ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την 1η Ιουλίου ο διόλου τυχαίος Χένρι Χόλτερμαν έκλεισε τα 66 του χρόνια. Εκ των οποίων τα τρία τελευταία αναπτύσσει μια ιδιαίτερα έντονη επενδυτική δράση στην Ελλάδα. Κινούμενος σαν «πηδαλιούχος» της Ολλανδικής Reggeborgh Investments, που είναι το επενδυτικό όχημα (Family Office) της πανίσχυρης οικογένειας Βέσσελς και διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. ευρώ.
Όντας ένας εξαιρετικά έμπειρος και ιδιαίτερα αποτελεσματικός άνθρωπος των αγορών, ο Χένρι Χόλτερμαν «τάραξε τα νερά» μπαίνοντας στο μετοχικό σχήμα του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα.
Εξ ίσου θορυβώδης ήταν και η ρευστοποίηση της μεγάλης μετοχικής του θέσης, με τεράστιες υπεραξίες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.
Σειρά πήρε η σκληρή «μάχη» για την κυριαρχία Ελλάκτωρ, όπου πλέον η Reggeborgh έχει πάρει τον διοικητικό έλεγχο και τα μετοχικά ηνία. Διατηρείται ωστόσο ακόμα «καυτό» το μέτωπο των εξελίξεων και το όλο συγκρουσιακό κλίμα με το αντίπαλο σχήμα, που εκφράζεται από το δίδυμο των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη.
Μεταφραζόμενα όλα αυτά σε περίπου 260 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την Ολλανδική πλευρά για το περίπου 30% της τρέχουσας συμμετοχής στην Ελλάκτωρ.
Ενώ η πλευρά των Ελλήνων, που κι εκείνη πεισματικά συνεχίζει να «δείχνει το χρήμα» έχει διαθέσει 120 εκατ. ευρώ για ένα μετοχικό ποσοστό, οριακά πάνω από το 29%.
Ο Χένρι Χόλτερμαν όμως, είναι έτοιμος- όπως όλα δείχνουν- να ανοίξει κι άλλο την επενδυτική του βεντάλια στην Ελλάδα. Καθώς έπειτα από μια… στάση στην Αlpha Bank, βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν προς την Attica Bank.
Στην περίπτωση της Alpha η κίνηση έγινε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, με την Reggeborgh να αποκτά μια μετοχική θέση της τάξεως του 2% έναντι ενός ποσού λίγο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον για την Attica bank και το Οκ της ΤτΕ
Για την (πολύπαθη) Αttica Bank ενδιαφέρον εστιάζεται σε στρατηγικού χαρακτήρα συμμετοχή. Η οποία με τον έναν ή την άλλον τρόπο, αναμένεται να διακριβωθεί μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Όταν και μετά τη λήξη της προθεσμίας για το δικαίωμα εξαγοράς των Warrants, αξίας 151,8 εκατ. ευρώ, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 240 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στους δυνητικούς μνηστήρες, που επιθυμούν να έχουν στρατηγικό ρόλο συμμετοχής στην «επόμενη μέρα» της Attica Bank είναι και η ολλανδική Reggeborgh. Χωρίς να έχει επί του παρόντος διακριβωθεί αν ο μοχλός της συμμετοχής θα είναι κάποιο fund του συγκεκριμένου Family Office, ή κάποιο σχήμα δομημένο με την παρουσία του Χένρι Χόλτερμαν.
Σε κάθε περίπτωση για την τράπεζα υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι και καταφανώς είναι σε γνώση της εποπτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η οποία και δίνει το «πράσινο φως» για τα απαιτούμενα ζητήματα καταλληλόλητας (Fit and Proper).
Οι πληροφορίες λένε ότι οι μνηστήρες έχουν συνάψει ρήτρες εμπιστευτικότητας, με τα ενδεχόμενα όμως να μένουν ανοικτά για το αν θα μετουσιώσουν σε πράξη τις αρχικές προθέσεις τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Reggeborgh αλλά και τους άλλους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι ένα σχήμα Ινδών, όπως επίσης και funds που έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείρηση «κόκκινων δανείων».
Σε αυτά συγκαταλέγεται και η Ellington Solutions που προ ημερών συμφώνησε με την Αttica Bank για την εξαγορά του 69% της «Θεά Άρτεμις».
Κατά μία εκδοχή στην Ellington μετέχει και ο Έλληνας billionaire και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς Τέλης Μυστακίδης…
H αποπομπή Ζαββού
Πάντως μέσα στο γενικότερο, πλούσιο παρασκήνιο για τις εξελίξεις στην Attica Bank, ορισμένοι ερμηνεύουν και τους… βαθύτερους λόγους της αποπομπής από το κυβερνητικό σχήμα του Γιώργου Ζαββού.
