Σε απολύτως απαραίτητη δεξιότητα έχει αναδειχθεί, στη σύγχρονη κοινωνία, ο χρηματοικονομικός αλφαβητισμός, καθώς μια καλή και όσο το δυνατόν περισσότερο σε βάθος γνώση των οικονομικών δημιουργεί ουσιαστικά, μία «ασπίδα» προστασίας για τους πολίτες.
Οι ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, οι απρόβλεπτοι κίνδυνοι, οι πολλαπλές κρίσεις, οι προκλήσεις, καθώς και η πολυπλοκότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική παιδεία, ώστε οι πολίτες -και ειδικά οι νέοι- να εξοικειωθούν με βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, που θα τους βοηθήσουν να λαμβάνουν σωστές και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις στην καθημερινότητά τους, αλλά και για το μέλλον τους ευρύτερα.
Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα στοιχεία για τις βασικές γνώσεις των Ευρωπαίων πολιτών στον συγκεκριμένο τομέα είναι απογοητευτικά, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό στην Ευρώπη.
Για τη χώρα μας τα αποτελέσματα είναι μάλιστα δυσμενέστερα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης με βάση τις βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις του πληθυσμού.
Γιατί είναι απαραίτητος ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το think tank Bruegel, η καλύτερη κατανόηση βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών είναι απαραίτητη για τη διαχείριση τόσο των εσόδων όσο και των εξόδων / υποχρεώσεων ενός νοικοκυριού.
Τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερες χρηματοοικονομικές γνώσεις έχει αποδειχθεί ότι:
• Κατανέμουν καλύτερα τους πόρους τους και είναι λιγότερο ευάλωτα σε τυχόν παράγοντες που μπορεί να κλονίσουν τη σταθερότητά τους, μπορώντας, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα. Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη γνώση συνδέεται και με μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου.
• Προγραμματίζουν καλύτερα την περίοδο μετά τη συνταξιοδότηση, κάτι πολύ σημαντικό, αφού οι άνθρωποι και λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ζουν πλέον περισσότερα χρόνια εκτός αγοράς εργασίας και το να έχουν επαρκείς πόρους είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη ζωή τους σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
• Είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν στις χρηματοοικονομικές αγορές και να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις.
• Περιορίζουν την υπερχρέωση, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, οι άνθρωποι με χαμηλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων τείνουν να δανείζονται με χειρότερους όρους και κυρίως εμφανίζουν σημαντική αδυναμία διαχείρισης τέτοιας φύσεως υποχρεώσεων.
Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας: Συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των οικονομικών δεξιοτήτων και την επιμόρφωση των νέων
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ανταποκρινόμενη στον σημαντικό και ευαίσθητο ρόλο που διαδραματίζει η δραστηριοποίησή της στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, η doValue ανέλαβε μία νέα πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας έμπρακτα την υπευθυνότητά με την οποία ενεργεί σε σχέση με τους εργαζόμενους, επενδυτές, οφειλέτες της καθώς και την κοινωνία.
Άλλωστε, στον πυρήνα του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, #Αξίες Zωής, βρίσκεται η δημιουργία αξίας και έμπρακτης επιστροφής στην κοινωνία, με κύριο στόχο ένα πιο ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον.
Μέσω του #Αξίες ζωής, η doValue, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Νικόλαου Φίλιππα, δημιούργησε το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsilbe Financial Center).
Εστιάζοντας στους νέους, καθώς απευθύνεται σε ηλικίες 18-25 ετών, κυρίως φοιτητές, το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας στοχεύει στην ενδυνάμωσή τους, προκειμένου, κατέχοντας πλέον την απαραίτητη γνώση σχετικά με τα χρηματοοικονομικά τους, να αναλάβουν δράση για το μέλλον τους και να πετύχουν τους στόχους τους με βιώσιμο τρόπο.
Στόχος είναι να προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα επιμόρφωσης πάνω σε νευραλγικά θέματα του χρηματοοικονομικού πεδίου. Με σταθερή δέσμευση στην έννοια της κοινωνικής ευθύνης, να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και με την παροχή των κατάλληλων εργαλείων και γνώσεων οι νέοι να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν μία σταθερή οικονομική βάση για το μέλλον τους.
Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας εστιάζει σε δύο πυλώνες: της Εκπαίδευσης και της Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, σεμινάρια E-Learning διάρκειας δύο μηνών (16-20 ώρες), με θέμα “Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα”. Με την ολοκλήρωσή τους, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν βεβαίωση Επιτυχούς
Παρακολούθησης από το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας doValue. Ως μέρος της εκπαίδευσης μελετάται και η διοργάνωση μεμονωμένων θεματικών διαλέξεων.
Στο πλαίσιο της Ενημέρωσης που θα παρέχει το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας, δημιουργείται πρωτότυπο ψηφιακό υλικό το οποίο θα απευθυνθεί στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες εστιάζει. Σε μορφή Newsletter τρίμηνης έκδοσης αλλά και προσαρμοσμένο για χρήση σε podcast και video, θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές: α) Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός β) Χρηματοοικονομική υπευθυνότητα γ) Χρηματοοικονομική υγεία και ευημερία δ) Αποταμίευση. Το podcast υλικό, μάλιστα, δεδομένης και της απήχησης που έχει στους νέους ως εργαλείο επικοινωνίας, θα περιλάμβάνει 10-12 θεματικές συζητήσεις διάρκειας περίπου 15 λεπτών περίπου, προκειμένου το περιεχόμενό του να γίνεται πιο προσιτό και ευκολότερα κατανοητό.
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας