ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» επιβεβαίωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, το οποίο θα έχει ως στόχο να αποτραπεί το κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας.
Η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του προγράμματος της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το σχέδιο θα τεθεί υπόψη των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα που πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και μάλιστα θα αποτελέσει προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, αφορά την επιδότηση δανείου για 9 μήνες, σε φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την πανδημία και έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
Το Κράτος έχει διαθέσει 23,2 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020, για πάνω από 60.000 δάνεια. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2020 έχει υπολογιστεί κονδύλι 108 εκατ. και για το 2021 επιπλέον 280 εκατ.
Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και η επιδότηση δεν θα σχετίζεται με την πρώτη κατοικία, αλλά τα δάνεια των εν λόγω επιχειρήσεων.
Στόχος είναι να καλυφθούν τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς για την πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών, στο τέλος του 2020 έληξε το «μορατόριουμ» για την αναστολή πληρωμής δανείων, για όσους εντάχθηκαν στο μέτρο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση Ιανουαρίου, ακόμα και αν παραμένουν κλειστές, με κρατική εντολή. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να εντάξει στην «ομπρέλα προστασίας» και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου τους.
Στο «ΓΕΦΥΡΑ Ι» το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα εννέα μηνών, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:
*Για τους ενήμερους δανειολήπτες, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β’ τρίμηνο και το γ’ τρίμηνο διαμορφώνεται στο 70, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.
*Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α’ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β’ τρίμηνο και στο 60% το γ’ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, ο αιτών θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα, προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο. Στη συνέχεια, η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου του. Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα του ζητηθούν μέσα σε διάστημα 15 ημερών και μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας έχει περιθώριο 15 ημερών για να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση. Σε περίπτωση αποδοχής, ενεργοποιείται η διαδικασία της κρατικής επιδότησης για διάστημα εννέα μηνών.
Στις 19 Ιανουαρίου η πληρωμή της επιστρεπτέας 5
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» να κλείνει στις 15 Ιανουαρίου. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις και το διαθέσιμο ποσό τα 1,5 δις ευρώ.
Όπως τόνισε, βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5:
– 50% μη επιστρεπτέο
– ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
– καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020
Η επόμενη επιστρεπτέα 6 αναμένεται το Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή των επιστρεπτέων ποσών θα ξεκινήσει από το 2022.
Διαβάστε ακόμη: