ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ιστορία των οικονομικών αποτυχιών της Walt Disney φαίνεται πως θα γραφτεί η νέα live action ταινία της Χιονάτης, με τα κέρδη της να αγγίζουν παγκοσμίως μόλις τα 170 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με τον προϋπολογισμό της ταινίας να κυμαίνεται μεταξύ 240 – 270 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αποτυχία της ταινίας έφερε τα πάνω κάτω, όσον αφορά στη στρατηγική της εταιρείας σχετικά με τη μεταφορά των live action ταινιών. Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα η Walt Disney να αναστείλει τα σχέδιά της για το remake της ταινίας «Μαλλιά Κουβάρια». Μάλιστα, η Walt Disney είχε δημιουργήσει παράδοση στα remake των παραμυθιών σε live action ταινίες, με τη μεταφορά των ταινιών «Πεντάμορφη και το τέρας», «Αλλαντίν» και ο «Βασιλιάς των λιονταριών», που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και φυσικά η κατάσταση αυτή προκάλεσε και πιέσεις στην μετοχή της, οι οποίες ξεκίνησαν να καταγράφονται πριν το συνολικό χάος που προκάλεσε συνολικά στην αγορά ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αντικείμενο έντονης συζήτησης
Η τελευταία διασκευή της Χιονάτης από την Walt Disney, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Μαρτίου 2025 στο El Capitan Theatre του LA, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης πολύ πριν φτάσει στις αίθουσες. Από τις αντιπαραθέσεις γύρω από το κάστινγκ και τις πολιτικές θέσεις των ηθοποιών, μέχρι τις σημαντικές αλλαγές στην πλοκή και τις αναποδιές στην παραγωγή, η ταινία αυτή αντιμετωπίστηκε με πολωμένες αντιδράσεις.
Η Walt Disney επέλεξε για ακόμη μία φορά να φέρει στο σήμερα μία ακόμα αγαπημένη «Disney πριγκίπισσα», μετά από την Σταχτοπούτα, την Πεντάμορφη και την Άριελ, προχωρώντας σε τολμηρές αλλαγές, ισορροπώντας σε τεντωμένο λεπτό σχοινί μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας, κάτι που είχε πράξει και με την τελευταία ταινία.
Ο ακανθώδης δρόμος προς την κυκλοφορία

Η παραγωγή της ταινίας αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις λόγω των περιορισμών του COVID-19, των δημιουργικών διαφωνιών και των επαναληπτικών γυρισμάτων. Αρχικά είχε οριστεί για κυκλοφορία το 2023, αλλά αναβλήθηκε πολλές φορές και τελικά έκανε πρεμιέρα το 2025.
Μια από τις πιο πολυσυζητημένες πτυχές της ταινίας, ήταν η επιλογή της Λατίνας Rachel Zegler ως Χιονάτη, κάτι που σχολιάστηκε ακόμη και από πασίγνωστους αστέρες του σινεμά όπως τον Πίτερ Ντίνκλατζ, τον αγαπημένο σε όλους Τύριον Λάνιστερ στο Game of Thrones, ο οποίος σχολίασε με κομψό τρόπο την επιλογή της συγκεκριμένης ηθοποιού γι’ αυτόν τον ρόλο.
Τροφή σε αυτό το επικριτικό κλίμα απέναντι στην πρωταγωνίστρια της ταινίας έδωσε και η ίδια με δηλώσεις της πριν, κατά την διάρκεια και έπειτα από τα γυρίσματα της Χιονάτης, η οποία τοποθετήθηκε για την αρχική ταινία του 1937, επικρίνοντας την απεικόνιση των γυναικών. Συγκεκριμένα, σε μία συνέντευξη της σε τηλεοπτικό δίκτυο το 2022 αναφέρει «Το αρχικό κινούμενο σχέδιο βγήκε το 1937. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην ερωτική της ιστορία με έναν τύπο που κυριολεκτικά την παρακολουθεί. Παράξενο! Έτσι, δεν το κάναμε αυτό αυτή τη φορά». Σε άλλη συνέντευξη σχολίασε την διαφορετική προσέγγιση που έδωσαν στη σύγχρονη Χιονάτη, λέγοντας σχεδόν εριστικά πως «δεν πρόκειται να σωθεί από τον πρίγκιπα και δεν πρόκειται να ονειρεύεται την αληθινή αγάπη».
Ανάλογα σχόλια παρέθεσε ακόμα και στα δικά της social media απαντώντας σε followers, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από κοινό και κριτικούς, θεωρώντας πως προσβάλει και ειρωνεύεται το αρχικό αγαπημένο παραμύθι για εκατομμύρια ανθρώπους και τις αξίες που φέρει μέχρι σήμερα.
