ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Το χρώμα του χρήματος είναι εκείνο που θα κρίνει αναπόφευκτα και τη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του ‘’Ελλάκτωρα’’. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν, ότι στις 25 Ιουλίου και μέσα από τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του επιχειρηματικού ομίλου, εκείνο που θα κριθεί είναι η έκβαση της σκληρής, αδυσώπητης και συνάμα αμφίρροπης μάχης. Όμως, όσο κρίσιμη κι αν είναι αυτή η μάχη, δεν θεωρείται ικανή να σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου. Αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μια δημόσια πρόταση που θα επιφέρει την καταλυτική και για πολλούς αναγκαία λύση του όλου δράματος.
Ήδη ο… χορός των εκατομμυρίων έχει ξεκινήσει και καλά κρατεί. Από τις 13 του μηνός του περασμένου Ιουνίου, όταν η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση ύψωσε το λάβαρο της ‘’αλλαγής για τον Ελλάκτωρα’’, όπως είναι το σύνθημά της, μέχρι και τη χθεσινή μέρα, έχουν γίνει χρηματιστηριακές συναλλαγές συνολικής αξίας 47,6 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα, η αποτίμηση του εισηγμένου ομίλου έχει ενισχυθεί κατά 70,6 εκατ. ευρώ. Διότι η αγοραία χρηματιστηριακή του αξία ξεκίνησε από τα 294 εκατ. και είναι τώρα στα 364,6 εκατ. ευρώ.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα εκείνη που δείχνει το χρήμα είναι η πλευρά Καλλιτσάντση. Του 65χρονου Αναστάση δηλαδή και του 67χρονου αδελφού του Δημήτρη. Με ένα μπαράζ αγοράς μετοχών, μέσα από ένα πλέγμα εταιριών που οι ίδιοι ελέγχουν, έχουν δαπανήσει 35 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, τη μετοχική τους θέση στον ‘’Ελλάκτωρα’’. Οι μετοχές που αποκτήθηκαν στις τελευταίες 21 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις ( μαζί με το ‘’πακέτο’’ του 5,25% του Fund Amper capita) αντιστοιχούν στο 73,5% του συνόλου των συναλλαγών που έγιναν στο ‘’ναό’’ του χρήματος, μετά από τις 13 Ιουνίου. Δε χωρά αμφιβολία ότι σε αυτές τις μαζικές αγορές από την πλευρά Καλλιτσάντση, οφείλεται και η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας του ‘’Ελλάκτωρα’’, καθώς η μετοχή , από το 1,66 ευρώ είναι τώρα στα 2,06.
Στην αντίπερα όχθη ,το ‘’μπλόκ’’ που έχουν δημιουργήσει ο 55χρονος Λεωνίδας Μπόμπολας και ο 74 χρονος Δημήτρης Κούτρας , έχει σιγήσει. Με την έννοια ότι δεν έχει κάνει αγορές μετοχών και συνακόλουθα δεν έχει εμφανίσει στο χρηματιστηριακό τραπέζι ‘’φρέσκο χρήμα’’. Χωρίς όμως αυτό να συνιστά κάτι το τελεσίδικο ως προς έκβαση της εσωτερικής σύγκρουσης στον πολυσυζητημένο όμιλο.
Το συνολικό ποσοστό των Μπόμπολα- Κούτρα στο ‘’Ελλάκτωρα’’( από προσωπικές και οικογενειακές συμμετοχές) κινείται στην περιοχή του 23%. Μαζί όμως με την προσθήκη και των άλλων φιλικών τους δυνάμεων (Σαραντόπουλος ,Γιόκαρης και ορισμένοι άλλοι) φέρονται να ελέγχουν το 27%.
Από την άλλη πλευρά οι αδελφοί Καλλιτσάντση φαίνεται ότι ελέγχουν , ως αθροιστική οικογενειακή συμμετοχή, περί το 23,5%. Ωστόσο, η όλη στρατηγική τους και η απήχηση που έχει η δική τους πρόταση στα διεθνή Fund κατά κύριο λόγο, λέγεται ότι τους φέρνει στη θέση του οδηγού. Ελέγχοντας άνω του 30%, μέσω των εξουσιοδοτήσεων που έχουν λάβει, ή με τη σύμφωνη γνώμη που έχουν ‘’κλειδώσει’’ από άλλους μετόχους. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό μέχρι τη Γενική Συνέλευση να αγοραστούν και άλλα σημαντικά ‘’πακέτα’’ μετοχών.
Θα υπάρξει ισχυρός, διεθνής σύμμαχος;
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο συγκρουόμενοι πόλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη… νίκη τους στην επικείμενη Γενική Συνέλευση, πλήν όμως και οι δύο έχουν στο βάθος του μυαλό τους τη Δημόσια Πρόταση. Και μάλιστα ανιχνεύουν τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο, προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ισχυρών διεθνών συμμάχων.
Πηγές της αγοράς λένε ότι ακόμη κι αν ο νικητής καταφέρει να πάρει το 35% ή και το 40% του συνόλου των μετόχων, η συμβίωση θα είναι επιεικώς δύσκολη με την ηττημένη πλευρά. Ειδικά όταν η διαφορά, μπορεί να μην είναι μεγάλη με τον αντίπαλο. Καθώς μάλιστα λέγεται, για την καθαρή υπεροχή σε μια τέτοια άγρια μάχη, εκείνο που απαιτείται πρωτίστως είναι ο μετοχικός έλεγχος της πλειοψηφίας από το βασικό μέτοχο. Με απλά λόγια, όποιος έχει στο χαρτοφυλάκιό του άνω του 50% του επιχειρηματικού ομίλου, θα διαθέτει καταφανώς μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων από ότι μπορεί τώρα να εξασφαλίσει με την ‘’ψήφο αποδοχής’’ και άλλων μετόχων. Οι οποίοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παρέχουν μελλοντικά την ίδια στήριξη.
Εκ των πραγμάτων βέβαια η Δημόσια Πρόταση είναι μια δύσκολη άσκηση, καθώς απαιτεί πολλά κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί. Αν υποτεθεί ότι και οι δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις στον ‘’Ελλακτωρα’’ ξεκινήσουν με άμεσα ποσοστά ελέγχου στα επίπεδα του 25%, τότε η Δημόσια Προσφορά θα αφορά το υπόλοιπο περίπου 72%, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ίδιες μετοχές. Με την τρέχουσα αποτίμηση του ΄΄Ελλάκτωρα’’ το 72% μεταφράζεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ, ενώ αν η πρόταση γίνει 10% πάνω από τις σημερινές τιμές, το θεωρητικό τίμημα θα κινηθεί στην περιοχή των 290 εκατ. ευρώ.
Σαφώς τα λεφτά είναι πολλά και επίσης σαφώς, μόνο αν υπάρξει στρατηγική συμπόρευση με κάποιον ισχυρό ξένο παίκτη μπορεί να ευδοκιμήσει. Σε κάθε περίπτωση , ό μετοχικός έλεγχος του ‘’Ελλάκτωρα’’ μεταφράζεται και στον συνακόλουθο έλεγχο της κατά 64% θυγατρικής εταιρείας’ ’Άνεμος’’. Συμμετοχή που σήμερα αποτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα “Σπέτσαι”
- Θέλετε να εξοικονομήσετε 14.000 ευρώ;
- Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα των Χριστουγέννων – Aνάκαμψη για τη μετοχή της Novo Nordisk
- Γαλλία: Υπουργός Οικονομίας ο Ερίκ Λομπάρντ – Παραμένει στο Εξωτερικών ο Μπαρό, η Μπορν στο υπουργείο Παιδείας