Ο οποίος λέγεται ότι είχε εκφράσει διαφωνίες για την όλη «αρχιτεκτονική» της «επόμενης μέρας» στην τράπεζα και ειδικότερα για ορισμένους από τους δυνητικούς «μνηστήρες». Κάτι που πηγαίνει κόντρα στην «φιλοσοφία» που έχει το Μέγαρο Μαξίμου για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες εκδηλώνονται με φόντο τον τραπεζικό τομέα.
Ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως όλων αυτών ο Χένρι Χόλτερμαν παραμένει ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος «παίκτης» στην ελληνική σκακιέρα των επενδύσεων. Είτε αποκτήσει ουσιώδη ερείσματα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είτε όχι.
Έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του θητεία από εφοριακός και στέλεχος του… Ολλανδικού ΣΔΟΕ, γνώρισε την οικογένεια Βέσσελς και έγινε γαμπρός της. Έχοντας νυμφευθεί την Γκερίτα Βέσσελς, τη μία από τις δύο κόρες του «πατριάρχη» των οικογενειακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ντίκ Βέσσελς. Οι δεδηλωμένες ικανότητες του και το «κρύο αίμα» στις επενδυτικές πρωτοβουλίες ,έχουν αναγάγει τον Χένρι Χόλτερμαν σε κεντρικό σημείο αναφοράς για την Reggeborgh Investments.
Από τη ΓEK-Τέρνα στη «μάχη» της Ελλάκτωρ
Υπολογίζεται ότι ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2018, δαπάνησε περίπου 190 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 31,3% στον όμιλο της ΓEK-Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 και μια μικρή συμμετοχή στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 .
Από την εκποίηση των ποσοστών του στον πανίσχυρο κατασκευαστικό όμιλο του Γιώργου Περιστέρη υπολογίζεται ότι έλαβε 390 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε υπεραξίες 200 εκατ. ευρώ, μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Ο δίαυλος επικοινωνίας που απέκτησε ο Χένρι Χόλτερμαν με τον Σάκη Καλλιτσάντση, τον έκαναν να πιστέψει ότι θα ήταν μια συγκριτικά εύκολη υπόθεση ο έλεγχος της Ελλάκτωρ. Ωστόσο οι εξελίξεις δεν ήταν διόλου αναίμακτες με οικονομικούς όρους και όχι μόνον.
Για να εδραιωθεί η θέση της Reggeborgh απαιτήθηκαν πολλές και σύνθετες κινήσεις. Σε έναν επιχειρηματικό όμιλο που αποδεικνύεται χωνευτήρι κεφαλαίων, αν ληφθεί υπόψη ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχασαν 40 εκατ. ευρώ στο δικό τους «στοίχημα» που πήγε στράφι.
Η εν συνεχεία κόντρα με τους Μπάκο-Καϋμενάκη δεν ήταν και τόσο απλή, όπως ενδεχομένως αρχικά διαγνώστηκε από την Ολλανδική πλευρά.
Ειδικά μάλιστα όταν το δίδυμο των Ελλήνων εφοπλιστών, αποφάσισε να ενισχύσει τη μετοχική του παρουσία χρησιμοποιώντας δικά τους κεφάλαια, όπως λέγεται από πηγές που απηχούν τις απόψεις τους.
Με τις κινήσεις τους αυτές οι Μπάκος-Καϋμενάκης βάζουν πλέον εξαιρετικά δύσκολα στους Ολλανδούς και σε κρίσιμα εταιρικά ζητήματα που απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του 66,7% των μετόχων.
Με αποτέλεσμα να ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ζητήματα «συμβίωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο που έως τώρα ελέγχεται πλήρως από τη Reggeborgh.
Η οποία έχει το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης κεφαλαίων, που ώς τώρα προέρχονται από τις υπεραξίες της ΓEK-Τέρνα…
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για τους Ολλανδούς το κόστος κτήσης του 30% της Ελλάκτωρ αποδίδει επίσης υπεραξίες περίπου 16 εκατ. ευρώ, καθώς το μετοχικό τους «πακέτο» αποτιμάται στα 156 εκατ. ευρώ.
Υπεραξίες όμως- της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ- έχει και το σχήμα των αντιπάλων Ελλήνων, καθώς η δική τους συμμετοχή αποτιμάται χρηματιστηριακά στα επίπεδα των 151 εκατ. ευρώ. Απόρροια βεβαίως όλων αυτών είναι οι αγορές μετοχών που γίνονται και από τις δύο πλευρές, από το «ταμπλό».
Στο εφετινό εξάμηνο η Ελλάκτωρ έδειξε ζημιές 54,5 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια του έχουν απομειωθεί 79 εκατ. σε ορίζοντα 6μηνου και…231 εκατ. σε 12μηνη βάση. Χωρίς να υπολογίζεται η πρόσφατη κεφαλαιακή αύξηση των 120,5 εκατ. ευρώ.
Το αν ο Χένρι Χόλτερμαν, που ποντάρει ένθερμα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομικής και στην επίδραση που θα έχουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα, αποκτήσει και μια «φωνή» στις τράπεζες, θα φανεί άμεσα. Αφού οι εξελίξεις στην Αttica Bank αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια