ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους απορρυπαντικά ρούχων των πολυεθνικών Procter & Gamble και Unilever.
Αυτό προκύπτει από συγκριτική έρευνα της Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία επέλεξε προϊόντα των εταιρειών Procter & Gamble (ARIEL σε pods και σκόνη) και Unilever (SKIP, Persil και OMO σε pods και σκόνη). Και επειδή οι δοσολογίες ανά χώρα διαφέρουν μετρήθηκαν οι δοσολογίες που είναι πιο κοντά σε σχέση με τα πακέτα που πωλούνται στην Ελλάδα.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περίοδο 9-15 Ιανουαρίου, στα δύο μεγαλύτερα καταστήματα σούπερ μάρκετ σε κάθε μία από τις ερευνώμενες χώρες, προέκυψε πώς στα ελληνικά σούπερ μάρκετ τα απορρυπαντικά ρούχων πωλούνται ακριβότερα έως και 361% σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η συσκευασία του Ariel pods πωλείται στην Ελλάδα έως και 270,57% ακριβότερα από τη φθηνότερη χώρα που είναι η Ιρλανδία.
Το Ariel σε σκόνη πωλείται στην Ελλάδα 172% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που πωλείται στην Αυστρία, που είναι η φθηνότερη χώρα.
Υψηλότερη κατά 301,1% είναι η τιμή στην Ελλάδα του Skip Pods σε σχέση με την Ιρλανδία. Ακόμη πιο ακριβό είναι το Skip σε σκόνη.
Η τιμή του στην Ελλάδα είναι 361% υψηλότερη από τη Σουηδία, όπου η τιμή ανά πλύση είναι στο 0,15 ευρώ έναντι 0,46 ευρώ που είναι στη χώρα μας η συσκευασία των 20 μεζουρών ή 0,26 ευρώ των 67 μεζουρών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας παρατηρείται ότι Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που έχουν υψηλές τιμές ανεξάρτητα το μέγεθος της συσκευασίας (βλ. επίσης Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία).
Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον γεωγραφικό παράγοντα, καθώς η Ελλάδα με τη Κύπρο έχουν μεγάλη διαφορά στις τιμές τους (η Κύπρος έχει φθηνότερες τιμές) παρόλο που για τη μεταφορά του προϊόντος στη Κύπρο πιθανώς να χρειάζεται επιπλέον κόστος, λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας.
Επίσης, η Σλοβακία έχει μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά τη τιμή σε σχέση με τη Γερμανία παρόλο που είναι γειτονικές χώρες. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε τη τοποθεσία των συγκεκριμένων εργοστασίων από όπου η κάθε χώρα προμηθεύεται τα προϊόντα της, κάτι που ενδεχομένως να επηρέαζε σε κάποιο βαθμό την τιμή, ωστόσο σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε ένα μοτίβο συγκεκριμένων χωρών να έχει υψηλότερες τιμές στα απορρυπαντικά του.
Πάντως όταν η τιμή ανάγεται σε ισοδύναμα αγοραστικής δύναμης (λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες ισοτιμίες για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης), διαπιστώνεται ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο μέσο της κατανομής των χωρών της Ε.Ε. ενώ οι πιο μικρές συσκευασίες είναι σχετικά πιο ακριβές.
Διαβάστε επίσης
Παπουτσάνης: Επέκταση στα απορρυπαντικά κόντρα στις πολυεθνικές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλάβη υπέστη το ΣΑΟΝΗΣΟΣ
- Στο κόκκινο οι αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος