Οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής ήταν από τους πρωταγωνιστές στο ράλι του Χρηματιστήριου το επτάμηνο που μας πέρασε, με το πάρτι εξαγορών και συνεργασιών που έλαβε χώρα αυτό το διάστημα να αφήνει μια ευχάριστη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο υπόλοιπο μισό του έτους.

Στελέχη και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτή η κινητικότητα δεν αναμένεται να κοπάσει, καθώς όλες οι εταιρείες είναι προσηλωμένες στο επενδυτικό τους πλάνο που επικεντρώνεται στην επενδυτική στρατηγική, την στρατηγική των εξαγορών και στις νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

Όπως αναφέρουν για επενδύσεις και εξαγορές είναι θετικό, η συγκυρία ευνοϊκή και η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που καθοδηγεί και τις μετοχές να καταγράφουν μεγάλη άνοδο.

«Ψηφιακός μετασχηματισμός, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης ευνοούν τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά και τις επενδύσεις» τονίζουν ενώ επισημαίνουν ότι η πολιτική εξαγορών που εφαρμόζεται πλέον από την πλειοψηφία εξ αυτών, αυξάνουν τη δυναμική τους, αυξάνοντας και το αποτύπωμά τους στην αγορά.

Το μεγαλύτερο (i)-deal της χρονιάς

Το μεγαλύτερο deal της χρονιάς έγινε από μια εταιρεία τεχνολογίας, η οποία μπήκε δυναμικά στη λιανική. Αναφερόμαστε φυσικά στην εξαγορά των καταστημάτων Attica από την Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και που προκάλεσε έκπληξη στην αγορά τον προηγούμενο μήνα.

Το τίμημα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και 65 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλιστεί με συμμετοχή των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στην πρόσφατη ΕΓΣ οι μέτοχοι ψήφισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως το ποσό των 3.147.600 ευρώ με την έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ έκαστη.

Η Ideal θα καταβάλλει στους μετόχους των Attica σε μετρητά το τίμημα των 100 εκατ. πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια αύξηση της τάξης των 32,6 εκατ. ευρώ, η οποία γίνεται υπέρ μόνο των μετόχων που αγοράζουν μετοχές της Ideal και συμμετέχουν στην αύξηση καταβάλλοντας 32,6 εκατ.

Η κυριαρχία της Epsilon στις εξαγορές

Η Epsilon Net καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ισχυρή κερδοφορία, με την μετοχή στο Χρηματιστήριο να σκαρφαλώνει διαρκώς σε ιστορικά υψηλά.

Αυτό βασίζεται κυρίως στην στρατηγική εξαγορών που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια ο πρόεδρος και CEO Γιάννης Μίχος, και η οποία όπως έχει πει «είναι στο dna μας».

Μέσα στο πρώτο μισό του έτους, η Epsilon Net έχει προχωρήσει σε μια σειρά εξαγορών, χωρίς να ξοδεύει πολλά χρήματα, οι οποίες όμως αναμένεται να της δώσουν μεγάλη ανάπτυξη.

Τελευταία της κίνηση ήταν η εξαγορά του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο προχώρησε στην απόκτηση του 60% της Diginet έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχει αποκτήσει το 80% της Ορόσημο Πληροφορική αντί 1,36 εκατ. ευρώ, της ΝΕΤΕΡΑ έναντι 700.000 ευρώ ενώ απέκτησε και το σύνολο των μετοχών της μειοψηφίας (35%) της Epsilon HR Α.Ε.

Το σημαντικότερο deal για την Epsilon Net ήταν ότι μπήκε στο μετοχικό της κεφάλαιο η Εθνική Τράπεζα του Παύλου Μυλωνά, με ποσοστό 7,5%, με την προοπτική αυτό να ανέλθει στο 20% σε δύο – τρία χρόνια

Η περίπτωση της Entersoft

Στο χορό των εξαγορών της Epsilon Net συναγωνίζεται η Entersoft.

Μέσα στο πρώτο επτάμηνο ο όμιλος έχει προχωρήσει σε τρεις εξαγορές εταιρειών, με τον κ. Κοτζμανίδης σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών να κάνει λόγο για ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια εφαρμόζοντας την πολιτική εξαγορών που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και που θα συνεχίσει να κάνει τα επόμενα.

Πιο πρόσφατη κίνησή της ήταν η εξαγορά του 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης στις αρχές του έτους εξαγόρασε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Δυναμικά συνεχίζει η Quest

Ο όμιλος εξακολουθεί να κοιτάει οποιαδήποτε ευκαιρία για νέες εξαγορές, με το διαθέσιμο κεφάλαιο του ομίλου για επενδύσεις το 2023 να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

O όμιλος Quest στα τέλη Μαΐου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας πληροφορικής ΕΠΑΦΟΣ, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα στον κλάδο της εκπαίδευσης, έναντι του ποσού των 2,47 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το ύψος της επένδυσης ενδέχεται να ανέλθει μέχρι και τα 4,94 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Epsilon Net: Εξαγοράζει το 60% της SCAN ΑΒΕΕ έναντι €5 εκατ.

Νίκος Β. Βαρδινογιάννης: Στην Κύρια Αγορά μπαίνει η Real Consulting