός από τις αγορές πτωτικά κινούνται και οι πωλήσεις. Υπερισχύουν βέβαια κατά πολύ σε σχέση με τις αγορές, αλλά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται και αυτές στον πάτο. Στη διάρκεια του 2017 οι Έλληνες πούλησαν 44.563 χρυσές λίρες, ενώ από την άλλη πλευρά αγόρασαν 22.822 «κομμάτια». Και στις δύο περιπτώσεις τα μεγέθη αυτά είναι αρνητικό ρεκόρ 16ετίας… Στο φετινό πρώτο εξάμηνο πουλήθηκαν 23.724 χρυσές λίρες στα γκισέ της Τραπέζης της Ελλάδος, με υπολογιζόμενη αξία περί τα 5,7 εκατ. ευρώ.
Οι λίρες οι οποίες πουλήθηκαν ήταν κατά 17.494 περισσότερες από εκείνες που αγοράστηκαν. Είναι προφανές ότι κατά κύριο λόγο οι πωλήσεις λιρών γίνονται για να κλείσουν τρύπες στους οικογενειακούς ισολογισμούς. Η παρατηρούμενη κάμψη και στις πωλήσεις ανάγεται μάλλον στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα αποθέματα χρυσών λιρών που κατέχουν οι Έλληνες…
Στα 16 χρόνια του ευρώ, η χρυσή λίρα έφτασε στο ιστορικό υψηλό στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012. Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε τη χρυσή λίρα στα 377,62 ευρώ και την αγόραζε στα 312,6 ευρώ. Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται 23,3% χαμηλότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγρότης άφησε κληρονομιά στην κόρη του δύο βαρέλια… χρυσές λίρες!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορώ να αγοράσω και να πουλήσω χρυσές λίρες Αγγλίας και ράβδους χρυσού;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μουσικός διαγωνισμός Public & Kiddoboo: Φέρνουν τη μαγεία της μουσικής στο σπίτι με το σετ KidsVoice!
- Πολωνία: Ο Ντούντα χαρακτηρίζει καθοριστική την απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο
- Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη σε Σαμαρά: Διαστρέβλωση που προσπάθησαν να κάνουν ακραία μέσα στη χώρα το να αποκαλείς μειοδότη τον ΥΠΕΞ
- Τουρκία: Άδεια στην τουρκική TPAO για πετρελαϊκές έρευνες στον Κόλπο του Ξηρού