ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με γρήγορο ρυθμό είναι αποφασισμένο το υπουργείο Ενέργειας να τρέξει της διαδικασία για την ανακήρυξη της Chevron ως ανάδοχο για έρευνα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, στα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη 1 και 2.
Η Υπουργική Απόφαση υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που υπέβαλε η εταιρεία Chevron Balkans Exploration B.V. κατόπιν των θετικών εισηγήσεων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Α.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος που υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»).
Επόμενο βήμα είναι να βγουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, να δημοσιευτεί στην ευρωπαϊκή εφημερίδα, να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και αυτό να επικυρωθεί από τη Βουλή και στόχος της κυβέρνησης είναι ότι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.
Οι ταχείς ρυθμοί είναι δείγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις τα επενδυτικά πλάνα για την αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων της χώρας.
Η σημασία της Chevron στην έρευνα υδρογονανθράκων
Το ενδιαφέρον της Chevron αλλά και η προοπτική ανάληψης από την ισχυρή αμερικάνικη εταιρεία της παραχώρησης για την έρευνα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, έχει πολυδιάστατο αποτύπωμα με οικονομική, ενεργειακή και πολιτική διάσταση.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron αποτελεί μια σαφή και αισιόδοξη ένδειξη για τη δυνατότητα και δυναμικότητα που υπάρχει στον υποθαλάσσιο πλούτο και ταυτόχρονα δείχνει ότι είναι ανοιχτή η προοπτική της ενεργειακής αυτονομίας της χώρα. Ταυτόχρονα αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ως επενδυτικό προορισμό αλλά και στο ρόλο που μπορεί να παίξει στην ενεργειακή ασφάλεια στη Ν.Α Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, η παρουσία της Chevron σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, σημαίνει ότι η εταιρεία και κατ’ επέκταση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τελικά όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου «η εμπλοκή της Chevron στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας, φέρνει Ελλάδα και ΗΠΑ ακόμη πιο κοντά».
Ποιες είναι οι περιοχές προς παραχώρηση
Πλέον η Ελλάδα βγαίνει με διεθνή διαγωνισμό για τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση. Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα. Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Καθοριστική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Αριστοφάνη Στεφάτου.
Η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους -και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους- στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι το κοίτασμα της νότιας Κρήτης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, αλλά το ότι έχει ανάλογες δομές, σημαίνει ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη. Στην περίπτωση που οι σχετικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται αναμφίβολα για πολύ μεγάλα κοιτάσματα τα οποία που ισοδυναμούν με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα άνωτων 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και ένα μικρότερο, 3,5 τρισεκατομμυρίων ποδιών. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, το πρώτο κοίτασμα θα είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου, ξεπερνώντας το σημερινό μεγαλύτερο, το «Ζορ», στην Αίγυπτο, και τα ισραηλινά «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», που έχουν μέγεθος 29 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Τέτοιου μεγέθους κοιτάσματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες όλης της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και να αποφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για έναν αιώνα.
Διαβάστε επίσης
Chevron: Τρέχουν οι διαδικασίες για ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης μέσα στο 2025
Chevron: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για έρευνα και εκμετάλλευση στη Νότια Κρήτη
Παπασταύρου: Πράσινο φως στη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμερικανοί εισαγγελείς μηνύουν τον Τραμπ για επίθεση στον πολιτισμό
- Χρώμα και φως: Το υπέροχα εμμονικό βλεμμα του Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη
- Μη βλέπεις το κακό, μην ακούς το κακό, μην μιλάς για το κακό—το τέταρτο πίθηκο ξέχασαν όμως
- Ποιοι είναι οι 17 μεγάλοι της ελληνικής αγοράς που χάνουν 3,1 δισ. ευρώ από την καθίζηση των μετοχών