Στο ήδη πολωμένο κλίμα ήρθαν να προστεθούν οι πολιτικά χρωματισμένες δηλώσεις της Zegler κατά του νέου προέδρου της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ των Παλαιστινίων στην Γάζα, μέσα από τα social media, απαντώντας σε έναν follower «Πάντοτε θυμάμαι. Ελεύθερη Παλαιστίνη» κάτι που δεν χαιρέτησε ούτε η Disney και φυσικά ούτε η συμπρωταγωνίστριά της, η Ισραηλινή Gal Gadot, που υποδύεται την κακιά μητριά – μάγισσα στην ταινία. Η ηθοποιός, μετά από αυτές τις δηλώσεις, δέχτηκε απειλές θανάτου, με αποτέλεσμα η Walt Disney να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Ο παραγωγός Marc Platt παρενέβη, τονίζοντας τον αντίκτυπο των ενεργειών της Zegler στην προώθηση της ταινίας.

Περαιτέρω διαμάχη προέκυψε, όταν οι παραδοσιακοί επτά νάνοι αντικαταστάθηκαν με μια διαφορετική ομάδα χαρακτήρων, από διάφορες ηλικίες και φύλα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κατηγορήσουν τη Disney ότι έθεσε ως προτεραιότητα μια πολιτική «woke» ατζέντα έναντι της πιστής αφήγησης, αλλοιώνοντας το έργο των αρχικών δημιουργών και παραμυθάδων και θέτοντας σε κίνδυνο τον βασικό κορμό και την ουσία της αφήγησης.
Συγκεκριμένα, για τους νάνους έγινε με αποκλειστική χρήση CGI, με ηθοποιούς να κάνουν voice over και την Disney να υποστηρίζει την απόφασή της λέγοντας πως το προχώρησε σε αυτήν για να μην ενισχύσει τα στερεότυπα μέσα από μία ταινία που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και μάλιστα στις επόμενες γενιές. Λόγος που προχώρησε και στις παραπάνω αλλαγές.
Το ταξίδι προς την αυτογνωσία και οι αντιδράσεις

Η σύγχρονη εκδοχή της Χιονάτης εξαλείφει την παραδοσιακή ερωτική ιστορία, εστιάζοντας αντ’ αυτού στο ταξίδι του ομώνυμου χαρακτήρα προς την αυτογνωσία και την ηγεσία. Ο ρόλος του πρίγκιπα μειώνεται σημαντικά και τα κίνητρα της Κακιάς Βασίλισσας αναδιαμορφώνονται ώστε να δίνουν έμφαση στη δύναμη και όχι στο φθόνο για την ομορφιά της Χιονάτης.
Ωστόσο, φαίνεται πως η πλειονότητα του κόσμου δεν αγκάλιασε αυτή τη νέα οπτική της Χιονάτης, καθώς viral video στα social media δείχνουν άδειες αίθουσες, ενώ οι περισσότεροι κριτικοί δίνουν την αρνητική τους κριτική για τη νέα δημιουργία της Disney. Ειδικότερα, οι κριτικοί επαίνεσαν από την μία τα οπτικά στοιχεία και τις ερμηνείες της ταινίας, αλλά επέκριναν την τεράστια απόκλιση από το κλασικό παραμύθι.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν πεδίο μάχης με τις απόψεις, συνοδευόμενες με hashtags όπως #NotMySnowWhite και #BoycottSnowWhite, να είναι trending για εβδομάδες. Το #WokeWhite χρησιμοποιήθηκε κυρίως από κριτικούς, που πίστευαν ότι η ταινία ήταν υπερβολικά επηρεασμένη από σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
Κάποιοι κατηγόρησαν τη Disney ότι έχασε την επαφή με το κοινό της, ενώ άλλοι χαιρέτισαν τη νέα προσέγγιση του παραμυθιού. Η εταιρεία απάντησε υπερασπιζόμενη τις δημιουργικές της αποφάσεις, τονίζοντας τη δέσμευσή της να εξελίσσει την αφήγηση ιστοριών για τις νέες γενιές.
Χιονάτη: Το παραμύθι με τις περισσότερες παραλλαγές
Αν κάποιος «ταξιδέψει» μέσα στο χρόνο εύκολα θα αντιληφθεί ότι η ιστορία της Χιονάτης συναντάται μερικούς αιώνες πριν, με το αγαπημένο παραμύθι να μετρά περισσότερες από 400 παραλλαγές, καθιστώντας το ένα από τα πιο ανθεκτικά και κλασικά παραμύθια του δυτικού πολιτισμού και δη της ευρωπαϊκής λαογραφίας. Ωστόσο, η πιο διάσημη εκδοχή του είναι το «Schneewittchen» των αδελφών Γκριμ (1812).
