Δυσκολία παρατηρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Vodafone και των μετόχων της Wind (Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners) για την πώληση του παθητικού εξοπλισμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της τελευταίας στη θυγατρική του βρετανικού ομίλου, TowerCo.

Οι δύο πλευρές συζητούσαν εντατικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σύγκλιση στην αποτίμηση της αξίας της παθητικής υποδομής με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι συζητήσεις έχουν σταματήσει.

Η πώληση του παθητικού εξοπλισμού των κεραιών της Wind θα έδινε ένα σημαντικό κεφάλαιο στους μετόχους της οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους.

Το τι εξελίξεις θα πυροδοτήσει η μη συμφωνία σε αυτή τη φάση στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μένει να το δούμε σε συνδυασμό με το άλλο στρατόπεδο, αυτό της Forthnet, η οποία εισέρχεται σε μια διαφορετική εποχή με την επικείμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την United Group (θυγατρική της BC Partners).

Σημειώνεται ότι η Vodafone Ελλάδος και η Wind έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Victus η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα κινητής τους τηλεφωνίας (που περιλαμβάνουν περί τις 4.500 κεραίες) χωρίς να έχει την κυριότητά τους. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η Vodafone Ελλάδος θα συνεισφέρει μόνον τον δικό της παθητικό εξοπλισμό στη TowerCo, αν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν.

Η δημιουργία της εν λόγω θυγατρικής από τον όμιλο της Vodafone ανακοινώθηκε πέρσι τον Ιούλιο. Στόχος του βρετανικού ομίλου είναι η δημιουργία εσόδων, από την εισαγωγή σε χρηματιστήριο της νέας εταιρείας, ή τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού σε αυτήν, ή ακόμα την εκχώρηση μειοψηφικών ή πλειοψηφικών ποσοστών σε επίπεδο χώρας. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του ομίλου η TowerCo θα είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, με κεραίες σε 61.700 σημεία, με το 75% εξ αυτών στις μεγαλύτερες αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας. Πρόσφατες πληροφορίες του ξένου τύπου αναφέρουν ότι η εισαγωγή της TowerCo σε χρηματιστήριο (πιθανότατα της Φρανκφούρτης) είναι θέμα του επόμενου χρόνου και μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα ανέφερε ότι έχουν επιλεγεί ως ανάδοχοι οι UBS και Morgan Stanley, με την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας να τοποθετείται στα 16 δις. ευρώ.

Η δημιουργία των εταιρειών με περιουσιακό στοιχείο τηλεπικοινωνιακές υποδομές διαμορφώνει ένα διαφορετικό σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες. Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια νέα αγορά. Το δέλεαρ για τους αγοραστές είναι το σταθερό εισόδημα που προσφέρουν αυτές οι υποδομές εξαιτίας της …στενής σχέσης που συνεχίζουν να έχουν οι εταιρείες υποδομών με τους παρόχους. Προφανώς, καμιά τηλεπικοινωνιακή εταιρεία δεν θα ρίσκαρε να χαλάσει τη σχέση της με την εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της την υποδομή στην οποία βασίζεται η λειτουργία της.

Η τελευταία συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι χαρακτηριστική. Η Telecom Italia (TIM) ανακοίνωσε την πώληση μεριδίων της στην Inwit, εταιρεία την οποία έχει ιδρύσει σε συνεργασία με την Vodafone Ιταλίας, με «προίκα» περίπου 22.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, η ΤΙΜ σύστησε μια νέα εταιρεία συμμετοχών (ιδιοκτησία της κατά 100%) στην οποία μεταβιβάζει το 30,2% των μετοχών της Inwit. Το 49% της εταιρείας αυτής συμμετοχών πωλείται στη γαλλική εταιρεία Ardian, και παράλληλα η ΤΙΜ πουλάει και το 3% της Inwit στην Canson Capital Partners. Από τις συναλλαγές αυτές η ΤΙΜ αποκομίζει 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της η TIM θα έχει πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών και θα συνεχίσει να ασκεί από κοινού έλεγχο επί της Inwit μαζί με τη Vodafone. Σημειώνεται επίσης ότι TIM και Vodafone με την ίδρυση της Inwit στα τέλη Μαρτίου, δημιούργησαν την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεραιών της Ιταλίας. Στη συνέχεια πούλησαν το 8% της Inwit έναντι 800 εκατ. ευρώ.