Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας
Την αντίθεσή της τόσο με το πνεύμα όσο και με το ίδιο το περιεχόμενο του νόμου για το νέο μοντέλο διοίκησης των τραπεζών, επανέλαβε η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Η νέα παρέμβαση της κ. Κατσέλη έρχεται λίγες μέρες μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχε για το θέμα με την επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy.
“Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο, ναι μεν προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το δ.σ. ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις”, παρατήρησε η πρόεδρος της ΕτΕ.
Τα περιοριστικά αυτά κριτήρια επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο με μέλη διοικητικών συμβουλίων που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο, , πρόσθεσε στο ίδιο ύφος και χαρακτήρισε ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό .
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, η κ. Κατσέλη δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη χάρη στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε ένα ασταθές Ευρωπαϊκό περιβάλλον.
“Αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα , αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σ’ ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος , της αγοραστικής δύναμης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα”, είπε.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης χαρακτήρισε καταλύτη για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. “Η εξομάλυνση των επισφαλειών, η ανάκτηση κεφαλαίων και η εύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να ξαναγίνουν ενήμεροι θα αποτελέσουν καταλύτη για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας”, είπε και τόνισε πως η Εθνική Τράπεζα “θα στηρίξει τους δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία αδυνατούν να το κάνουν αλλά παράλληλα, σεβόμενη τους μετόχους και τους καταθέτες της, δεν μπορεί να στηρίξει τους δανειολήπτες αυτούς που από επιλογή και ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αδικαιολόγητα έχουν αθετήσεις τις υποχρεώσεις τους”.
Μπορεί επιθυμία όλων να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, όμως η αυτή δεν θα έρθει από μόνη της, προερχόμενη αποκλειστικά από τη βούλησή μας, επεσήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης, καθώς όπως είπε, “υπάρχουν πρακτικά ζητήματα προς αντιμετώπιση και βήματα που πρέπει να κάνουμε και εδώ ο ρόλος των τραπεζών είναι μεγάλος”.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/game-thrones-stin-trapeza-pireos/57408