Μάλιστα, μελετητές έχουν ανακαλύψει ένα πρόσωπο, στο οποίο ίσως βασίζεται η ιστορία της Χιονάτης των Γκριμ, λόγω των εντυπωσιακών παραλληλισμών της, που δεν είναι άλλο από αυτό της Margaretha von Waldeck, μιας Γερμανίδας κόμισσας του 16ου αιώνα.

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε το 1533 από τον κόμη Φίλιππο IV του Waldeck-Wildungen και την πρώτη του σύζυγο και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με πολιτική επιρροή. Ο πατέρας της είχε στην κατοχή του πολλά ορυχεία. Σε ηλικία 4 χρονών, η Μαργαρίτα έχασε τη μητέρα της. Ο πατέρας της παντρεύτηκε την Katharina von Hatzfeldt, που έγινε η μητριά της. Θετή κόρη και μητριά δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, με την Katharina να επιλέγει να στέλνει τα παιδιά να μεγαλώνουν με συγγενείς. Φέρεται πως η Μαργαρίτα στάλθηκε στις Βρυξέλλες για να ζήσει με τον θείο της Johan Cirksena. Ήταν μόλις 16 χρονών. Η μετακόμιση των παιδιών σε συγγενείς ήταν μια συνήθης πρακτική μεταξύ των ευγενών για την ενίσχυση των πολιτικών δεσμών.
Το 1549, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες, η Μαργαρίτα στάλθηκε στην αυλή της Μαρίας της Ουγγαρίας. Αυτή ήταν μια πολιτική κίνηση που είχε ως σκοπό να βοηθήσει τον πατέρα της να κερδίσει την εύνοια του Καρόλου του Ε’, του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά την επίσκεψή της, γρήγορα κυκλοφόρησε η φήμη για την ομορφιά της. Η νεαρή κοπέλα ήταν αγαπητή από όλους και τραβούσε πάνω της τα βλέμματα πολλών επιφανών ανδρών της εποχής.
Ένας από αυτούς ήταν ο διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας, Φίλιππος Β’. Ωστόσο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι θρησκευτικές τους αντιθέσεις συνέβαλαν στο να κρατήσουν χωριστούς δρόμους. Το 1554, σε ηλικία 21 ετών, η Μαργαρίτα πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ίσως δηλητηριάστηκε, λόγω πολιτικών κινήτρων ή ίντριγκας μεταξύ αυλικών, συμβάν παρόμοιο με την ιστορία της Χιονάτης, η οποία βίωσε μία εμπειρία κοντά στο θάνατο από το δηλητηριασμένο μήλο, που της προσέφερε η μητριά της.
Παράλληλα, ο καθρέφτης και η ζηλιάρα βασίλισσα είναι μόλις μερικά από τα μοτίβα του παραμυθιού που εμφανίζονται σε διάφορους μύθους και θρύλους, ενισχύοντας τις βαθιές πολιτισμικές του ρίζες.
Ορόσημο στην ιστορία της Disney
H Χιονάτη αποτελεί σημείο ορόσημο στην ιστορία της Disney, καθώς είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της εταιρείας. Η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1937 στο Carthay Circle Theatre του Los Angeles και κόστισε 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδά της το 1938 ήταν εφταπλάσια και άγγιξαν τα 7,85 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 418 εκατομμύρια δολάρια.
Η ιστορία της γλυκιάς πριγκίπισσας με το μεταξένιο δέρμα, τα ροζ μάγουλα και τα κόκκινα χείλη μεγάλωσε γενιές και γενιές σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια. Όμως, η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε μόλις είκοσι χρόνια πριν την υλοποίησή της, όταν το 1917 ο 15χρονος τότε Walt Disney, δούλευε ως εφημεριδοπώλης στην πόλη του Κάνσας και είδε μία σημαντική παρουσίαση της βουβής κινηματογραφική εκδοχή της Χιονάτης με πρωταγωνίστρια την Marguerite Clark. Η ταινία προβλήθηκε σε οθόνη τεσσάρων όψεων, χρησιμοποιώντας τέσσερις ξεχωριστούς προβολείς, γεγονός που έκανε τρομερή εντύπωση στον 15χρονο θεατή, επειδή καθόταν εκεί που μπορούσε να δει δύο πλευρές της οθόνης ταυτόχρονα και δεν ήταν απόλυτα συγχρονισμένες.
Το 1939, η Χιονάτη του Disney έλαβε ένα ειδικό βραβείο Όσκαρ, αποτελούμενο από ένα Όσκαρ κανονικού μεγέθους και επτά Όσκαρ νάνους, που δόθηκαν στον Walt Disney από τη Shirley Temple. Λίγο μετά την κυκλοφορία της, η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι» έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, μέχρι που τελικά ξεπέρασε το «Gone With the Wind» μερικά χρόνια αργότερα. Στην Αγγλία, η ταινία θεωρήθηκε πολύ τρομακτική για τα παιδιά, και τα άτομα κάτω των 16 ετών έπρεπε να συνοδεύονται από έναν γονέα.
Επιπλέον, όταν η ταινία επανακυκλοφόρησε το 1993 αποκαταστάθηκε πλήρως, αποτελώντας την πρώτη πλήρως ψηφιοποιημένη ταινία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την ιστορία, η ταινία έχει επανεκδοθεί οκτώ φορές: το 1944, το 1952, το 1958, το 1967, το 1975, το 1983, το 1987 και το 1993 και κυκλοφόρησε σε βίντεο το 1994. Το 1978 κυκλοφόρησε σε φιλμ 16 χιλιοστών, το «Snow White: A Lesson, για το σχολείο».
Να σημειωθεί δε, ότι η ταινία αποτελεί ορόσημο της πρώιμης βιομηχανίας ταινιών κινουμένων σχεδίων και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία θεματικών πάρκων, παιχνιδιών, βιντεοπαιχνιδιών κ.ά. Συν τοις άλλοις, το 1989, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεώρησε την ταινία ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική» και την επέλεξε ως μία από τις πρώτες 25 ταινίες για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ταινιών, ενώ το 2008, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε μεταξύ των 100 σπουδαιότερων αμερικανικών ταινιών, κατονομάζοντάς την ως την καλύτερη αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.
Disney: Από πρωτοπόρος του animation, γίγαντας της βιομηχανίας

Η πορεία της Disney ξεκίνησε το 1923, όταν ο Walt Disney και ο Roy O. Disney ίδρυσαν το στούντιο των αδελφών Disney. Η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία ήρθε με το Steamboat Willie (1928), με τον Μίκυ Μάους. Ωστόσο, «η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» (1937) ήταν η ταινία που εδραίωσε την Disney ως πρωτοπόρο στον τομέα της ψυχαγωγίας.
Στα μέσα του 20ου αιώνα, η Disney παρήγαγε κλασικά κινούμενα σχέδια, όπως «η Σταχτοπούτα» (1950), η «Ωραία Κοιμωμένη» (1959) και το «Βιβλίο της Ζούγκλας» (1967). Η εταιρεία επεκτάθηκε στα θεματικά πάρκα, ανοίγοντας τη Disneyland το 1955 και το Walt Disney World το 1971.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε μια αναγέννηση γνωστή ως «Αναγέννηση της Disney», με επιτυχίες όπως «Η Μικρή Γοργόνα» (1989), «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (1991) και «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» (1994). Αργότερα, η Disney απέκτησε σημαντικά franchises, όπως η Pixar, η Marvel, η Lucasfilm και η 21st Century Fox, εδραιώνοντας τη θέση της ως δύναμη των μέσων ενημέρωσης.
Τα τελευταία χρόνια, η Disney έχει αντιμετωπίσει κριτική για τους χειρισμούς της στις επανεκδόσεις live action ταινιών, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τη μαγεία των αντίστοιχων ταινιών κινουμένων σχεδίων. Οι προσπάθειες της εταιρείας να εκσυγχρονίσει κλασικές ιστορίες έχουν προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την καλλιτεχνική ακεραιότητα έναντι των εμπορικών και ιδεολογικών συμφερόντων.
Παρά τις αντιπαραθέσεις αυτές, η Disney παραμένει μια κυρίαρχη δύναμη στον τομέα της ψυχαγωγίας, διαμορφώνοντας και επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς την αφήγηση ιστοριών για το παγκόσμιο κοινό, πράγμα που αποδεικνύει και το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2024, τα έσοδα της εταιρεία αυξήθηκαν 6% φτάνοντας στα 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο του προηγούμενου έτους και 3% για το έτος σε 91,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 88,9 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Τα έσοδα προ φόρων εισοδήματος μειώθηκαν κατά 6% στα 0,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο του προηγούμενου έτους και αυξήθηκαν 59% για το έτος σε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Τα μειωμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν 79% σε 0,25 δολ. από 0,14 δολ. το προηγούμενο τρίμηνο και για το έτος υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,72 δολ. από 1,29 δολ. το προηγούμενο έτος. Σχετικά με τις προβλέψεις της για το έτος χρήσης 2025, η εταιρεία κάνει λόγο για «υψηλή μονοψήφια» αύξηση στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Bob Iger: Ο CEO που έφερε τη δημιουργική επανάσταση στην Disney

Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία της Disney, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bob Iger, είναι ο άνθρωπος που έφερε τη δημιουργική επανάσταση και μία σειρά μεγάλων επιτυχιών. Μάλιστα, ο Iger επέστρεψε στην εταιρεία τον Νοέμβριο του 2022, αφού υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος από το 2005 έως το 2020, και στη συνέχεια ως Εκτελεστικός Πρόεδρος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το 2021.
Από τότε που επέστρεψε ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Iger οδήγησε την εταιρεία σε έναν σημαντικό μετασχηματισμό σε επίπεδο επιχείρησης, με στόχο να αποκαταστήσει τη δημιουργικότητα στο επίκεντρο της εταιρείας και να τοποθετήσει τη δραστηριότητα του streaming της Disney σε διαρκή ανάπτυξη και κερδοφορία. Το στρατηγικό του όραμα εστιάζει σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: τη δημιουργία καλύτερου δυνατού δημιουργικού περιεχομένου. την προώθηση της καινοτομίας και τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας· και την επέκταση σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο.
Όντας ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες στον χώρο των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, ο Iger έχει καταφέρει η Disney να αναγνωριστεί ως μία από τις «πιο αξιόπιστες εταιρείες» τόσο στην Αμερική όσο και στον κόσμο από το περιοδικό Forbes (2006–2019), ένας από τους «καλύτερους εργοδότες» τόσο στην Αμερική όσο και στον κόσμο από το περιοδικό Forbes (2019 και 2018, αντίστοιχα), μία από τις «πιο θαυμαστές εταιρείες του κόσμου» από το περιοδικό Fortune (2009–2021) και μία από τις «πιο σεβαστές εταιρείες στον κόσμο» από τον Barron’s (2009–2017).
Οι εξαιρετικές ψυχαγωγικές εμπειρίες της Disney, το πλούσιο περιεχόμενο και η μοναδική ικανότητα του Iger στη διαχείριση επιχειρήσεων με ολοκληρωμένο τρόπο οδήγησαν σε ισχυρά αποτελέσματα.
Παράλληλα, ο επιφανής CEO έχει καταφέρει να επεκτείνει τη δραστηριότητα της εταιρείας μέσω στρατηγικών εξαγορών, όπως για παράδειγμα η Pixar (2006), η Marvel (2009), η 20th Century Fox (2019) κ.ά. Την ίδια ώρα, οραματίστηκε το Disney+, οδηγώντας την εταιρεία στην ψηφιακή εποχή και επέκτεινε τη διεθνή παρουσία της εταιρείας μέσω των θεματικών πάρκων, όπως με το Shanghai Disney Resort (2016), φέρνοντας τη μαγεία της Disney σε νέες αγορές. Επιπλέον, ο Iger είναι αυτός στον οποίο η εταιρεία χρωστά της δημιουργική της αναγέννηση, με μεγάλες επιτυχίες σε animation, live-action remakes και blockbusters από Marvel και Star Wars.

Μέσα στους στρατηγικούς του στόχους συμπεριλαμβάνονται η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση της εταιρείας, η έμφαση στην ποιότητα του περιεχομένου της, με τη δημιουργία λιγότερου περιεχομένου, ενισχύοντας το storytelling, η βιωσιμότητα του Disney+, η σύναψη νέων στρατηγικών συνεργασιών που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην εταιρεία και η… εύρεση του πιο κατάλληλου διαδόχου για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος όταν αποχωρήσει ο Iger από την εταιρεία -πιθανόν μέσα στο 2026- θα διατηρήσει στη σταθερότητα στην εταιρεία, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος ο Iger «Πρέπει να προσεγγίζεις τη ζωή σου και τη δουλειά σου με ταπεινοφροσύνη. Η επιτυχία που έχω απολαύσει έως τώρα είναι εν μέρει απόρροια της δικής μου προσπάθειας, αλλά και τόσων ακόμα πραγμάτων που με ξεπερνούν: των προσπαθειών, της στήριξης και του παραδείγματος τόσων πολλών ανθρώπων, αλλά και ανατροπών της μοίρας πέρα από τον έλεγχό μου».
Διαβάστε επίσης:
Δίκη υποκλοπών: Μπαράζ ενστάσεων από Λαβράνο, Μπίτζιο, Ντίλιαν
Sony Music Entertainment: Γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στην ελληνική αγορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
